IRENA VUJOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Nepojmljivo da nekome smeta sistem gReact!

Autor:

Vesti

20.07.2022

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je danas da je nepojmljivo da bilo kome smeta državni informacioni sistem gReact, koji je umrežavanjem republičkih i lokalnih inspekcija i nadležnih institucija doprineo mnogo efikasnijem evidentiranju, praćenju i rešavanju ekoloških problema u Srbiji.

IRENA VUJOVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: Nepojmljivo da nekome smeta sistem gReact!

Foto: Republika

- Odlučnost države da rešava nagomilane probleme u oblasti zaštite životne sredine, kroz kreiranje alata za uključivanje svih nadležnih institucija i građana u taj proces, mogu da napadaju samo oni koji su plasiranjem neistina i lažnih vesti o ekološkim problemima uzbunjivali javnost. Nadležne inspekcije sada reaguju u najkraćem roku, a građani o statusu prijave dobijaju povratnu informaciju. Zbog toga je nervoza u pojedinim krugovima sve veća jer više ne mogu nikoga da obmanjuju. I ma koliko pokušavali da zamenom teza umanje značaj ekološkog informacionog sistema, ne mogu da ospore činjenicu da je softver gReact isključivo vlasništvo države, odnosno Ministarstva zaštite životne sredine, a ne privatne kompanije kako pojedini navode. Od trenutka puštanja u rad sistema gReact rešeno je 50 odsto ekoloških problema na koje su građani ukazali - rekla je Vujović

Ministarka je istakla da sistem gReact nije samo istoimena aplikacija, već instrument za sistemsko praćenje rešavanja ekoloških problema, uvidom u postupanje nadležnih službi i inspektora koji su dobili opremu za rad u vidu tableta i telefona sa instaliranim softverom, dok je građanima data mogućnost da putem aplikacije, telefonskog poziva, slanjem poruke ili imejla prijave probleme u svom okruženju bez da razmišljaju u čijoj su nadležnosti. 

Ona je dodala da se do sada najviše prijava odnosilo na upravljanje otpadom i da se u toj oblasti najviše i radilo.

U prethodnih nekoliko meseci po prijavama građana uklonjeno je 213 divljih deponija. Rešeni su i mnogobrojni problemi iz domena zaštite zemljišta, voda, vazduha, zaštite od buke. Ministarstvo koje vodim nastaviće u partnerstvu sa građanima da rešava ekološke probleme u Srbiji, a informacioni sistem koji smo oformili imaće u tome važnu ulogu kako danas, tako i u budućnosti - poručila je Vujović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading