NARODE, OVI BI DA TI SMANJE PLATE! Opozicija u pohodu na džep građana: DA LI JE REALNO?!

Autor: Republika

Vesti

18.02.2022

09:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomski analitičari bliski opoziciji izneli su šokantan predlog po kome bi zaposlenima u javnom sektoru trebalo smanjivati plate.

NARODE, OVI BI DA TI SMANJE PLATE! Opozicija u pohodu na džep građana: DA LI JE REALNO?!

Foto: Tanjug

Glavni urednik nedeljnika NIN i potpredsednik Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, ekonomista Goran Radosavljević otvoreno se zalažu za smanjivanje plata radnicima zaposlenim u javnom sektoru.

Uprkos kontinuiranom rastu plata u Srbiji, pre svega zahvaljujući Srpskoj naprednoj stranci i njenom predsedniku Aleksandru Vučići, koji su ekonomiju postavili na zdrave temelje koji omogućava i povećanje ličnih prihoda zaposlenih, opozicioni analitičari u tome vide problem (?!?).

Republika

Foto: pexels.com

 

U izjavi za niskotiražni tabloid koji se štampa u Hrvatskoj, Ćulibrk navodi da se privatnici suočavaju sa konkurencijom države i to vidi kao nešto negativno.

- Mnogo ljudi odlazi u inostranstvo, a stopa nezaposlenosti se na taj način smanjuje, te su privatnici suočeni sa snažnom konkurencijom države, koja povećava plate u javnom sektoru - kaže Ćulibrk.

Sa njim se saglasan i Radosavljević, koji tvrdi da u Srbiji imamo veliko "pumpanje plata" u javnom sektoru.

- Ako pogledate sadašnju prosečnu platu, najveći deo vuče javni sektor - konstatuje on.  

Sa druge stane, ekonomista Mladen Kovačević kaže da je povećanje plata u javnom sektoru predviđeno budžetom, kao i da će uticati i na povećanje potrošnje i eliminisanje inflacije.

- Kad povećate plate, povećate i potrošnju, što je jedan od faktora da se pokrene i proizvodnja. Suština je da se eliminiše inflacija, koja je zbog korone rasprostranjena. I tako je u celom svetu. Suština je da se izbegne inflacija, da ne pada kupovna moć naroda, jer ako se to desi, onda padaju i privreda i proizvodnja - kaže Kovačević za Republiku.

Ekonomista Ljubodrag Savić saglasan je da se povećanjem plata u javnom sektoru neutrališe inflacija, za koju kaže da "mi nismo krivi".

- Jer ovolika inflacija u Srbiji je zapravo uvezena - imam u vidu cene nafte i gasa. Neophodno je da se sačuva standard građana, bar dok se ne stabilizuje svetsko tržište - ističe Savić za Republiku.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

 

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je najavio da bi prosečne plate u Srbiji do kraja mandata sledeće vlade mogle da budu iznad 1.000 evra.

- Po prvi put nam se vraćaju lekari i medicinske sestre iz Nemačke. Oni hoće da se vrate u svoju zemlju. Imamo problem sa zanatlijama i moramo da pronađemo način da ih vratimo u Srbiju. Do kraja mandata naredne vlade, prosečna plata biće 1.000 evra, a penzija 500 evra. To je ostvarljivo, ukoliko ne bude spoljašnjih problema i ako na svetskom nivou bude velikih potresa - rekao je on.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Tina

18.02.2022 10:17

Opozicija bi da ukrade sve što je neko stekao!

Irma

18.02.2022 10:25

Pa opozicija nikad nije brinula za gradjane vec samo za sebe!

Julija

18.02.2022 10:44

Pa jeste.. Nama smanjiti a njima povecati plate. Daj sto vise da se pokrade.

Cica

18.02.2022 11:51

šokantan predlog koji se ne moze zamisliti, a jos manje prihvatati. Iz ovakvih predloga se jasno vidi zasto je opozicija potonula, umesto da pruze građanima sto bolji zivot oni bi da otimaju.