SAOPŠTENJE KVINTE: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Autor:

Vesti

23.03.2022

16:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa velikim razočaranjem primamo k znanju odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta, oglasile su se danas vlade SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Ujedinjenog Kraljevstva u zajedničkom saopštenju povodom pitanja održavanja srpskih izbora na teritoriji Kosova, koje još uvek nije rešeno.

SAOPŠTENJE KVINTE: Kosovska vlada nije pokazala posvećenost zaštiti prava manjina

Foto: pixabay.com

Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio, vlade zemalja Kvinte danas su objavile zajedničku izjavu.

Poručuju da su proteklih meseci intenzivno sarađivale sa vladama tzv. Kosova i Srbije kako bi se pronašlo pragmatično rešenje da se građanima Kosova koji ispunjavaju uslove omogući da ostvare svoje glasačko pravo na izborima zakazanim za treći april.

U zajedničkom saopštenju priznaju da je "prerogativ" kosovske vlade da odluči da li će da dozvoli ili ne da se održi glasanje "na izborima u drugoj zemlji".

Sa druge strane, poručuju i da su razočarani zbog toga što je Priština odbila njihov predlog.

- Iako cenimo spremnost Srbije da pronađe rešenje, sa velikim razočaranjem primamo k znanju odluku Vlade Kosova da odbije konstruktivan predlog koji je iznela Kvinta. Ovom odlukom Vlada Kosova nije uspela da pokaže svoju posvećenost principu zaštite građanskih i političkih prava svih njenih građana, uključujući pripadnike manjinskih grupa - naveli su vlade zemalja Kvinte.

Republika

Foto: Printskrin

Sastanak predsednika Srbije Vučića sa predstavnicima Kvinte

Podvukli su da takav stav kosovske vlade nije u skladu sa njihovim vrednostima i principima i da će da "naruši evropske težnje" Kosova.

Kažu da su, nakon ruske invazije na Ukrajinu, pozdravili usklađivanje Kosova sa izjavama i deklaracijama EU i članica Kvinte.

- Međutim, od tzv. Kosova se takođe očekuje da se pridržava svojih osnovnih vrednosti i odgovornosti prema regionalnoj stabilnosti i poštuje demokratske procese, kao i da se posveti zaštiti prava pripadnika manjinskih grupa - podvukle su zemlje Kvinte.

Ujedno očekuju od Kurtijeve vlade da deluje u interesu svih građana, da radi na smanjenju tenzija i da se konstruktivno angažuje u dijalogu sa Beogradom koji se vodi u Briselu.

- Ovo je ključno za postizanje napretka ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji koji će na kraju otključati EU perspektivu Kosova - podvukli su.

Sa druge strane, zemlje Kvinte šalju poziv Kosovu i Srbiji da se uzdrže od bilo kakvih akcija i retorika koje povećavaju tenzije i mogu dovesti do incidenata.

Republika

Foto: kosovo-online.com

Priština

Zajednička izjava zemalja Kvinte usledila je nakon dosadašnjeg izostanka saglasnosti dve strane o tome da se srpski predsednički i parlamentarni izbori održe 3. aprila i na Kosovu, ali i nakon jučerašnjih dešavanja u Beogradu.

Od početnog decidnog odbijanja kosovskih zvaničnika i odluke kosovske skupštine o zabrani srpskih izbora, osim putem pošte, do nedavnog ublažavanja retorike i potvrde da je sa jedne strane Srbija pristala da preko oficira za vezu direktno od Prištine zatraži održavanje izbora, do toga da tzv. kosovske vlasti ne žele da ometaju pravo srpskim državljanima da glasaju, ali uz mogućnost da se sa Beogradom postigne sporazum o tome, juče su i u EU potvrdili da je Priština odbila predlog Kvinte, dok je srpska strana bila konstruktivna, što je uveče ispričao i Aleksandar Vučić.

Od sredine januara do juče

Iako kaže da je to samo jedna od više opcija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je da se "spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji" za Srbe sa KiM-a kako bi glasali 3. aprila.

U Beogradu je juče prvo bio na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, pa na sastanku sa oko stotinjak Srba sa Kosova, da bi isti prekinuo na kratko radi sastanka sa Kvintom, razgovorima sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova kineske ambasade, i konačno se, nakon celodnevnog čekanja medija u Palati Srbije, obratio javnosti, ali bez postavljanja pitanja.

- Srbija je pristala da se ubaci formulacija ‘vladajuće vlasti Kosova’, u drugom pasusu da pita Kosovo za saradnju da se omogući OEBS-u i na kraju da se stavi i oficir za vezu. Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari, ali su oni insistirali na samo jednoj stvari - da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to ne može da prihvati i Srbija to neće da prihvati bez obzira na cenu. I nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali - kazao je Vučić.

Sve je ponovo demantovano iz Prištine.

- Nikada nisam nameravao da kroz ovu prepisku dobijem priznanje Srbije. Znao sam da se to ne radi, ali niko ne može da traži od mene da ne priznam Republiku Kosovo, nezavisnost naše zemlje - rekao je Kurti potom u intervjuu za javni servis Kosova.

Beograd, prema njegovim rečima, navodno nije prihvatio da uputi zahtev kosovskoj izvršnoj vlasti, već je to pokušao da uradi na nivou oficira za vezu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti

- Rekli smo da bi kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu mogle da se koriste kao logistički kanali komunikacije, ali normalna komunikacija treba da bude vlada sa vladom. Umesto da idu od vlade do vlade, oni su imali za cilj da ide preko oficira za vezu - rekao je Kurti.

Upravo je to bio i predlog Kvinte, takođe je potvrdio kosovski premijer, kao i to da su sa kosovske strane zatražili dodatno i dogovor prema kom bi srpski izbori, kako je kazao, mogli da se održe na Kosovu – upravo preko zahteva vladi u Prištini sa srpske strane.

Da se planirao kanal komunikacije preko oficira za vezu, ali da su očekivanja kosovske strane bila i postizanje dogovora, prvi je u javnost izneo šef prištinske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi.

On je u intervjuu za KoSSev prošle nedelje otkrio da je Srbija navodno pristala da zahtev uputi direktno preko Kancelarije za vezu Prištine, a da Priština, nakon što se to bude desilo, očekuje sporazum u vezi sa izborima, odnosno, "prikupljanjem glasova", kako je precizirao Bisljimi.

Republika

Foto: Tanjug/F. KRAJINČANIĆ

Izbori

Priština je još u januaru zabranila čak i rezolucijom da se održi srpski referendum na Kosovu, osim ukoliko to glasanje građana sa "dvojnim državljanstvom" nije u "skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom".

- U ovom slučaju, svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini - sadrži rezolucija od 15. januara.

Srpski glasači su tada organizovanim prevozom glasali u gradovima najbližim iza administrativne linije, odnosno granice za kosovske vlasti.

Deset dana pred izbore, još uvek nema neke druge vidljive opcije na vidiku osim one koju je juče spomenuo sam srpski predsednik – o pripremi za novi put glasača sa Kosova 3. aprila, prenosi kossev.info.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
zora

23.03.2022 17:25

Vi za Vucica niste vlada, nici cete ikada biti.