SRAMOTA KOJA TRAJE SEDAM GODINA! Svi ćute i niko nije sankcionisan za atentat na Vučića u Srebrenici!

Autor: Republika

Vesti

11.07.2022

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pokušaj ubistva predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici ni posle sedam godina nije rasvetljen. Niti ima naznaka da će se to ikada desiti.

SRAMOTA KOJA TRAJE SEDAM GODINA! Svi ćute i niko nije sankcionisan za atentat na Vučića u Srebrenici!

Foto: www.profimedia.rs

Iako je Vučić tog 11. jula 2015. u znak dobre volje, razumevanja i pomirenja otišao u Potočare, uzvraćeno je atentatom na tadašnjeg predsednika Vlade Srbije.

Do dana današnjeg ne da odgovorni za ono što se desilo u Srebrenici nisu sankcionisani, već nisu čak ni identifikovani mada su nadzorne kamere sve snimile. Niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbednost skupa i ličnosti nije smenjen niti je podneo ostavku.

Inicijativa za smenu tadašnjeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića odbačena je kao neosnovana?! Predmet "Vučić/Potočari" završio je, dakle, u fioci istražnih i pravosudnih organa BiH.

Sve to na najbolji način govori o ozbiljnosti BiH kao države, kostatuje u razgovoru za Srpski telegraf i Republiku član Predsedništva SNS Milenko Jovanov.

- Jednostavno ceo sistem u BiH, uključujući i strance, služi da podržava narativ jednog dela BiH, koja je za sebe rezervisala ulogu neke žrtve. Svi služe samo tome da tu njihovu poziciju održavaju. A rasvetljavanje pokušaja ubistava Vučića u Srebrenici bi pokazalo da su i neki drugi žrtve, a to se ne uklapa u taj njihov zamišljeni narativ. I zato ne očekujem da dođe do rešenja.

S druge strane, kako navodi naš sagovornik, Srbima u BiH nije dozvoljeno da budu žrtve:

- Bilo da je u pitanju Vučić i(li) oko 3.500 stradalih iz okoline Srebrenice koje su pobili koljači Nasera Orića, bilo da su u pitanju Srbi koji su ubijani u  Sarajevu...I zato i  Vučić kao Srbin jednostavno ne može da bude žrtva. A, istraživanje celog tog događaja pokazalo bi ko su zaista napadači, a ko žrtve. To odudara od slike koju i neki unutar BiH, a posebno stranci u BiH, žele da naprave.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević tvrdi da je najveći problem realnog života u BiH i političkih odnosa što se od 11. jula 2015. kad je napadnut Vučić ništa nije promenilo:

- Zapad i dalje koristi Srebrenicu kao sredstvo pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku, a stranka Bakira Izetbegovića SDA i Bošnjaci u celini, izbegavaju suočavanje sa srpskim žrtvama i kroz besprizorni marketing srebreničke tragedije nastavljaju sa nasilnim promenama Dejtonskog sporazuma i urušavanja Republike Srpske. Zato im ne odgovara činjenica da je Srbija preko Vučića pružila ruku pomirenja, a da je na nju, baš u Srebrenici  odgovoreno brutalnim nasiljem i pokušajem ubistva tadašnjeg premijera.

Istovremeno, kako ističe Galijašević za Srpski telegraf i Republiku, pravosudni sistem u BiH je kriminalizovan, korumpiran i pod uticajem Izetbegovićeve SDA:

- Ovakvo pravosuđe sledi političku agendu SDA i zapadnih zemalja i ne dozvoljava suočavanje sa istinom - da je  na navodno na svetom mestu bošnjačkog stradanja Srebrenici, vlast u Sarajevu, pred očima sveta organizovala i pokrenula gomilu huligana sa ciljem da se ubije premijer susdene države. Na taj način se sarajevske, muslimanske vlasti skrivaju od istine, da Srbija želi saradnju, a da SDA ne želi ni dijalog, kao da oni imaju razloge da se ljute i kao da su oni linčovani u Srebrenici.

Dakle, zaključuje Galijašević, uloga Srebrenice će i dalje biti ista - ostaće zalog muslimansko-srpskim sukobima i nekom budućem ratu.

Tragične posledice: Kamenovanje, rasečena glava...

Podsetimo, napad na Vučiča desio se odmah nakon polaganja cveća na centralno spomen-obeležje na putu ka svečanoj loži, predviđenoj za delegacije. Vučiću je masa zviždala i uzvikivala: "Ubij četnika", "Alahu ekber" dok su ga istovremeno gađali kamenjem, grumenima zemlje,plastičnim flašama... Vučiću je tada rasečena glava, ali su tragične posledice izbegnute zahvaljujući ličnom obezbeđenju i pripadnicima MUP Republike Srpske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mika

11.07.2022 13:32

Odgovorni za pokusaj ubistva predsednika moraju biti pronadjeni i procesuirani!