VUJOVIĆ U LUČANIMA: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u Srbiji

Autor:

Vesti

14.09.2022

11:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas sa predsednikom opštine Lučani Milivojem Dolovićem novu gasnu kotlarnicu u Guči, koja je izgrađena uz podršku ministarstva.

VUJOVIĆ U LUČANIMA: Nastavićemo da unapređujemo kvalitet životne sredine u svakoj opštini u Srbiji

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je ovaj projekat od velikog značaja za opštinu jer će prelaskom toplane sa uglja na ekološki prihvatljiviji energent u velikoj meri biti smanjeno aerozagađenje u centru Guče

- Danas smo se u opštini Lučani uverili da je projekat realizovan i da je stara kotlarnica zamenjena. Želim da zahvalim opštinskom rukovodstvu što su bili odgovorni pre svega prema svojim građanima i što su kandidovali ovaj projekat na javnom konkursu ministarstva. Očekujem da će nova kotlarnica početi sa radom u predstojećoj grejnoj sezoni, a grejaće 180 stanova iz okolnih zgrada i nekoliko poslovnih prostora - navela je Vujović i dodala:

- U centru Guče neće više biti pretovara ni sagorevanja uglja, a pepeo i crni dim koji su smetali građanima postaju prošlost. To će sveukupno doprineti da građani koji ovde žive imaju osetno bolji kvalitet vazduha. Nastavićemo da se trudimo i da realizujemo projekte, kako bi u svakoj opštini u Srbiji unapredili ekološku sliku, a time i kvalitet života građana.

Ministarka je istakla da je opština Lučani i jedna od 17 lokalnih samouprava u Srbiji u kojoj se uvodi separacija otpada u domaćinstvima. 

- U okviru projekta, koji sprovodimo u saradnji sa evropskim partnerima, za Lučane smo obezbedili 1.350 kanti i 85 kontejnera za reciklažni otpad, kao i vozilo za transport primarno separisanog otpada. Oprema je već dopremljena, a u planu je u narednom periodu podela kanti domaćinstvima i edukacija građana kako da pravilno selektuju otpad. Cilj je da povećamo stopu reciklaže otpada u četiri regiona u Srbiji koji su obuhvaćeni ovim projektom, ali i da smanjimo količine otpada koji završavaju na deponijama - rekla je Vujović.

Govoreći o unapređenju sistema upravljanja otpadom, ministarka je najavila da će Duboko – Užice gde se, između ostalog, odlaže otpad i iz opštine Lučani, biti jedan od najsavremenijih regionalnih centara za upravljanje otpadom u Srbiji.

Ona je navela da je država obezbedila sredstva za ulaganje u opremu i izgradnju potrebne infrastrukture kako bi se otpad iz svih devet lokalnih samouprava, koje gravitiraju ka ovom regionalnom centru, zbrinjavao i tretirao po najvišim standardima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading