Slovenija ostaje MOST imeđu SRBIJE i EU! Novu VLADU u LJUBLJANI vodiće ROBERT GOLOB, predsednik Pokreta "Sloboda"!

Autor:

Vesti

01.05.2022

15:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Politički analitičar Antiša Korljan objašnjava kako je u svetu malo poznati političar i biznismen ubedljivo pobedio premijera Janeza Janšu.

Slovenija ostaje MOST imeđu SRBIJE i EU! Novu VLADU u LJUBLJANI vodiće ROBERT GOLOB, predsednik Pokreta "Sloboda"!

Foto: Printskrin/Wikipedia

Pobeda Roberta Goloba, predsednika Pokreta Sloboda, na slovenačkim parlamentarnim izborima i odlazak s vlasti premijera Janeza Janše neće doneti revolucionarne pomake u odnosima Ljubljane i Beograda, što znači da će i nova vlada nastaviti da podržava Srbiju na putu evropskih integracija, kaže u intervjuu za Srpski telegraf Antiša Korljan, politički analitičar i dugogodišnji glavni urednik lista Primorske novice.

Korljan je sada kolumnista ovog dnevnika iz pokrajine Primorska, odakle potiče i Golob.

Pored kolumne koju emituje i putem nacionalne televizije, Korljan je i koautor podkasta LD;GD o unutrašnjoj politici Slovenije.

ST: Da li je izborna pobeda Goloba iznenađenje i kako objašnjavate to što je za samo šest meseci uspeo da od male ekološke stranke napravi Pokret Sloboda i s njim trijumfuje nad Janšinom Slovenačkom demokratskom strankom (SDS)?

Republika

Foto: Printskrin/Tviter

Antiša Korljan

 

- To nije iznenađenje ako to pratimo u kontekstu slovenačke unutrašnje politike u poslednjih dvadesetak godina. Naime, u Sloveniji je taj trend "novih lica" prisutan od 2004. i na svakim izborima pojavi se neko ko nastupa s pozicije apolitičnosti, tako da je Golob samo jedan u nizu onih koji su to učinili u poslednjih 20 godina, a među njima je bio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. S druge strane, javnosti je bilo dosta Janše i njegovih mera protiv KOVID-19, nedosledne politike, njegovog približavanja Mađarskoj i toga što slovenačko društvo čini manje slobodnim, demontirao je institucije, tužilaštvo, sudstvo, politizovao policiju, napadao Ustavni sud, koji je redovno neustavnim proglašavao njegove mere protiv koronavirusa. To je neka kombinacija koja je kulminirala u trijumfalnoj pobedi Roberta Goloba. On je stranci dao naziv Pokret sloboda, što je davalo kontekst da je Slovenija dosad živela u neslobodi, a sada joj nudi slobodu. Ankete su predviđale njegovu pobedu, ali ne tako jaku pošto je dobio 40 mesta u parlamentu. Golob je iz Nove Gorice, poznajemo se jer je pre 20 godina radio u sektoru energetike, bio je zamenik ministarke i slovenački vunderkid energetike, tako su ga zvali. Inače, ovo je već drugi put da Janša sebi stvara protivnika, on je kao predsednik vlade u jednom od ranijih mandata smenio Jankovića s funkcije direktora "Merkatora" i Janković se tada aktivirao u politici. Svemoćno je osvojio Ljubljanu i onda se 2011. aktivirao na nacionalnom nivou.

ST: Kada očekujete formiranje vlade na čelu s Golobom i kakav će odnos prema Srbiji imati ta vlada?

- Konstitutivna sednica parlamenta navodno će biti 13. maja, tako se očekuje. Golob sam kaže da mu je želja da oformi vladu do početka juna, tako da kroz nekih pet-šest nedelja bi vlada trebalo da bude oformljena. Sve slovenačke vlade do sada su gajile ono što političari nazivaju prijateljskim odnosom između dve države, tako da mislim da se to neće menjati. Srbija je investitor u Sloveniji, Slovenija u Srbiji i mislim da će se čisto biznisa radi to nastaviti. A politički gledano, dosad je bila neka priča o tome da Slovenija podržava Srbiju na putu evropskih integracija, tako da mislim da će Slovenija i dalje pokušati da bude kao neki most između Srbije i Evropske unije. Verujem da neke velike i revolucionarne pomake ne možemo da očekujemo.

Janša nije politički mrtav, biće i dalje jak igrač

Republika

Foto: Tanjug/AP

Janez Janša

 

ST: Šta će biti s Janezom Janšom i da li je moguć njegov politički povratak?

- Janša je doživeo poraz na izborima, međutim, ne možemo govoriti o tome da je politički mrtav. On je bio drugi najjači na izborima, držaće skoro trećinu parlamenta, od 90 ljudi, on tamo ima 27, ima verovatno najbolje organizovanu stranku u Sloveniji, tako da ne možemo govoriti o njemu da je politički pao, jeste pao s vlasti, ali ostaje u politici, kao jak igrač.

 

ST: Tanja Fajon, dosadašnja poslanica u Evropskom parlamentu i lider Socijalnih demokrata, kandidat je za funkciju ministra spoljnih poslova Slovenije u novoj vladi, da li će ona voditi glavnu reč kada je u pitanju politika prema Beogradu?

- Tu valja biti oprezan, nije sasvim sigurno da će postati ministarka spoljnih poslova. Tu je još jedna kandidatkinja, to je Marta Kos, ona je članica i potpredsednica Pokreta Sloboda, ona je bila ambasadorka u Berlinu i u Bernu i onda se povukla iz diplomatije zato što se nije slagala sa spoljnom politikom Janše, odnosno, njegovog ministra spoljnjih poslova. Fajonova figurira, kao sigurna koaliciona partnerka, kao kandidatkinja i za predsednicu parlamenta, tako da ćemo videti.

ST: Koliki je uticaj Goloba na gradonačelnika Ljubljane Jankovića, kome je lider Pokreta Sloboda bio potpredsednik stranke Pozitivna Slovenija 2011?

- Zoran Janković pruža podršku Golobu, on je njemu ponudio i stranku da preuzme, tu Pozitivnu Sloveniju, zašto se Golob ipak rešio za ekološku stranku, ne znam. Janković je otišao na kongres Golobove stranke i čestitao mu pobedu i tamo ponudio podršku, još pre izbora, tako da je tu linija jaka. Janković smatra da će Golob bar dva mandata voditi slovenačku vladu. I Janković i Golob imaju veliki ego, kao i Fajonova, tako da građenje mostova između tih ega neće biti lako, biće to veliki izazov pri formiranju koalicije.

Bonus video:


 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading