MINISTARKI SVI KRIVI, OSIM NJE SAME! Zorana, zašto ne podneseš ostavku?

Autor:

Vesti

16.12.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihajlovićeva odgovornost za tešku energetsku krizu svalila na upravu EPS i istakla da su sada druge stvari važnije od ostavke

MINISTARKI SVI KRIVI, OSIM NJE SAME! Zorana, zašto ne podneseš ostavku?

Foto: Tanjug/Z. PETROVIĆ

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, izgleda više vodi računa da svako jutro bude lepo našminkana, o čemu je više puta pričala, nego o svom resoru.

Tako se desilo da je u nedelju, kada je snežna mećava okovala Srbiju, čak 126.000 domaćinstava, na veoma niskoj temperaturi, ostalo bez struje, a 9.000 i dalje je u mraku. Međutim, umesto da, kao ministar, preuzme odgovornost, Mihajlovićevoj su svi krivi, osim nje same.

DOŠLO NA NAPLATU

Ona je, gostujući na RTS, rekla da oko 30 odsto sistema EPS nije u pogonu i da je za aktuelnu energetsku krizu kriva uprava EPS.

- Pričamo o distributivnom sistemu, koji očito prethodni dugi niz godina nije dovoljno dobro održavan, mislim na investicije koje su morale da se ulože u nove stubove, mrežu, održavanje. Sneg je elementarna nepogoda, ali energetika se ne rešava u jednom danu i godini, sve što radite dođe na naplatu. Ovo je rezultat svega što smo radili, odnosno nismo prethodnih nekoliko godina. To je jedan deo priče, drugi je unutar EPS. Imamo situaciju da oko 30 odsto sistema nije u pogonu. Obezbeđen je novac i za uvoz struje i mazuta, ali to nije trebalo tako da se desi - istakla je Mihajlovićeva.

EPS PA EPS

Međutim, na pitanje da li se oseća odgovornom za propuste, izvrdala je odgovor rečima da su mnogo važnije druge stvari.

- Energetika mora da promeni način kako funkcioniše, planiranje u ovom sektoru ne valja, pre svega u EPS. Cela Evropa pokušava da stabilizuje svoj sistem upravo s termosektorom, zato što nema dovoljno vetra, obnovljivih izvora. Umesto da naš ugalj koristimo za stabilnost, nama se ovo desi. Mi smo u krizi, stvari nisu rešene, a kad bude rešeno, videćemo ko je u celom lancu napravio propuste svih ovih godina. Više je odgovornih u lancu za ovu krizu, ali je u ovom trenutku kriva uprava EPS. Imali smo informaciju od njih u novembru i decembru da je sve spremno, pa se desilo šta se desilo - dodala je ona.

NIJE JOJ PALO NA PAMET DA OBIĐE GRAĐANE KOJI SE SMRZAVAJU

Pa ipak, dok upire prstom u druge, ministarki Mihajlović nije palo na pamet da obiđe građane koji su se, njenom, EPS ili bilo čijom greškom, smrzavali na nula stepeni, kao što je, recimo, predsednik Vučić obišao građane Nedeljica, koji se protive dolasku "Rio Tinta".

Republika

Foto: Tanjug/M. NIKOLIĆ

Ministarka Mihajlović nije našla za shodno da obiđe narod koji je ostao bez struje

Odgovarajući na pitanja Srpskog telegrafa da li će podneti ostavku i da li je obišla ugrožene, ministarka Mihajlović je rekla:

- Kada se završi kriza, slobodno me smenjujte, ja sam tu da rešavam probleme i ovakvih bitaka se ne bojim. Celo ministarstvo je 24 časa angažovano i tek ćemo, a sada smo tamo gde je najkritičnije, a to je EPS - kaže ona.

Radun: I Zorana je i te kako odgovorna

Politički analitičar Branko Radun kaže da je prirodna reakcija ljudi da pokušaju odgovornost da prebace na drugog, naročito ako ima prostora, ali da njena odgovornost svakako nije isključena bez obzira na to što je prošle godine preuzela resor energetike.

- Svi imaju deo odgovornosti. Ali da bi se precizno utvrdilo ko je šta propustio, morala bi da se formira neka komisija koja će sve da ispita, šta ministarstvo nije uradilo, šta EPS...


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (13)

Loading
Vlada

16.12.2021 10:41

Ministarka ne može da stoji u rudniku i kontroliše šta oni utovaruju u vagone za slanje u elektrane.

Odgovori 58 44
Veljko

16.12.2021 11:54

Izgleda da neki očekuju da ministarka kontroliše šta se stavlja u kotlove za loženje u elektranama.

Odgovori 57 50
Realista

17.12.2021 07:30

@Veljko - Naravno da ne treba da stoji na utovaru ali treba povremeno da obidje pogone i dobije informacije i od drugih a ne samoiz izvestaja rukovodstva

Odgovori 16 36
Ivan

17.12.2021 07:47

@Veljko - A sta ti ocekujes,strucnjak?!

Odgovori 6 36