POBEDA SVIH NOVOSAĐANA! Vučević na godišnoj konferenciji: PRED NAMA JE NAJVEĆI BUDŽET GRADA!

Autor: Republika

Vesti

21.12.2021

14:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio je na godišnjoj konferenciji za novinare da će taj grad usvojiti rekordni budžet.

POBEDA SVIH NOVOSAĐANA! Vučević na godišnoj konferenciji: PRED NAMA JE NAJVEĆI BUDŽET GRADA!

Foto: instagram.com/milosvucevic_gradonacelnik

- Sa ponosom mogu da najavim da je pred nama najveći budžet Grada, u iznosu od 35 milijardi i 866 miliona dinara, a to je pobeda svih Novosađana. Budžet je koncipiran kao socijalno odgovoran i razvojni i zahvalan sam sugrađanima što imamo takav rast u veoma izazovnom periodu epidemije - istakao je Vučević.

Povećanje 122%

Kako je rekao, u poslednjih 10 godina, budžet Grada Novog Sada je uvećan za 122 odsto, jer je 2012. godine iznosio 16 milijardi i 94 miliona dinara, a još je bolji trend kada je reč o kapitalnim rashodima, što je stavka u budžetu iz koje se finansira povećanje kvaliteta života građana i koja pokazuje snagu Grada.

- U budžetu 2012. godine za kapitalne projekte bilo je opredeljeno 4 milijarde i 342 miliona dinara, a u predlogu budžeta za 2022. godinu, predvideli smo 13 milijardi i 716 miliona dinara što je više za 215 odsto. Najveći izvor prihoda za budžet Grada je porez na zarade i on iznosi 11 milijardi i 736 miliona dinara. To je rezultat dolaska velikih kompanija, proširenja kapaciteta domaćih privrednika i pojave sve većeg broja malih preduzeća. To pokazuje da raste broj zaposlenih i da rastu plate u Novom Sadu. Trend rasta prihoda vidi se i na primeru poreza na imovinu od kojeg se u budžet slilo 5 milijardi i 805 miliona dinara zahvaljujući tome što je Grad popisao mnogo veći broj objekata koje oporezuje i što su Novosađani odgovorne i redovne platiše, a sada smo kroz E-upravu omogućili da im to bude još dostupnije - naglasio je Vučević.

Republika

Foto: Tanjug/J. PAP

 

 

Gradonačelnik je rekao da će se finansirati 400 kapitalnih projekata, od toga 206 je započeto u 2021. godini, a biće još 194 nova projekta za 2022. godinu, od kojih će kompleksniji ući u plan budžeta za 2023/24. godinu.

- Reč je o 13 milijardi i 718 miliona dinara što sa 38,57 odsto učestvuje u ukupnom budžetu Grada. Jedan od najznačajnijih novih projekata je pešačko-biciklistički most između Keja i Petrovaradinske tvrđave, vredan 4,5 milijardi dinara i do kraja godine biće potpisan strateški sporazum sa Pokrajinskom vladom da se taj projekat finansira od 2022. do 2028. godine. Za 2022. obezbedili smo 67 miliona dinara za projektno-tehničku dokumentaciju, raspisan je tender i očekujem da na leto 2022. idemo u projekat i izgradnju. Tražićemo da deo finansijskih obaveza preuzmu izvođači, da nađemo partnere koji će moći građevinski i finansijski da ponesu deo tereta. Potom, tu je projekat biciklističke staze Novi Sad - Futog, duge 10,5km, za šta je planirano 85 miliona dinara - istakao je Vučević.

Kako se čulo na konferenciji, u planu je i izgradnja kružne raskrsnice na Bulevaru cara Lazara kod Naučno-tehnološkog parka, vredna 155 miliona dinara, što će biti realizovano zajedno sa Pokrajinom.

Uređenje Almaškog kraja

Takođe, ta dva nivoa vlasti udruženo će realizovati projekat uređenja Almaškog kraja vredan 580 miliona dinara.

- Upisali smo 17000 dece u PU ''Radosno detinjstvo'', gradimo tri nova vrtića u naseljima Sajlovo, Veternik i Adice, a gradićemo i objekat u Ulici Miše Dimitrijevića, gde je nekad bila Policijska stanica. Gradićemo novu osnovnu školu na Jugovićevu, za šta je potrebno 652 miliona dinara, a 101 milion smo predvideli za sledeću godinu. Sa Pokrajinskom vladom finansiraćemo izgradnju fiskulturne sale u Gimnaziji ''Laza Kostić'', a Grad je za narednu godinu opredelio 71 milon za izgradnju fiskulturne sale u OŠ ''Desanka Maksimović''. Za proširenje vrtića u Kovilju obezbedili smo 114 miliona dinara. Mnogo ćemo ulagati i u komunalnu infrastrukturu. Radićemo kanalizaciju u Veterniku, potom izvorište Ratno ostrvo, kao i vodovod u Begeču za koji smo u 2022. godini planirali 50 miliona dinara - izjavio je gradonačelnik Vučević.

On je takođe rekao da će biti ulagano u gradske radne zone, te da u okviru republičkog projekta ''Čista Srbija'' Grad ima ugovorene radove u iznosu od 27 miliona evra.

Time će biti finansirana izgradnja kanalizacione infrastrukture na Čeneju i u Kisaču, biće rekonstruisana kanalizaciona mreža na Limanima 1 i 2, kako više ne bi bilo neprijatnih mirisa, a u akte tog projekta ušla je i izgradnja Centralnog prečistača otpadnih voda.

Na konefernciji gradonačelnika rečeno je i da je na onlajn platformi ''Tvoj grad'' bilo preko 10.000 glasova Novosađana, te da je u budžet za 2022. godinu ušlo finansiranje 10 projekata koje su oni najbolje ocenili, a koje je Grad predložio i 10 projekata koje su kandidovali sami građani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading