HORSKI UDAR NA SPC! Zbog jedne izjave patrijarha, PROKLJUČAO BES AUTOŠOVINISTA: Šta bi na ovo rekao pokojni Đinđić!?

Autor: Republika

Vesti

05.11.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva (SPC) našla se pod baražnom vatrom autošovinista i to samo zbog najave poglavara SPC patrijarha Porfirija da bi veronauka umesto nastavnog programa trebalo da postane klasičan školski predmet, otkriva Republika.

Republika

Foto: Tanjug/SPC/ST

Patrijarh Porfirije, Antonela Riha, Balša Božović, Nenad Čanak

Kako je Republika već pisala, patrijarh je ocenio da rešenje prema kome veronauka formalno više nije školski predmet, a ta njegova ocena izazvala je pravu histeriju u redovima drugosrbijanaca.

- Mi status tog predmeta vidimo drugačije. Veronauka je predmet koji ima formativni uticaj na učenike. Uči ih vrednostima, duhovnoj vertikali, ljudskim pravima i slobodama, poštovanju sebe i poštovanju drugog i drugačijeg, građanskim vrednostima - rekao je patrijarh srpski, otvarajući međunarodni ekspertski panel o 20 godina od vraćanja verske nastave u škole u Srbiji.

Ružić: Razmotrićemo

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

 

 

Ministar prosvete Branko Ružić je naglasio da će to ministarstvo sve inicijative pažljivo razmotriti, podsetivši na različličite modele verske nastave tokom prethodne dve decenije u Srbiji.

- Svako vreme nosi svoje breme i svako novo vreme zahteva možda i neka nijansiranja zakonodavnog okvira, uvek smo otvoreni za razgovor i saradnju - naglasio je Ružić.

Međutim, patrijarhova najava naišla je na žestok otpor i to među onima koji sebe često predstavljaju naslednicima politike pokojnog premijera Zorana Đinđića, za vreme čijeg mandata je veronauka i zvanično ušla u školski sistem.

- Šta sprečava crkvu, bilo koju, da organizuje versku nastavu u svom prostoru? Ako je to neki zakon, prva bih se založila da se takav zakon napiše, usvoji. I ko želi, slobodno da ide na tu nastavu, u slobodno vreme, jer i vera je stvar slobodne volje i uverenja - napisala je osvedočena autošovinistkinja, novinarka Antonela Riha.

 

 

Napadu na SPC pridružio se i Balša Božović.

- Umesto što se SPC zalaže da veronauka bude stalni predmet i da veroučitelji dobiju stalno zaposlenje, mogli bi za početak da počnu da plaćaju porez - napisao je on na Tviteru.

 

Da horsko skandiranje protiv SPC bude potpuno pobrinula se i Liga socijaldemokrata Vojvodine, odnosno njen predsednik Nenad Čanak, koji je čak ocenio da crkva "ruši obrazovni sistem Srbije".

 

 

 

I sociološkinja Vesna Pešić oglasila se ovim povodom.

- Veronauka može samo u privatnim skolama, u državnim ne, jer Srbija je republika i crkva odvojena od države - navela je ona.

 

 

Đinđić uveo veronauku, usledile ostavke

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Zoran Đinđić

Kao izborni, opcioni predmet, veronauka je ušla u obrazovni sistem Srbije 2001. godine, kada je na čelu vlada bio Zoran Đinđić.

Đinđić je tada postigao dogovor sa predstavnici Crkve i verskih zajednica.

Odluka je i tada dočekana na nož, pa su tadašnji pomoćnici ministra prosvete Gaša Kneževića Srbijanka Turajlić i Vigor Majić podneli su ostavke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (7)

Loading
Bepa

05.11.2021 10:41

У оквиру Међународног експертског панела Двадесет година Верске наставе у Републици Србији који се одржава 4. новембра 2021. године на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, пленарно излагања на тему Верска настава у светлу европских искустава одржали су истакнути експерти за питања односа Цркве, државе и друштва: проф. др Герхард Роберс, проф. др Силвио Ферари и проф. др Атанасиос Стојанидис; док су излагања на тему Верска настава у светлу српских искустава одржали Епископ бачки др Иринеј, проф. др Сима Аврамовић и проф. др Војислав Миловановић.

Odgovori 15 2
KPCTA

06.11.2021 10:20

@Bepa - Као изборни, опциони предмет, веронаука је ушла у образовни систем Србије 2001. године, када је на челу влада био Зоран Ђинђић. Ђинђић је тада постигао договор са представницима Цркве и верских заједница.

Marija

06.11.2021 10:23

@Bepa - Crkve su vekovima bile obrazovne ustanove.

Odgovori 10 1
Kiki

05.11.2021 13:37

Zatvorite usta autošovinistima.

Odgovori 19 3