Mali pobedio na sudu: Biće mu vraćen doktorat!

Autor: Republika

Vesti

21.07.2022

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Propisi Univerziteta u Beogradu na osnovu kojih je ministru finansija Siniši Malom oduzet doktorat nisu u saglasnosti sa Ustavom i zakonom, jer su se na njegov slučaj primenjivali retroaktivno, odluka je Ustavnog suda od 30. juna ove godine.

Mali pobedio na sudu: Biće mu vraćen doktorat!

Foto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ

U odluci koja je objavljena u Službenom glasniku, se kaže i da visokoškolska ustanova ne može oduzimati zvanja, kao što je predviđeno Statutom Univerziteta, već to može da bude predviđeno isključivo zakonom, što danas nije slučaj.

Upravo zbog toga, kako navode beogradski mediji, Siniši Malom bi trebalo da bude vraćen doktorat, jer iz pomenute Odluke proizlazi da su postupci protiv njega pred nadležnim organima Fakulteta organizacionih nauka i Univerziteta u Beogradu vođeni na osnovu neustavnih propisa. Reč je o Pravilniku o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, kao i o Odredbama Statuta Univerziteta u Beogradu.

Odluka Ustavnog suda, koja je 14. jula objavljena u „Službenom glasniku Republike Srbije“ tiče se onih koji bi mogli da izgube zvanje zbog nečasnih postupaka i ukazuje da se ovo pitanje mora urediti sistemski i na način koji nije protivan opštim pravilima. Kako je obrazloženo, smisao odluke je da ne može bilo koja komisija, pa ni etička komisija Univerziteta, da bude sudija iznad suda, piše današnja Politika.

Naime, Ustavni sud je utvrdio da odredbe člana 133. st. 4 i 5. Statuta Univerziteta u Beogradu i odredbe člana 8, 8a i 9. Pravilnika o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova nisu u saglasnosti sa ustavom i zakonom. Ti sporni propisi povređuju dva temeljna ustavna načela: vladavinu prava i zabranu povratnog dejstva propisa, odnosno retroaktivnost.

Postupak pred Univerzitetom u Beogradu protiv Siniše Malog pokrenut je u julu 2014., da bi posle dve godine, 10. jula 2016. godine, Senat Univerziteta u Beogradu usvojio set propisa kojima se utvrđuje procedura za utvrđivanje neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova, između ostalih i sporni Pravilnik o postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja u izradi pisanih radova. Tada je predviđeno i da se novi propisi mogu, iako je to suprotno Ustavu i zakonu, primenjivati retroaktivno, što se odnosilo i na postupak protiv Malog, u okviru kojeg je njegov doktorat poništen.

U odluci Ustavnog suda nedvosmisleno je navedeno da je zabrana retroaktivnosti bitan element pravne sigurnosti u pravno uređenoj državi, koja se temelji na načelu vladavine prava. Kako je objašnjeno, kada je reč o aktima niže pravne snage od zakona, prema shvatanju Ustavnog suda, bez izuzetaka važi pravilo da novodoneti opšti akt proizvodi dejstvo od dana njegovog stupanja na snagu. Dakle, novodoneti opšti akt ne može imati dejstvo na pravne situacije i odnose koji predstavljaju tzv. svršena fakta.

Kada je reč o javnoj osudi, Ustavni sud je obrazložio je da je neustavni pravilnik „suštinski izmenio karakter jedne od mera koja se može izreći – javne osude, pretvarajući je u kaznenu sankciju koja dovodi do gubitaka zvanja ili gubitaka naučnog naziva doktora nauka. Time se izlazi izvan okvira predmeta uređivanja određenog samim tim pravilnikom, tako što je propisan da se postupak oduzimanja zvanja pokreće protiv svih lica kojima je izrečena mera javne osude za povredu Kodeksa, dakle bez obzira na to povodom koje je povrede Kodeka je mera javne osude izrečena. Takvo dejstvo pravilnika Ustavni sud smatra neprihvatljivim, zbog čega je odlučio da je taj propis protivan Ustavu i zakonu.

Kako je poznato, Siniša Mali je podneo dve tužbe Upravnom sudu, jednu protiv Odbora za profesionalnu etiku i drugu protiv Senata Univerziteta u Beogradu, a oba upravna spora su i dalje u toku. U prvoj tužbi se od Upravnog suda zahteva poništaj rešenja kojim je potvrđena odluka dekana Fakulteta organizacionih nauka o izricanju mere javne osude, dok se drugom tužbom protiv Senata Univerziteta u Beogradu osporava i zahteva poništaj odluke o poništaju njegove diplome o stečenom nazivu doktora nauka. Očekuje se da će Upravni sud poštovati odluku Ustavnog suda.

Siniša Mali je, kako je nedavno napisao na svom intagram nalogu, pre dve godine upisao doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Košicama, u Slovačkoj. Odgovarajući tada na pitanja gradjana, istakao je da priprema doktorat iz oblasti ekonomije i menadžmenta, sa akcentom na finansijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Vera

22.07.2022 12:23

Odmah sam znao da nisu radili po zakonima.