Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

Autor:

Vesti

21.09.2022

09:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine, Irena Vujović, izjavila je danas da je revidiranim Nacionalno utvrđenim doprinosom, koji je Vlada usvojila u avgustu ove godine, Srbija povećala svoju klimatsku ambiciju za tri puta i time dala doprinos dostizanju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, što će se pozitivno odraziti na privredu i kvalitet života građana.

Vujović: Srbija za tri puta povećala klimatsku ambiciju

Foto: Tanjug/J.ILIĆ

Osvrnuvši se na međunarodni Dan nulte emisije, koji se obeležava 21. septembra, ministarka je istakla da je zajednička akcija za borbu protiv klimatskih promena na međunarodnom nivou imperativ u zaštiti životne sredine, a uspostavljanje sistema za smanjenje gasova sa efektom staklene bašte jedan od uslova održivog ekonomskog razvoja, ali i smanjenja rizika, šteta i gubitaka od elementarnih i prirodnih nepogoda i katastrofa. 

- Srbija je potvrdila svoju posvećenost borbi protiv klimatskih promena donošenjem Zakona o klimatskim promenama, kao i nedavnim usvajanjem Nacionalno utvrđenog doprinosa. Naša nova klimatska ambicija je da smanjimo emisije gasova sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990. godinu. Napore koje smo uložili u pripremu revidiranog cilja prepoznao je i pohvalio Sekretarijat Ujedinjenih nacija za klimatske promene, što potvrđuje da smo na dobrom putu po pitanju zaštite životne sredine i zajedničke borbe protiv klimatskih promena - rekla je Irena Vujović.

Republika

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Irena Vujović

Ministarka je dodala da je dostavljanjem revidiranog Nacionalno utvrđenog doprinosa Sekretarijatu Okvirne konvencije UN o promeni klime, Srbija  ispunila obaveze prema Sporazumu iz Pariza, obaveze iz pregovaračkog procesa sa EU, ali i obaveze u skladu sa Zelenom agendom za Zapadni Balkan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading