SVE VUKOVE IZDAJE KOSOVA: Jeremić krenuo u lov na veštice, a zaboravio šta je on radio

Autor:

Vesti

17.05.2022

09:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider NS, kao Tadićev savetnik, tražio od Putina da Moskva ne stavi veto na rezoluciju o kosovskoj nezavisnosti, a sada bi da se nametne kao zaštitnik srpskih interesa

SVE VUKOVE IZDAJE KOSOVA: Jeremić krenuo u lov na veštice, a zaboravio šta je on radio

Foto: Tanjug

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, krenuo je u lov na veštice i izdajnike po opoziciji, ali, evo, već 10 godina nikako da progovori o izdaji Kosova. Jeremić će svačiji potez, ako ima koristi od toga, prvi da prokomentariše i osudi da bi se predstavio kao zaštitnik srpskog interesa, ali zanemi kada treba da kaže o loše formulisanom pitanju pred Međunarodnim sudom pravde, depešama Vikiliksa ili, ono najstrašnije, kad je tražio od Rusije da ne stavi veto na rezoluciju o kosovskoj nezavisnosti.

Jeremić je, naime, kako je Srpski telegraf ranije objavio, u vreme dok je bio savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića, tražio od Rusa da ne stave veto na kosovsku nezavisnost, što potvrđuje dokument ruskih obaveštajaca do koga je došao naš list, ali i izjava čoveka, svedoka, koji je ove navode kasnije proveravao kod Borisa Tadića.

Albanci slavili Jeremića

 

Koliko je Jeremić učinio za Kosovo, ali naruku Albancima, možda najbolje svedoči naslovna strana koju su mu posvetili. Na naslovnoj strani lista Ekspres osvanula je Jeremićeva slika uz naslov na srpskom jeziku "Hvala, Vuče", a zbog pitanja koje je postavio Međunarodnom sudu pravde i tako doprineo stvaranju lažne države Kosovo.

Republika

Foto: printscreen

Vuk Jeremić

Jeremića je u ovom kontekstu pomenula na Tviteru i Vjosa Osmani. Ona je 22. jula 2020. objavila fotografiju Jeremića kako napušta sednicu Međunarodnog suda pravde nakon odluke suda o legitimnosti deklaracije o nezavisnosti Kosova i napisala da joj je bila čast da bude deo tima koji je predstavljao Prištinu. 

Podsetimo, Međunarodni sud pravde je 2010. doneo savetodavno mišljenje o deklaraciji o nezavisnosti Kosova u korist Albanaca. Tadašnja vlast u Srbiji je uputila pitanje: "Da li je akt nezavisnosti Kosova po međunarodnom pravu?" umesto: "Da li je secesija dela teritorije po međunarodnom pravu?"

Ovaj potez je suštinski razorio našu dalju borbu za KIM.

MOLBA ZA RUSE

Kao savetnik šefa države, Jeremić je od Georgija Sergejeviča Poltavčenka, specijalnog predstavnika predsednika Rusije, tražio zvaničan prijem, a onda mu (novembar 2005) predao Tadićevo pismo za predsednika Putina i preneo usmenu poruku u vezi s nekorišćenjem veta za eventualnu rezoluciju u SB UN o nezavisnosti Kosova.

- Navedeni tekst informacije dobio sam u administraciji predsednika Rusije da je prenesem predsedniku Tadiću radi provere onoga što sam dolaskom u Beograd 8. decembra 2005. i učinio - poručio je ovaj sagovornik za naš list, objašnjavajući kako je došao u posed dokumenta koji su napravile ruske službe.

Vikiliks o Jeremiću

- Jeremić je tokom susreta sa Kondolizom Rajs, bivšom državnom sekretarkom SAD, u septembru 2008. u Vašingtonu rekao da Srbija neće mnogo talasati oko osporavanja kosovske nezavisnosti

- Priznao je da je Tadić dobio izbore zahvaljujući priči o Kosovu

- Jeremić je američkoj zvaničnici rekao da Beograd interesuju evroatlantske integracije (ulazak Srbije u EU I NATO)

Takođe, on je istakao i da je spreman da na sudu potvrdi istinitost dokumenta kojim Rusi otkrivaju da je bivši šef diplomatije izdao zemlju. Ruski izveštaj o razgovoru s Jeremićem čuva se i danas u arhivi ruskog predsednika.

Zanimljivo, Jeremić, koji tuži medije za svaku sitnicu, za ove informacije nikad nije uputio tužbu.

BITKA ZA POENE

Prema rečima političkog analitičara Branka Raduna, očigledno da Jeremić ovakvim ponašanjem (kritikama kolega opozicionara) pokušava da dobije političke poene u tom nekom patriotskom delu biračkog tela, da se nametne kao "prava pozicija".

Kuknjava na Tviteru

Jeremić je napisao na Tviteru da sad svi napadaju NS jer će doći do strateške prekompozicije političke scene, u čemu oni neće učestvovati.

- Svedoci smo strateške prekompozicije političke scene u Srbiji, slične onoj koja se dogodila 2008. ili 2012. Oba puta je žaba javnog mnjenja kuvana mesecima da bi se umanjio šok od "prelaznog roka", u kojem su pojedine "zvezde" političke scene prelazile u tabor rivala - napisao je Jeremić, kao i da NS neće menjati dres i svoja uverenja.

- Jeremić pokušava da se zaboravi šta je radio kao šef diplomatije i kakve je stavove imao, kakve je poteze vukao, kao sad je novi političar, ali ne ide to tako. Mnoge stvari su sporne. Jeremić je bio važan član Tadićevog režima, koji je upamćen i po lošoj politici vezano za Kosovo. To je nešto što ga opterećuje - kaže Raduni.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading