DAČIĆ, MALI I VUČEVIĆ: Oni će biti potpredsednici u novoj Vladi Srbije

Autor:

Vesti

23.10.2022

10:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kabinet u Nemanjinoj 11 kao u prethodnom mandatu vodiće Ana Brnabić.

DAČIĆ, MALI I VUČEVIĆ: Oni će biti potpredsednici u novoj Vladi Srbije

Foto: Tanjug

Srpska napredna stranka danas je održala dve važne sednice - Predsedništva i Glavnog odbora na kojima su donete važne odluke za Srbiju - pre svega o imenima ministara u novoj vladi.

Sednica Predsedništva počela je u 9 časova, a potom i sednica Glavnog odbora koje su završene oko 11 sati posle čega je usledilo obraćanje uživo lidera SNS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potpredsednici nove vlade biće ova tri imena - Ivica Dačić (zamenik Ane Brnabić i ministar spoljnih poslova), Miloš Vučević i Siniša Mali.

Ivica Dačić

Republika

Foto: Tanjug/

Ivica Dačić


Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, odsek novinarstvo 1989. godine. 

Političku karijeru započeo je u fakultetskoj organizaciji Saveza komunista, a 1990. postao prvi predsednik mladih socijalista Beograda. Osam godina je bio portparol Socijalističke partije Srbije od 1992. do 2000. godine.

Za člana Izvršnog odbora Glavnog odbora SPS-a izabran je na Drugom kongresu 1992. godine. Od 1992. do 2004. godine bio je savezni poslanik u Veću građana Savezne skupštine SRJ i SCG. Bio je predsednik Odbora za javno informisanje 1996, a od juna 1997. i član Odbora za spoljnopolitičke odnose. 
 
U Prelaznoj Vladi Republike Srbije od oktobra 2000. godine do januara 2001. godine bio je ko-ministar za informisanje. Od 2000. godine je bio član Odbora za bezbednost i spoljnu politiku oba veća savezne skupštine. Za predsednika beogradskog odbora SPS-a biran je 2000. i 2002. godine.

U januaru 2003. godine izabran je za predsednika Glavnog odbora SPS-a. Slobodan Milošević tada je zatražio iz Haga da ga isključe iz stranke. Decembra 2006. godine izabran je za predsednika Socijalističke partije Srbije. 
  
Od vanrednih parlamentarnih izbora u decembru 2003. bio je poslanik u republičkom parlamentu i predsednik poslaničke grupe SPS-a. Član je Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Bio je predsednički kandidat 2004. godine. Jula 2008. godine stupio je na dužnost prvog potpredsednika Vlade Srbije – zamenika predsednika Vlade i ministra unutrašnjih poslova.

Posle izbora 2012. postao je predsednik Vlade, a zadržao je i funkciju ministra unutrašnjih poslova. Jedan od potpisnika Briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. 
 
Aprila 2014. godine izabran za prvog potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova. Tu funkciju je zadržao i nakon izbora u aprilu 2016. i u novoj Vladi Srbije na čijem čelu je, od 29. juna 2017, Ana Brnabić. Na toj funkciji bio je do formiranja nove Vlade Srbije u oktobru 2020, kada je postao predsednik Skupštine Srbije.  

Miloš Vučević

Republika

Foto: printskrin

Miloš Vučević

Novo ime u Nemanjinoj 11 je svakako Miloš Vučević koji će pored toga što će voditi ministarstvo odbrane biće i potpredsednik u vladi.

Rođen je 10. decembra 1974. godine u Novom Sadu. Osnovnu školu "Vasa Stajić" završio je u rodnom gradu, Gimnaziju "Jan Kolar" u Bačkom Petrovcu, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine.

Advokaturom se bavio u porodičnoj advokatskoj kancelariji, do 2012. godine. Pristupa Srpskoj naprednoj stranci 2008. godine. Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Novom Sadu izabran je 2011. godine.

Za gradonačelnika Grada Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine nakon čega prestaje da se bavi advokatskim poslom. Za gradonačelnika je drugi put izabran u julu 2016. a treći put u septembru 2020. godine.

Bio je član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) od 2015. do 2016. godine. Nakon lokalnih izbora, 2016. godine, Miloš Vučević u drugom uzastopnom mandatu, ponovo je izabran za gradonačelnika Novog Sada. Te godine postaje i potpredsednik Srpske napredne stranke.

Dobitnik je više priznanja, među kojima su i Povelјa počasnog senatora Senata privrede Srbije iz 2014. godine. Iste godine dobija i nagradu „Kapetan Miša Anastasijević“, koja mu je uručena kao lideru gradske uprave, za promociju evropskih vrednosti života u Novom Sadu. Dve godine kasnije, 2016. godine, te vrednosti su potvrđene i proglašenjem Novog Sada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. i Evropsku prestonicu kulture 2021. Dobitnik je priznanja „Bela golubica“ u okviru programa „Tesla Global foruma“.

Nosilac je Ordena Svetog vladike Maksima Eparhije sremske kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke, za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života.

Siniša Mali

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Siniša Mali

Rođen je 1972. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu – Petu beogradsku gimnaziju, završio je u Beogradu. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom osnovnih studija, dobio je nagradu kao student generacije, da bi po završetku studija dobio nagradu za najbolji diplomski rad.

Kao Ron Brown stipendista, 1999. godine je magistrirao na Washington University u Sent Luisu, Sjedinjene Američke Države (SAD), smer finansije (Master of Business Administration diploma). Tokom studija je radio kao asistent na pet predmeta iz oblasti poslovnih finansija. Nakon studija je primio nagradu kao najbolji student u oblasti finansija, kao i nagradu da je među 10 odsto najboljih studenata na top 20 poslovnih škola u SAD te godine.

Bio je gradonačelnik Beograda od aprila 2014. do maja 2018. godine. Prethodno je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga. Radio je kao konsultant u kompaniji „Deloitte & Touche” u Beogradu i Pragu, gde se specijalizovao za oblast kupovine i prodaje preduzeća, finansijski konsalting, finansijsko restrukturiranje i konsolidaciju poslovanja u privatnim i javnim preduzećima.

Godine 2001. postavljen je za pomoćnika ministra za privatizaciju u Ministarstvu za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije. Krajem te godine prelazi u Agenciju za privatizaciju, gde je bio direktor Centra za tendersku privatizaciju. Na toj funkciji ostaje do kraja 2003. godine.

Na poziciju ministra finansija dolazi kao priznat finansijski stručnjak, koji je radio za najveće svetske konsultantske kompanije, ali i kao gradonačelnik koji je pokrenuo i sproveo obiman program finansijske konsolidacije u Gradu Beogradu, gde je prepolovio dug grada i značajno smanjio budžetski deficit. Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3.

Na funkciji ministra finansija bio je od maja 2018. do oktobra 2020. godine. U novembru 2020. godine postavljen je za nacionalnog koordinatora Republike Srbije za saradnju Republike Srbije u okviru mehanizma saradnje Narodne Republike Kine i država Centralne i Istočne Evrope, kao i za predsednika srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju sa NR Kinom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading