ULJAREVIĆ: Rasprava u Skupštini doprinela daljem razvoju političke kulture u Srbiji!

Autor:

Vesti

17.09.2022

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor „Ipsos stratedžik marketinga” Marko Uljarević smatra da je parlamentarna sednica o Kosovu i Metohiji kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na pravi način predstavila sve različitosti u našem društvu, ali i donela novi nivo pristojne komunikacije tokom suočavanja političkih stavova.

ULJAREVIĆ: Rasprava u Skupštini doprinela daljem razvoju političke kulture u Srbiji!

Foto: Printscreen/RTS

Videli smo sve različitosti u našem društvu i šta predstavnici svih građana, ali i predsednik imaju da kažu. Građani su sa nestrpljenjem čekali ovakvu skupštinsku debatu. Videli smo šta i opozicija i vlast i predsednik imaju da kažu o tako važnoj temi kakva je Kosovo i Metohija. Opozicija je kritikovala vlast, a predsednik države je izrazio spremnost da sedi više od 24 časa odgovarajući na pitanja. Pored toga što je politički talenat, videli smo da se Vučić izuzetno dobro pripremio za dolazak u parlament i bio spreman da odgovara opoziciji na svako pitanje, pa čak i zamerku. Dobro je da smo imali jednu takvu sednicu Skupštine i jednu dobru raspravu.”

Uljarević smatra da je Srbija dobila pravi predstavnički dom u novom sazivu Skupštine.

Iako mnogi misle suprotno, smatram da je ova debata bila prilično pristojna. Imali smo odsustvo dela opozicije iz parlamenta prethodne dve godine, a sada imamo punu reprezentativnost svih relevantnih političkih faktora u državi. Ova rasprava je početak jednog normalnog parlamentarnog komuniciranja, a to je proces koji se uči i sigurno će se dalje razvijati. Politička kultura je nešto što se vežba i tih dobacivanja će sledeći put sigurno biti manje. Moj utisak je da smo konačno dobili debatu u parlamentu i da će se to nastaviti. Smatram da je debata bila mnogo pristojnija nego što se stiče utisak. Što se tiče predsednika, njegovo je pravo da odgovara svima”, rekao je Uljarević.

On smatra da je razgovor svih političkih predstavnika sa predsednikom Srbije od izuzetne važnosti za razvoj demokratije i parlamentarizma u Srbiji.

Uljarević se osvrnuo i na uvrede i pretnje porodici predsednika Srbije. On smatra da negativne objave o predsedniku Vučiću i članovima njegove porodice nisu nešto što je normalno i prihvatljivo. Kako kaže, to je posledica političke dominantnosti predsednika, usled koje ga brojni politički protivnici dehumanizuju.

Neprihvatljivo je vređanje porodice predsednika. To nije normalno. Danas imate i vređanja premijerke Brnabić i to je nešto što moramo odbaciti kao društvo. Imali smo, na drugoj strani, prilike da vidimo i predsednika Vučića koji se, u obraćanju poslaniku Miroslavu Aleksiću, čak i izvinio jer je smatrao da mu se u jednom trenutku obratio na neprimeren način. To je nešto što nam treba. To je politička kultura koji bi trebalo da razvijamo”, zaključio je Uljarević.

Uljarević kaže da nije bilo mnogo dobrih predloga oko Kosova i Metohije.

Naša opozicija nije laka za saradnju i debatu. Svi su tu dali neki broj predloga šta bismo mogli da uradimo, ali mnogi od njih su čak i naivni. Mi sada tražimo rešenje za Kosovo i Metohiju i pregovaramo. Javnost ima pravo da zna, ali opet, ne možete sve ni da otkrijete kada se nalazite u takvoj poziciji kao Srbija. Na drugoj strani, ni sama opozicija nije jedan homogeni skup, pa zato i ne treba da nas čudi što zarad neke vrste jedinstva oko politike prema KiM nisu dali podršku. Ipak, broj poslanika koji je glasao za Izveštaj nije nimalo zanemarljiv”, navodi on.

Uljarević smatra da je politika EU prema Srbiji koja se odlikovala brojnim pritiscima oko KiM, a koja je sada još više intenzivirana zahtevima za uvođenjem sankcija Rusiji, dovela do toga da podrška evrointegracijama opadne među građanima.

On je, komentarišući Evroprajd, podsetio da se prethodnih osam godina u Beogradu održavala šetnja bez ikakvih problema.

- Pitanje održavanja Evroprajda nije pitanje podrške u javnom mnjenju već pitanje bezbednosne procene. Nadam se da će danas država reagovati tako da sve protekne u najboljem redu - rekao je Uljarević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading