OTKRIVAMO! OVO SU BILI KLJUČNI KORACI U STRATEGIJI BIVŠE VLASTI: Zbog "Rio Tinta" menjali zakone, a Duliću spojili TRI MINISTARSTVA U JEDNO!

Autor: B. K. - J. J.

Vesti

24.01.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malverzacije počele 2006, a kulminacija je usledila početkom 2012.

OTKRIVAMO! OVO SU BILI KLJUČNI KORACI U STRATEGIJI BIVŠE VLASTI: Zbog "Rio Tinta" menjali zakone, a Duliću spojili TRI MINISTARSTVA U JEDNO!

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Bivša vlast sprovela je čitav niz zakonskih izmena i vratolomija s drugim propisima da bi omogućila "Rio Tintu" da kopa litijum u Srbiji.

Srpski telegraf pregledao je dokumentaciju iz koje se jasno vidi kako je sve to činjeno. Počelo je 2006. volšebnom izmenom Zakona o rudarstvu, a okončano 2011, kada je odlučivanje o svemu dospelo u ruke jednog čoveka, tadašnjeg ministra Olivera Dulića, a zbog toga su čak i menjani resori, spajana i razdvajana ministarstva.

Ali da krenemo redom...

KORAK BR. 1

Zakonom o rudarstvu iz 1995. bilo je propisano da se, nakon završetka istraživanja, davanje mineralnih sirovina na korišćenje radi javnim nadmetanjem ili prikupljanjem ponuda, posebno u slučaju kada se daju na korišćenje mineralne sirovine od strateškog značaja za Srbiju. Prioritet u dobijanju mineralnih sirovina na korišćenje imalo je, pod jednakim uslovima (dakle samo ako su ponude izjednačene), preduzeće koje je sprovodilo istraživanje na prostoru na kom će se obavljati eksploatacija. Ako pravo da koristi mineralne sirovine dobije preduzeće koje nije vršilo istraživanje, preduzeće koje je vršilo istraživanje ima pravo potraživanja uloženih sredstava.

Međutim, ne lezi, vraže, ove apsolutno korektne odredbe 2006. suštinski su izmenjene i tenderska procedura je ukinuta. Pogodite zašto i u čijem interesu?

Prvi put u istoriji razdvojili resore rudarstva i energetike

Formiranjem Dulićevog superministarstva prvi put u istoriji Srbije (Jugoslavije) rudarstvo je razdvojeno od energetike. Energetika kreatorima svega ovoga nije bila bitna jer nije imala veze s "Rio Tintom", pa je pripojena resoru infrastrukture, koji je vodio Milutin Mrkonjić. Mnogo važnije je bilo s rudarstvom spojiti prostorno planiranje i građevinu, odnosno ekologiju. Sve ono što je potrebno "Rio Tintu".

Kako je to učinjeno? Te godine iz Zakona o rudarstvu izbrisani su članovi 14 i 15, koji su važili od 1995. Time je praktično izbrisan korak javnog nadmetanja, odnosno prikupljanja ponuda. Nema više, dakle, takmičenja ko će ponuditi bolje uslove za eksploataciju, od čega bi, po svakoj logici, osim one koja je primenjena, država imala korist.

Jasna je i uvezanost brisanja članova 14 i 15 s odredbom člana 17, stav 3, tog izmenjenog Zakona o rudarstvu, koji je, između ostalog, propisao da se odobrenje za eksploataciju izdaje po zahtevu nosioca istraživanja mineralne sirovine. Time je, što je savršeno jasno, uspostavljen kontinuitet između istraživanja i eksploatacije jer odobrenje za eksploataciju po automatizmu dobija nosilac istraživanja. Treba li uopšte pominjati koliko je to različito od tendera na kojem se kompanije takmiče koja će ponuditi bolje uslove. Da prevedemo na srpski: niko, osim onog ko je istraživao, više ni ne može da konkuriše za eksploataciju.

Skupština Srbije je pomenuti zakon izmenila 17. aprila 2006. Vladu tada čine DSS, G17+, Nova Srbija i SPO, dok SPS manjinski podržava Vladu.

KORAK BR. 2

Do sledećeg ključnog koraka dolazimo pet godina kasnije. Mart je 2011, kada se usvaja novi Zakon o ministarstvima, za šta je uvertira bila rekonstrukcija Vlade. Zašto je ovo važno? Navedenim zakonom se resoru koji funkcioner DS Oliver Dulić vodi od 2008. (prostorno planiranje s građevinarstvom i zaštita životne sredine) dodaje rudarstvo. Ako se opet vratimo na logiku, ovo s njom baš i nema mnogo veza. Ima, nažalost, s logikom profita, uzimanja para (kažu miliona) od "Rio Tinta" i konačnog otklanjanja svih prepreka da oni krenu u biznis.

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

Oliver Dulić

Pitate se još jednom zašto? Pa zato što su u nadležnosti ovako sklopljenog Dulićevog ministarstva apsolutno sve dozvole koje će ikada zatrebati "Rio Tintu". Dulić, inače uhapšen godinu dana kasnije pod optužbama za malverzacije druge vrste, nadležan je za donošenje plana područja posebne namene, Dulić je nadležan za sve građevinske dozvole, Dulić je nadležan za sva rešenja i rudarske dozvole, uključujući i pravo eksploatacije. Konačno, Dulić je nadležan za davanje saglasnosti na sve studije zaštite životne sredine.

Da li vam je sad malo jasnije ono što je tada malo kome bilo jasno, otkud su u jednom ministarstvu spojene baš te tri stvari: prostorno planiranje, građevinarstvo i zaštitu životne sredine? Odgovor, kao što vidite, ima samo dve reči: "Rio Tinto".

KORAK BR. 3

Dalje je, što bi se reklo, sve rutina... Vlada DS, na Dulićev predlog, 22. novembra usvaja objedinjeni Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima. To prolazi i parlament i tako se od dva zakona (o rudarstvu i geološkim istraživanjima) pravi jedan. Cilj je, naravno, da se lakše kontrolišu svi procesi. Kao šlag na torti, članom 52 pravi se direktna i nedvosmislena veza između istraživanja i eksploatacije po već pomenutom pravu kontinuiteta. Bez ikakvog preterivanja, mogao se ovaj zakon nazvati i zakonom za "Rio Tinto".

KORAK BR. 4

Ukoliko ste pomislili da je ovo sve - nije. Zakon se donosi paralelno sa strategijom upravljanja mineralnim sirovinama, u kojoj su bakar i litijum budućnost Srbije, kako navode u tom dokumentu. Vlada usvaja strategiju 26. januara 2012. i prvo rešenje za bušotine velikog obima izdaju "Rio Tintu" već pet dana kasnije, 1. februara.

Republika

Foto: printscreen/TVPink

 

Dejan Miletić, politički analitičar

Sada, kada se ovako poslože kockice, nema nikakve dileme da je sve sistemski urađeno u korist "Rio Tinta". Menjanje zakona, nadležnosti ministarstava, jasno je da tu nema nikakve slučajnosti i da je bilo zloupotreba od određene grupe ljudi. Mnogo je važno da se uspostavi transparentnost tih propisa i da se znaju uslovi jer su u pitanju ogromne vrednosti koje su pojedinci praktično hteli da žrtvuju, zarad malih ličnih interesa

Nebojša Bakarec, poslanik SNS

"Rio Tinto" je doveden u Srbiju 2001, stoji na njihovom sajtu, doveli ga DOS i Đinđićeva vlada. Oni su sa svim vladama do 2012. radili potpuno netransparentno, ali, očigledno, i koruptivno, sa sve Dulićem, o čemu svedoče sve dozvole koje su im date, a koje su sada poništene

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Saša

24.01.2022 21:06

Ali Tadić nije kriv. On ništa nije radio. On je bio FIKUS u uglu. On je samo to kazao.