(VIDEO) VUČIĆ IZREŠETAO LIDERE ZEMALJA U UN: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali tražimo jasan odgovor - U čemu je razlika u odnosu sa Srbijom

Autor:

Vesti

21.09.2022

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govorio je na Generalnoj debati svetskih lidera, u okviru 77. zasedanja Generalne skupštine UN.

(VIDEO) VUČIĆ IZREŠETAO LIDERE ZEMALJA U UN: Poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine, ali tražimo jasan odgovor - U čemu je razlika u odnosu sa Srbijom

Foto: RTS/printscreen

vučić

Vučićevo obraćanje u UN

- Izuzetna mi je čast da vam se obratim u ime Republike Srbije, govoriću direktno u suštini zbog onoga oko čega smo se sastali, podeliću sa vama teške ali istinite reči - rekao je predsednik

- Ovde sam po ko zna koji put. Ozbiljnost trenutka u kojem se nalazimo obavezuje me da sa vama podelim teške reči, ali istinite. Sve ovo što danas radimo deluje impotentno i bledo. Stvarnost je da ovde zapravo niko nikoga i ne sluša, niko ne teži stvarnim dogovorima i rešavanju problema i skoro svi vode računa samo o zadovoljavanju svojih interesa, neretko gazeći u tom procesu osnovne principe međunarodnog prava, bacajući pod noge Povelju UN i druge dokumente na kojima je ova organizacija zasnovana. Za to nije kriv ni Antonio Gutereš ni bilo ko iz UN, već one sile koje ne vode računa ni o čemu osim o zadovoljenju sopstvenih političkih, ekonomskih i na žalost, vojnih ciljeva - rekao je on.
Republika

Foto: RTS/printscreen

Aleksandar Vučić

Vučić ističe da smo svedoci da se doba u kom živimo odlikuje usložnjavanjem globalne geopolitičke situacije.

- Ova generalna debata održava se u uslovima narušenog svetskog mira, u meri koja nije viđena još od Drugog svetskog rata i od vremena osnivanja Ujedinjenih nacija. Globalni izazovi sa kojima se suočavamo prete da iz temelja izmene bezbednosnu arhitekturu sveta i ugroze uspostavljeni međunarodno pravni poredak. Ovako teška vremena zahtevaju puno mudrosti i zajedništva kako bismo sačuvali mir kao apsolutno najznačajniju tekovinu utkanu i u same osnove organizacije Ujedinjenih nacija - rekao je predsednik.

Aleksandar Vučić je zatim izneo viđenje Srbije o pet ključnih izazova sa kojima se suočava svet.

- Pod jedan - Povratak miru i očuvanje globalne stabilnosti. Pod dva je očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, članica ove organizacije, kao ključnog pricipa međunarodnosg javnog prava i odnosa među državama, zatim je pod tri energetska bezbednost u uslovima svetske krize, četiri - finansijska sigurnost siromašnih i zemalja u razvoju i na kraju pod pet: snabdevenost hranom u uslovima ratom presečenih globalnih linija snabdevanja - dodao je on.

Predsednik Srbije je rekao da nas aktuelni uslovi u svetu sve češće opominju da princip mirnog rešavanja sporova nema alternativu.

- Ovo načelo aktuelnije je danas više nego ikada i najbolje je opisano u preambuli Povelje Ujedinjenih nacija u kojoj se poziva: "Budimo tolerantni i zajedno živimo u miru jedni sa drugima kao dobri susedi". Odricanje od upotrebe sile i mirno rešavanje sporova stubovi su na kojima se zasniva svetska stabilnost, ali oni moraju biti praćeni principima poput neselektivnog poštovanja Povelje Ujedinjenih nacija, primene obavezujućih rezolucija Saveta bezbednosti UN i osnovnih načela važećeg međunarodnog javnog prava - istakao je on.

Vučić je dodao da Srbija podržava teritorijalni integritet svih država članica UN, uključujući i teritorijalni integritet Ukrajine.

- Srbija nije kročila nikda na tuđu teritoriju niti ugrozila teritorijalni integritet neke zemlje da bi bilo ko protiv nje intervenisao ili izvršio agresiju onako kako je to bilo 1999.godine.To ipak nije sprečilo 19 NATO zemalja da napadnu našu zemlju bez odluke UN. Istina je da je prvi put narušen integritet jedne zemlje u Evropi kada je Srbija napadnuta, a da nije izvršila napad na bilo koju drugu suverenu zemlj. To se uporno prećutkuje. Tražimo jasan odgovor na pitanje koje već godinama postavljam mojim sagovornicima, liderima mnogih zemalja – u čemu je razlika između suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, koji je grubo narušen, a čemu mnogi od Vas daju međunarodno priznanje i legitmitet? Nikada ni od koga nisam dobio racionalan odgovor na to pitanje - rekao je predsednik

On podseća da Srbija nikada nije nije napala tuđu teritoriju, niti ugrožavala teritorijalni integritet bilo koje zemlje.

- To nije sprečilo NATO da napadne jednu suverenu zemlju i to bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. To što je po završetku oružanog sukoba potpisan sporazum sa NATO čije odredbe su predviđale usvajanje rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, a kojom je potvrđen i garantovan delimični suverenitet i potpuni teritorijalni integritet Srbije, nije sprečilo mnoge države Zapada da priznanjem jednostrano proglašene nezavisnosti "Kosova" iznova pogaze teritorijalni integritet naše zemlje. Upravo zbog ovakvog iskustva kroz koje je Srbija prošla i još uvek prolazi, uveren sam da imam puno pravo da na ovom mestu citiram reči velikog Martina Lutera Kinga – "Nepravda učinjena bilo gde je istovremeno i pretnja pravdi svuda" - rekao je predsednik, na šta je pozdravljen aplauzom.

On kaže i da bez obzira na to što Srbija i sama oseća posledice grubog kršenja osnovnih odredbi međunarodnog javnog prava, neće odustati od temeljnih principa Ujedinjenih nacija.

- Nastavićemo da se zalažemo za dosledno poštovanje načela nepovredivosti granica, uvažavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i svih ostalih država članica Ujedinjenih nacija. Uprkos ovakvom našem stavu, mnogi u ovoj sali i danas imaju problem sa poštovanjem teritorijalnog integriteta Srbije. Pitate se zašto? Zato što oni poseduju silu, a mi smo u njihovim očima mali i slabašni. Međutim, kao što ste mogli da čujete, mi ipak imamo snage da na ovom mestu iznesemo istinu - istakao je predsednik.

Vučić kaže da posebnu zahvalnost dugujemo članicama UN, koje podržavaju teritorijalni integritet Republike Srbije, posebno na prostoru i teritoriji Kosova i Metohije.

On je rekao i da ohrabruje to što se broj zemalja koje podržavaju pozicije Srbije uvećao u periodu između održavanja dve sednice, što je trend koji se mora nastaviti.

Vučić će se, prema poslednjim izmenama liste govornika na Generalnoj debati, obratiti kao deveti govornik, a pre njega će se video porukom obratiti predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Prema ranijoj agendi UN, Vučić je trebalo da bude 13. govornik, a pre njega je bio predviđen termin za predstavnika Konga, dok je Zelenski bio 11. govornik.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading