(AUTO)DESTRUKCIJA: Zašto samo mi nemamo jedinstven stav o najvažnijim nacionalnim pitanjima

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne možemo da se složimo ni da je Kosovo Srbija. U svim zemljama postoje razmimoilaženja, ali ne i kada su u pitanju vitalni interesi iza kojih stoje narod, vlast i opozicija.

(AUTO)DESTRUKCIJA: Zašto samo mi nemamo jedinstven stav o najvažnijim nacionalnim pitanjima

Foto: Tanjug/AP

Da li ste nekada čuli nekog Albanca da kaže "Kosovo je deo Srbije"? Ili Bošnjaka koji pred televizijskim kamerama objašnjava da je za Federaciju BiH bolje da Republika Srpska ode sa Srbijom... Ne, i nećete. Ali ćete zato u Srbiji, i to na dnevnom nivou, čuti bar nekoliko intelektualaca kako objašnjavaju da Kosovo nije naše ili zarad čega treba da ga prepustimo...

U svakoj zemlji ima suprotstavljenih strana - vlasti i opozicije, kritikuju se, sapliću, pljuju jedni druge, međutim, oko stvari koje predstavljaju državni, strateški interes, nema disonantnih tonova. S druge strane, kod Srba nema razlike. Da li je reč o banalnim stvarima ili stavu da je Kosovo deo naše zemlje, zbijanje redova uvek izostaje. Prema rečima naših sagovornika, ima više objašnjenja za ovaj fenomen - od one iskonske potrebe da se kontrira, preko komunističkog režima, koji nam je, navode, zatro nacionalni identitet, pa do, jednostavno, usuda.

Pljuvanje po sopstvenom narodu

Natalija Grbić, aktivista Ne davimo Beograd

- Jasenovac i lokaciju Jastrebarsko ne treba porediti s onim što se dogodilo đacima u Kragujevcu. Nemci su izveli decu iz škole i streljali uz pomoć domaćih izdajnika. Dok su se u Jasenovcu prema srpskoj deci ophodili kao prema svojoj, za šta takođe postoje istorijske činjenice.

Milan St. Protić, bivši ambasador Srbije u Švajcarskoj

- Kosovo je, prema mom sudu i prema realnom stanju, izgubljeno za Srbiju. Ono što je ostalo, to je formalizovanje realnog stanja na Kosovu.

Foto: Printscreen

Milan St. Protić

Vesna Pešić, sociolog

- Srbija treba da se pomiri s tim da je Kosovo izgubljeno. Nema načina da se Kosovo vrati.

- Konačno (Valentin) Incko da ide iz BiH podignute glave zbog zabrane negiranja genocida u Srebrenici. Ostala je još Srbija, na našu bruku, poslednja koja negira genocid. Zar u Srbiji nema elementarne ljudske osećajnosti i odluke da više nikad takve strahote ne ponovimo.

Foto: printscreen/N1

Vesna Pešić

Ivan Videnović, profesor, bivši državni sekretar u Ministarstvu nauke

- Ćirilica je postala pismo mržnje. Većina uvreda, psovki i pretnji na mrežama dolaze pisane ćirilicom. Osramoćenih predaka, istorije i vojničke časti, na red za sramotu došla je ćirilica.

- Nijedno od ljudskih prava "našeg naroda" u BiH i CG nije ugroženo. Pravo na život, rad, preduzetništvo, bezbednost, izbore, zdravlje, obrazovanje, kulturu, stvaralaštvo, verovanje. Nijedno. Ugroženo je jedino umišljeno kolektivno pravo da od tih država prave "veliku Srbiju".

Dušan Teodorović, akademik

- Neko ovom narodu mora da kaže da Kosovo više nije de fakto niti de jure u našim rukama. Bojim se da je u ovom trenutku jedina politička mudrost na koji način, sa elementima dostojanstva, napustiti Kosovo, koje de fakto i de jure više nije u našim rukama. I to neko ovom narodu mora da kaže.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Dušan Teodorović

INATIMO SE SVEMU, PA I SVETINJAMA

Režiser Predrag Gaga Antonijević kaže da je srž problema u sklonosti našeg naroda da se inati svemu, pa čak i stvarima koje bi morale da budu svete.

- Upadne ti banda u kuću. Hoće da ti napastvuju ženu i ćerku, da ti opljačkaju što si teškom mukom stekao. Za neke danas je patriotizam da pustiš da siluju i pale, samo da preživiš, pa ćeš posle već videti. Za druge je da ustaneš i suprotstaviš se. Da do poslednje kapi krvi braniš svoj dom, ukućane i čast. Eto, nažalost, čak i oko te bazične stvari šta raditi u toj situaciji ne možemo da se dogovorimo. Za razliku od Izraelaca, uvek politički podeljenih, koji ipak, kad dođe do nacionalnog interesa, svi su ujedinjeni oko toga šta je crvena linija. Kod nas pride neki imaju problem da stanu iza politike čoveka koji govori istinu samo zato što imaju animozitete prema njemu lično. Mislim na Vučića. To je zato što smo skloni inaćenju prema svakom i svemu. Čak i prema stvarima koje bi trebalo da budu svete. I uvek, pre svega, čak i prema samom sebi - poručio je Antonijević.

Foto: ST/P. DIVAC

Predrag Gaga Antonijević

KOMUNIZAM NAM JE UNIŠTIO IDENTITET

Vladimir Đukanović, poslanik Srpske napredne stranke, smatra da je komunistički režim uništio nacionalni identitet i doveo do toga da više razmišljamo stomakom nego mozgom. Ipak, dodaje, ne bi se složio da Srbi ne znaju da zbiju redove kad dogori.

- Smatram da nas je komunistički režim uništio, uništio je nacionalni identitet i doveo nas do toga da više razmišljamo stomakom nego mozgom. Mnogi nisu spremni da žrtvuju svoje uživanje, hedonizam zbog nacionalnog jedinstva. To je problem kod svih naroda zapadne Evrope. Vi danas imate ljude koji bi pristali da Srbija uđe u EU, ali da uđe potez od Slavije do Terazija. Oni su manjina, ali snažna i glasna. Ta elita su naslednici Brozovog sistema, potomci njegovih generala, oficira, političkih funkcionera iz tog perioda, oni i danas vedre i oblače za nametanje sistema vrednosti, u kulturi, prosveti... Inače, narod ko narod prilično je ujedinjen, taj veći deo naroda i ne pripada toj eliti - ističe Đukanović.

Republika

Foto: Tanjug/J. Ilić

Vladimir Đukanović

NESLOGA JE NAŠ USUD

Ivica Dačić, lider Socijalističke partije Srbije, navodi da je nedostatak nacionalnog jedinstva u Srba naš veliki hendikep.

- To je izgleda neka naša sudbina, zato i postoji ona izreka "Samo sloga Srbina spasava". Tu se najbolje vidi i razlika između državnika i politikanata. To jeste naš veliki hendikep jer koliko smo jedinstveni toliko smo i jaki. Ali uvek postoje neki koji ruše to jedinstvo, bilo da rade za neke druge ili iz sitno političkih interesa. Zato bi svi danas trebalo da stanu uz predsednika Vučića kada su u pitanju naši nacionalni i državni interesi - kazao je prvi čovek socijalista.

Foto: Tanjug/

Ivica Dačić

NEPRIJATELJ NAM DELUJE BLIŽE OD OCA

Novinar Milomir Marić kaže da nikada nismo ostvarili "Samo sloga Srbina spasava", da nam svaki neprijatelj deluje bliže od oca, sina...

- Čak smo prihvatili ono najgore što naši neprijatelji govore o nama. To nas prati. Drugi narodi se sabiju u teškim vremenima. Koliko Srba je stradalo od srpske ruke, Srbi su Srbe prijavljivali Nemcima, Austrijancima. Pa čak su i Srbi za Nemce vodili đake u Kragujevac na streljanje. I narodi koje mi potcenjujemo imaju nacionalni osećaj - podvlači Marić.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Milomir Marić

UDALJILI SMO SE OD HRISTOVE CRKVE

Atanasije Rakita, episkop mileševski, kaže da se u jednom delu našeg naroda često pokazuje razjedinjenost i da je to posledica udaljavanja od svetosavskih korena.

- Srpski narod je svetosavski narod. Stari narod s bogatom istorijom i kulturom. Istina, u jednom delu našeg naroda se često pokazuje nesloga i razjedinjenost. To je upravo posledica udaljavanja od svetosavskih korena, tj. od crkve Hristove. Nije reč o celom narodu, već o pojedincima ili neznatnim grupama. Takvih pojava ima i u drugim narodima, ali one teže do nas dopiru, skrivene su. Narod mora da nastoji da, koliko je to moguće, sledi svoju Srpsku pravoslavnu crkvu i da grede tim putevima. Crkva nikad nije izdala svoj narod, a deo naroda je katkad lutao po raznim bespućima, a potom se opet vraćao u naručje svojoj crkvi. Mi ne treba da se naoštravamo protiv drugih naroda, nego da ostanemo verni sebi, svojim korenima i svome biću. Da ne izgubimo poverenje u sebe, u svetosavsku tradiciju, da ne pribegavamo olako onom tuđem i neproverenom!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading