BIVŠI PREMIJER SRBIJE O NOVOM AMBASADORU SAD: On bi trebalo da zna da opcija priznavanja Kosova u zamenu za ulazak u EU nikada neće biti opcija!

Autor:

Vesti

15.10.2021

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka ambasada nije ni potvrdila ni demantovala spekulacije da će Kristofer Hil biti novi ambasador SAD u Srbiji. On važi za dobrog poznavaoca Balkana, ali i za čoveka koji se zalagao za bombardovanje SRJ. Da li bi njegov dolazak na mesto ambasadora u Srbiji bio dobra vest za našu zemlju, ovog jutra u Uranku na televiziji K1 komentarisao je Nikola Šainović, bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade SRJ, koji je sa Hilom bio u Rambujeu

Republika

Foto: Printskrin

Kristofer Hil

- Najpre, olakšavajuća okolnost je to što ga nećemo pitati Da li znate, već ćemo mu govoriti Kao što znate. Kristofer Hil je karijerni diplomata. U Beogradu je bio niži službenik u amabasadi, a potom je otišao u Tiranu. Bio je i američki izaslanik za Severnu Koreju - kazao je Šainović u Uranku.

- Bio je angažovan na sprovođenju Dejtona, a učestvovao je i u Rambujeu. Napredovao je u smislu pregovarača i poveravane su mu značajne uloge. Imaće u Srbiji i dodatne dužnosti osim što će biti ambasador.

Šainović je istakao i da se u prošlosti mnogo toga lošeg desilo da bi bio „naivan“ u pogledu novog američkog ambasadora, ali da Hilov dolazak može biti dobar za Srbiju.

- Imate "buldožere" kao što je bio Holbruk i ljude kao što je Kristofer. On je čovek s kojim može da se razgovara. Siguran sam da će od njega dolaziti sofisticiraniji predlozi. Sa Hilom je u Rambujeu satima moglo da se razgovara o formulacijama. Svakako, možemo da očekujemo i pritiske, ali očekujem da će ponude biti pragmatične - kaže Šainović.

Republika

Foto: printscreen/K1 TV

Nikola Šainović

Kako je kazao, destabilizacija Balkana ne odgovara Americi jer se tako samo dodatno jača uticaj Rusije i Kine na ovim prostorima.

- Američka administracija bila je prespora, i mislim da otuda dolazi do promene i do toga da Godfri odlazi pre završetka mandata. Dobro je za Srbiju stvari počnu da se pomeraju - kaže Šainović.

- Da bi sukob Beograda i Prištine bio okončan, mora da postoji zajednički interes, i očekujem da će Hil razumeti naš položaj. On bi trebalo da zna da za Srbiju opcija priznavanja Kosova u zamenu za ulazak u EU nikada neće biti opcija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Marinko

15.10.2021 09:17

Jedan strani državnik je izjavio: "Od Šiptara bi bilo pošteno da predlože podelu KiM po polovinu jednima i drugima. Ako Srbi prihvate nastao bi mir."

Odgovori 11 2
ZAvram

24.10.2021 21:00

Није америчка администрација "била преспора", већ су схватили да је амбасадор Годфри заволео Србе и Србију, увидео колика нам је штета нанета, и није желео да цеди суву дреновину, тачније, да притиска Србију и Вучића, јер је на време схватио да од признања монструм-државе на вишевековној српској светој земљи - чиста утопија!