LIČNE VEZE I PRIJATELJSTVA OSLONAC U KRIZNIM VREMENIMA: Kada je teško, tu su prijatelji

Autor:

Vesti

04.10.2022

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naša zemlja može da računa na Mađarsku, Emirate i Venecuelu, čiji su lideri, inače Vučićevi prijatelji, garantovali da će građani Srbije imati i gas i naftu.

LIČNE VEZE I PRIJATELJSTVA OSLONAC U KRIZNIM VREMENIMA: Kada je teško, tu su prijatelji

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav/printscreen

Vuletić: Izgrađeno poverenje omogućava da se brže rešavaju problemi

Od 1. novembra nema više ruske nafte ni za Srbiju zbog sankcija uvedenih Rusiji na izvoz u zemlje EU i preko njih na druga tržišta. Ipak, katastrofalnih posledica za nas biti neće.

Država nije mogla da se osloni na pomoć EU i SAD ili Kine jer u teškim okolnostima usled ukrajinske krize, kada planeta strahuje od smrzavanja i gladi zbog nestašice energenata, pokazuje se da moćni gledaju samo kako sebe da obezbede. Ali Srbija se, zahvaljujući ličnim i prijateljskim vezama predsednika Aleksandra Vučića s trojicom svetskih lidera - mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsednicima UAE i Venecuele šeikom Muhamedom bin Zajedom el Nahjanom i Nikolasom Madurom - snašla i energetski i finansijski osigurala.

STEČENA PREDNOST

Orban garantuje gas, Maduro poručuje da je spreman da pošalje naftu, dok je šeik Bin Zajed prijateljstvo potvrdio tokom korone, kada su donirali opremu, najpovoljnijim kreditom šeik Muhamed je praktično na dar prosledio milijardu dolara, a Maduro verovatno šalje naftu. (pogledajte okvire)

U razgovoru za Srpski telegraf Vladimir Vuletić, sociolog i profesor Filozofskog fakulteta, objašnjava da su lične veze, kao u svakodnevnom životu, tako i u politici, veoma važne:

- Značaj ličnih, posebno prijateljskih, veza najviše dolazi do izražaja u kriznim situacijama. Tada izgrađeno poverenje omogućava da se brže rešavaju problemi, da se dobije prednost pri nabavci određenih resursa, da se dobiju najpovoljniji uslovi plaćanja itd. Sve je to u kriznim situacijama nekada i od životne važnosti.

BLISKE VEZE

Državnicima je, ističe Vuletić, lakše da ostvare bliske veze s liderima zemalja sličnog statusa:

- Državnici velikih sila se vode logikom velikih sila, pa od ostalih zemalja i njihovih lidera očekuju, pre svega, bespogovornu lojalnost. Nemaju mnogo razumevanja za interese zemalja koje su u zoni njihovog uticaja i često očekuju da druge zemlje prate njihov kurs čak i na sopstvenu štetu. Zato se češće bliža prijateljstva ostvaruju među državnicima zemalja koje ne spadaju u velike sile.

Viktor Orban

Mađarski premijer poručio je da će Srbija imati gas dok ga bude imala i Mađarska.

Republika

Foto: Tanjug

Viktor Orban

- Naravno, ni mi ne plivamo u gasu. Mi imamo dovoljne količine za pet-šest meseci, ali slobodno mogu da kažem da dok Mađarska ima gasa, imaće ga i Srbija. Gas u Mađarsku dolazi preko Srbije, a to samo diže na značaju zajedničke akcije naših zemalja. Mi sa Srbijom dugoročno radimo na energetskom sistemu - kazao je, između ostalog, Orban prekjuče u Budimpešti, gde je održan trilateralni samit zemlje domaćina, Srbije i Austrije.

Lična karta

- rođen 31. maja 1963. u Sekešfehervaru

- predsednik stranke Fides, čiji je jedan od osnivača 30. marta 1988.

- Orban je po dužini obavljanja funkcije premijera (10 godina i 327 dana, u dva mandata) postao treći u mađarskoj istoriji

- sproveo velike ustavne i pravne reforme u Mađarskoj

- pozicionirao se kao čvrst zagovornik suverenizma, u nekoliko navrata dolazio u sukob s EU, ojačao odnose Mađarske i Rusije

- podržava evropske integracije Srbije, a tokom poslednjih nekoliko godina Srbija i Mađarska beleže izuzetno dobre međususedske odnose

Nikolas Maduro

Predsednik Venecuele uskoro bi mogao da poseti Srbiju, što je najavio i Vučić polovinom septembra. On je tada, ukazujući da Srbija od 1. novembra neće moći da dobija rusku naftu, kazao da će država morati da traži druge načine, te da je oko uvoza nafte već razgovarao s Madurom. Taj dolazak mogao bi biti izuzetno značajan jer Venecuela ima najveće rezerve nafte na planeti i peta je na svetu po rezervama prirodnog gasa. Kako saznajemo, sve je izvesniji dogovor o uvozu nafte, za koju bi naša strana morala samo da pripremi adekvatna skladišta. Maduro je inače poručio da je spreman da Srbiji pošalje nafte koliko god nam treba.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Nikolas Maduro
Lična karta

- rođen 1962. u Karakasu, kao sin sindikalaca

- završio je srednju školu i bio vozač autobusa pre nego što je počeo da se bavi politikom

- devedesetih bio jedna od ključnih ličnosti u osnivanju Pokreta za Petu republiku (MVP), koji je podržao Uga Čaveza na predsedničkim izborima 1998.

- nakon Čavezove smrti 5. marta 2013. Maduro je bio v. d. predsednika do 14. aprila

- od njegovog dolaska na vlast životni standard i socijalno stanje su se pogoršali, pa su protiv njega tokom 2014. počele demonstracije.

- SAD su tokom 2017. uvele sankcije protiv Madura i zabranile mu ulazak na teritoriju Amerike.

- SAD i ostale zapadne zemlje pokušale su da svrgnu Madura. Čak se 2019. Huan Gvaido proglasio za predsednika umesto Madura. Taj plan jem, međutim, propao i Gvaido je pobegao.

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan

Srbija, prema sporazumu potpisanom početkom septembra sa UAE, dobija milijardu dolara po izuzetno povoljnim uslovima, zbog čega je Vučić ocenio da je to "praktično poklon". Vučić, koji je tad bio u poseti UAE na poziv šeika, dodao je da je to velika pomoć i da je time ušteđeno mnogo novca. Istakao je da, kad god je teško, Srbija može da se osloni na UAE. Upozorio je da će sledeća zima, posle predstojeće, biti još teža, te da će doći i do krize hrane, zbog čega je prijateljstvo sa UAE od suštinskog značaja.

Republika

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić sa šeikom Muhamedom bin Zajedom

Saradnja Srbije i Emirata većini građana najprepoznatljivija je po projektu "Beograd na vodi".

Lična karta

- rođen 1961, završio vojnu akademiju u Sandherstu, u Velikoj Britaniji

- blizak saveznik Saudijske Arabije, i osim s Ujedinjenim Kraljevstvom, ima izuzetno dobre veze i sa SAD i Rusijom

- Putin ga zove "starim prijateljem" i "velikim prijateljem Rusije".

- predsednika Vučića oslovljava sa "moj prijatelj" ili "moj brat"

- nekoliko puta posetio Beograd i govorio da se u Srbiji oseća kao u drugoj otadžbini

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading