ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆA I DODIKA: Razgovarali o saradnji Republike Srpske i Srbije (VIDEO)

Autor:

Vesti

23.10.2021

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a tema razgovora u Vili mir bilis su politički razvoj situacije u BiH.

Republika

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Nakon sastanka u Vili mir, počelo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika.

 

Medijima se prvo obratio Milorad Dodik

Dodik je rekao da podržava projekat "ovoreni Balkan". Dodik je rekao da je situacija u BiH složena.

Dodik je pred susret sa Vučićem rekao da će naglasiti da Republika Srpska ne veruje u slatkorečive, lažne dobre namere nekih zapadnih faktora i Bošnjaka.

Dodao je da razume šta Srbija može da učini, a šta ne, te da od Vučića ne traži podršku u celosti, ali očekuje, razumevanje.

Naveo je i da današnji razgovori predstavlja kontinuitet ranijih sastanaka.

 

 

- Razgovaramo o situaciji i dogovaramo se o mogućim reakcijama koje su uvek vezane za naša prava - rekao je Dodik i dodao da u Sarajevu uvek pokušavaju da "donesu neku odluku da smire Republiku Srpsku, a posle toga po pravilu sledi još gora odluka".

- Danas je stanje takvo da je Republika Srpska razvlašćena od poljoprivednog zemljišta i šuma, ali to nije urađeno prema Federaciji. Nisam spreman za Republiku Srspku žrtvujem mir, ali sam spreman sve da žrtvujem za Republiku Srpsku. isoki predstavnik je nametnuo zakon, a na to nije imao pravo. Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH - kazao je Dodik.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

On kaže da postoje problemi i sa ljudima koji žele da prave probleme i tako šalju različite poruke.

- Reći ću vam ovo, 1999. godine sam bio na sastanku kada je Holbruk odlučivao. Tada je traženo da se SDS proglasi za terorističku organizaciju. Ja sam rekao da ću u tom slučaju napustiti sve dužnosti, zato što u mom narodu nema terorističkih organizacija. Danas vidimo isti taj SDS da javno prizivaju sankcije protiv mene i RS, kako bi ostvarili svoje male interese - kazao je Dodik.

Srpski član predsedništva BiH je rekao da je spreman da razgovara, ali da neće dozvoliti prepuštanje zemljišta i šuma centralnim vlastima u Sarajevu.

Republika

Foto: TV Pink/printscreen

Milorad Dodik i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Hvala predsedniku Vučiću što me je saslušao, i slažemo se da mir nema alternativu. Mi ćemo se politički borbeno boriti za naša prava. Mi ništa ne diramo od Bosne i Hercegovine. Ali ono što ste oteli - ili ćemo mi unilateralno vratiti, ili ćemo drugačije razgovarati. Pre deset godina se pojavila Ketrin Ešton u Banjaluci. Tada smo potpisali zajedničku izjavu, i odgodili referendum. A reformi nikakvih nije bilo - rekao je Dodik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (10)

Loading
Nikola

23.10.2021 18:03

Svim srcem sam uz narod s one strane Drine u teskim vremenima po njih.

Boris

23.10.2021 18:21

Svaki problem je resiv uz dijalog I razumevanje

Maja

23.10.2021 18:34

Srbija nastavlja da podrzava Republiku Srpsku po svim pitanjima

Julija

23.10.2021 19:08

Srbija ce uvek biti podrska BiH. Zajednicka saradnja je od velikog znacaja za nas narod preko Drine.