MARINIKA DAVALA MILIONE DINAMU, KLUBU KOJI JE POSLE UZEO BELIVUK: Tužilaštvo i policija češljaju papire

Autor: M. J. - T. B.

Vesti

25.12.2021

21:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i desna ruka Dragana Đilasa, davala je mimo zakona novac Fudbalskom klubu Dinamo 1945 iz Pančeva, koji je potom preuzeo Veljko Belivuk.

MARINIKA DAVALA MILIONE DINAMU, KLUBU KOJI JE POSLE UZEO BELIVUK: Tužilaštvo i policija češljaju papire

Foto: Tanjug/AP/ST/N.PANČIĆ/facebook.com/printscreen

Kako je za Srpski telegraf objasnio sagovornik koji je tada bio s Tepićevom u pokrajinskoj vladi, Dinamo je tokom 2012. zapao u finansijsku krizu, nakon čega je doneta odluka da se napravi novo rukovodstvo i osnuje drugi klub - Dinamo 1945, koji je ubrzo registrovan u Agenciji za privredne registre.

EKSPRESNI AMIN

Naredne godine rukovodstvo je podnelo zahtev za sufinansiranje troškova sanacije tribina, nabavke i postavljanja plastičnih stolica na stadionu. Nadležne službe Sekretarijata za sport i omladinu Vojvodine, na čijem je čelu tada bila Marinika, zahtev su, prema njenom nalogu, odmah uzele u razmatranje i ekspresno odobrile.

Velja Nevolja promenio kompletnu upravu

FK Dinamo 1945 iz Pančeva je u žižu javnosti dospeo u februaru ove godine, kada je UKP ušao u službene prostorije kluba. Tada je odneta kompletna dokumentaciju jer se sumnjalo da je stvarni vlasnik bio Velja Nevolja. Prema nekim saznanjima, Belivuk je pre nekoliko godina preuzeo klub (neki su pisali i na silu) i istog dana na čelne pozicije postavio svoje ljude. Tamo je često boravio s obezbeđenjem, kao i njegova desna ruka Marko Miljković Mesar, a Pančevo je bilo jedno od njegovih glavnih baza, gde je imao štek-stanove.

Ono što se posebno izdvaja u celoj priči jeste činjenica da je Tepićkin sekretarijat novi klub finansirao mimo zakona.

- Kao prvo, klubovi u prvoj godini osnivanja me mogu da budu finansirani niti sufinansirani od države. Drugo, pravna lica koja se sufinansiraju moraju da imaju iskustvo u realizaciji projekta za koji podnose zahtev, a kao treće, nije ispoštovana ni obaveza iz pravilnika kojom se nalaže da se za projekte adaptacije formira posebna komisija, što je uslov da se posle razmatranja prispelih zahteva predlog podnese pokrajinskom sekretaru. To je, u stvari, neki vid prevencije i kontrole - objašnjava naš sagovornik.

Sekretarijat: Nadležni vode istragu

Iz Sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodina kažu da se finansiranjem FK Dinamo 1945 iz tog perioda bave nadležni organi.

- Obaveštavamo vas da postoji dokumentacija koja je predmet vašeg interesovanja, a koja se odnosi na finansiranje projekata FK Dinamo 1945 iz Pančeva u periodu od 2012. do 2016. Ta dokumentacija se već neko vreme nalazi kod nadležnih organa radi utvrđivanja činjenica povodom tih predmeta - odgovorili su nam iz sekretarijata.

TAJNA VEZA

Kako sagovornik Srpskog telegrafa tvrdi, Tepićeva je u to vreme sarađivala s pojedincima iz uprave novog kluba:

- Odlično je poznavala Zorana Radojkovića, rođenog brata Zvezdana Radojkovića, nekadašnjeg načelnika pančevačke policije. Zbog svega toga upućenima nije bilo čudno što se Dinama 1945 opario iz državnog budžeta. Već u drugoj godini postojanja dobili su i četiri miliona dinara za sanaciju krova, odnosno mnogo više nego što je potrebno, pa se sumnja da ta sredstva uopšte i nisu korišćena u te svrhe.

Milion dinara uhapšenom zbog droge

Mediji su pisali i da je Marinika od 2013. do 2016. iz pokrajinskog budžeta dala milion dinara teretani "Spartans", u vlasništvu Novaka Filipovića, kasnije uhapšenog zbog trgovine drogom. On je bio u medijskoj žiži 2017, kada je utvrđeno da fitnes klub, odnosno teretana, u suštini i ne postoji, mada je dobijao novac iz budžeta, a preko Sekretarijata za sport i omladinu, koji je vodila Tepićeva. Filipović je u to vreme otvoreno podržavao tadašnju Marinikinu partiju LSV.

 

U prilog ovim sumnjama ide i to što dokumentacija iz ovog predmeta nije zavedena u arhivi sekretarijata da bi se izbegla bilo kakva provera.

- Uprkos svemu, klub je i u naredne dve godine finansiran po istoj šemi, navodno za dodatne radove, poboljšavanje uslova za treninge i slično. Do ovog slučaja pokrajinski sekretarijat nije izdvajao višemilionske iznose za ove svrhe da bi kasnije Tepićeva po sličnom osnovu finansirala još neke klubove. Državna revizorska inspekcija je to prilikom kontrole okarakterisala kao slučajeve male vrednosti, ali se nadamo da će tužilaštvo stvar isterati do kraja - zaključuje izvor Srpskog telegrafa.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Istina

25.12.2021 21:37

Ima neka tajna veza