SDF u Srpskom domu u Vukovaru obnovio svoj rad! PUPOVAC: “Borite se za mir kao što to Srbija čini”!

Autor:

Vesti

02.04.2022

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski demokratski forum osnovan je 1991. godine u Lipiku kao koalicija uglednih Srba čiji je zajednički cilj bio sprečiti rat.

SDF u Srpskom domu u Vukovaru obnovio svoj rad! PUPOVAC: “Borite se za mir kao što to Srbija čini”!

Foto: Republika

U Vukovaru u Srpskom domu koji je obnovljen sredstvima Vlade Republike Srbije za vreme mandata tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića kao i sredstvima Republike Hrvatske, održana je skupština Srpskog Demokratskog Foruma.

Prisutnim delegatima su se obratili predsednik SDSS-a Milorad Pupovac, Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim, predsednik Glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović, Dragana Jeckov potpredsednica SDSS-a, Jelena Nestorović predsednica SDF-a i Jovan Vlaović izvršni direktor SDF-a.

Srpski demokratski forum osnovan je 1991. godine u Lipiku kao koalicija uglednih Srba čiji je zajednički cilj bio sprečiti rat i naći politička rešenja za srpsko-hrvatski konflikt i položaj Srba u Hrvatskoj. Kao prvi oblik institucionaliziranog političkog i društvenog delovanja Srba od devedesetih, SDF je jezgra iz koje su se razvijale druge institucije i organizacije Srba u Hrvatskoj.

U svojim najboljim danima SDF je bio jedna od najvećih i najznačajnijih nevladinih organizacija u Hrvatskoj i regiji, ključni implementacijski partner USAID-u i UNHCR-u na programima repatrijacije i reintegracije izbeglica te revitalizacije ratom stradalih područja.

Milorad Pupovac predsednik SDSS-a obratio se delegatima i istakao da “kao i srpska zajednica u Republici Hrvatskoj u celosti, mladi Srbi u Hrvatskoj žive i dalje u strahu i nesigurnosti.

Republika

Foto: Republika

Skupština Srpskog Demokratskog Foruma, Vukovar

 

- To posebno vredi za velike gradove. Teško im je da ispolje svoj identitet i često su u strahu ko su im preci. Ovaj strah je prisutan u svim sredinama u kojima ima atmosfere netolerancije i u kojima se šalju poruke mržnje prema Srbima. Važno je da u svome radu zajedno sa strankom, ZVO, prosvetom i sveštenstvom pomognete da se oslobodite pritisaka i da se izborite za slobodu za srpsku zajednicu da jasno ispoljava svoj identitet od Dubrovnika na jugu do Umaga na severu, od Zagreba pa do Belog Manastira na istoku. SDF je najstarija NVO u Hrvatskoj koja je nastala zbog potrebe za mirom. Važno je da se borite za mir kako je predsednik Srbije često pozivao u poslednje vreme, posebno od kada je počeo ovaj konflikt u Evropi. Gradite jedinstvo među Srbima u Hrvatskoj, mir sa drugim ljudima u Hrvatskoj i zalažite se za mir među Hrvatskom i Srbijom i Bosnom. Gledajmo što je moguće više da na ovom mestu kao u Vukovaru, a takvih mesta kao Srpski Dom će biti 30-40 u celoj Hrvatskoj da na ovim mestima se sastajemo i borimo i u budućnosti za ove vrednosti - rekao je Milorad Pupovac.

Dragana Jeckov je rekla da se  “Srbi u Republici Hrvatskoj i dalje suočavaju sa velikim brojem problema koji zahtevaju brze i efikasne odgovore.

- Čitava jedna generacija kao ovi mladi ovde što su preuzeli rukovođenje SDF-om danas je stasala, a da ti problemi nisu rešeni. U sredinama iz kojih dolaze današnji delegati i dalje ima problema sa strujom i vodom, a da ne spominjem ostale egzistencijalne stvari bez kojih je današnji normalan život nezamisliv. Ovi problemi su veliki izazov za sve nas, kao i kako sačuvati našu zajednicu na istoku koja ovde nije devastirana kao na drugim mestima u Republici Hrvatskoj. Kako da obnovimo zajednicu ako nemamo struju i vodu u mestima gde treba da nam se vrate mladi ljudi. SDSS pokušava rešavati ove nagomilane probleme i verujemo da ćemo u SDF-u i mladom rukovodstvu imati saveznika u tome najvažnijem poslu - rekla je ona.

Jovan Vlaović izvršni direktor SDF-a je istakao kako su svi mladi koji su preuzeli da vode SDF svesni značaja organizacije koju vode i značaja za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj.

- SDF vodi mlad tim ljudi od kojih većina ima oko 30 godina i visokoobrazovani su. Iako smo mladi, svesni smo svoje odgovornosti. Nastavićemo raditi maksimalno posvećeni nacionalnim vrednostima i naša misija je da zajedno sa drugim srpskim organizacijama nikad ne dopustimo da se izgubi naš narod i identitet na svim područjima na kojima su oduvek živeli Srbi.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading