(UŽIVO) SAMIT NESVRSTANIH U BEOGRADU! Vučić: Beograd je danas ponosni domaćin, Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima

Autor:

Vesti

11.10.2021

10:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na Beogradskom sajmu počeo je dvodnevni Samit kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, čiji su domaćini Srbija i Azerbejdžan.

Republika

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

Aleksandar Vučić na Samitu Pokreta nesvrstanih

 

Usvajanjem dnevnog reda počeo Samit Pokreta nesvrstanih na Beogradskom sajmu u 9.41, a u 9.55 počelo je obraćanje predsednika Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje danas na sastanku na visokom nivou, posvećenom obeležavanju 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja na Beogradskom sajmu.

 


Pojedine goste dočekao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


13:01 - Ministar trgovine Somalije: Očekujem da čujemo poruke mira i saradnje

Ministar trgovine i industrije Somalije Kalif Omar izjavio je za Tanjug da od konferencije u Beogradu očekuje da zemlje pošalju poruku mira, rešavanja sporova na miran način i izraze veću i bolju saradnju među državama.

Omar je izrazio zadovoljstvo što je delegacija Somalije u Beogradu povodom obeležavanja 60 godina od prve konferencije Pokreta nesvrstanih, i da su oni prva delegacija koja je došla u Srbiju od 90-ih godina.

Kako je naveo, zbog dugogodišnjeg građanskog rata koji je vođen u njegovoj zemlji zapostavili su svoju ulogu u svetu, a s obzirom da je taj period sada iza njih izrazio je nadu da će u narednom periodu raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom.

Omar je podsetio da Srbija i Somalija imaju dugu istoriju odnosa.

Kaže da na skupu u Beogradu očekuje da bude potpisan niz bilateralnih sporazuma, ali i da zemlje pošalju poruku da moramo živeti u mirnom svetu i na miran način.

Ministar trgovine Somalije kazao je da očekuje i poboljšanje saradnje u oblasti trgovine i dodao da će o tome razgovarati danas sa predstavnicima našeg Ministarstva trgovine.

Kazao je da oni najviše izvoze voće, a da su najpoznatiji po bananama.

12:55 - Šefica diplomatije Indije: Bez poštovanja procedura Pokreta nemoguć napredak

Ministarka spoljnih poslova Indije Menakaši Leki poručila je danas da, ako se ne budu poštovale procedure Pokreta nesvrstanih, neće biti moguće ostvariti napredak.

Leki je, na skupu u Beogradu, koji se održava povodom 60 godina od održavanja prve konferencije Pokreta nesvrstanih, istakla da je jako važno da se sve članice Pokreta zajedno suoče sa globalnim izazovima, poput pandemije, klimatskih promena.

- To suočavanje i rešavanje tih problema će nam pokazati da li je Pokret i dalje tako važan, a pristup rešavanju problema mora biti Rezolucija 2543 koja se bavi sprečavanjem terorističkih akcija svuda u svetu - kazala je Leki.

Podsetila je da su tokom decenija, suštinski principi Pokreta predstavljali platformu za dekolonizaciju što je, kako kaže, donelo mir.

Način na koji je kovid pandemija dovela do velikih problema širom sveta i suočavanje sa tim problemima, kako kaže Leki, takođe su slika kako Pokret pruža odgovor.

- Pokret deli svoja iskustva i ima stanovništvo koje može da preuzme vođstvo - kazala je Leki i u tom smislu ukazala da je Indija obezbedila više miliona vakcina, te da je nakon što je vakcinisala svoje građane, vakcine donirala i drugima.

Navela je da je u skorije vreme Pokret nesvrstanih sarađivao i u drugim oblastima i to sve više, međutim, ukazala je i na to da Pokret nije uvek bio dovoljno ažuran u rešavanju nekih problema.

Kako kaže, pojedine zemlje članice Pokreta su koristile njegovu platformu kako bi između sebe rešavali probleme.

- Potrebno je da svi članovi budu jednaki na platformi. Pokret je osnovan da bi pomogao zemljama u razvoju i to je naša snaga, ali moramo da proverimo šta se dešava u Pokretu - kazala je Leki.

Leki je navela da, zahvaljujući Srbiji, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njenom srpskom kolegi Nikoli Selakoviću na organizaciji samita u Beogradu, Indija izrazito ceni razgovore koje ima sa Srbijom, a koji služe produbljivanju odnosa.

12:28 - Vučić se sastao sa predsednikom Gane Akufo-Adoom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predsednikom Gane Nana Ado Dankva Akufo-Adoom, koji boravi u dvodnevnoj poseti Srbije.

Vučić je ispred Palate Srbja, uz najaviše državne i vojne počasti, dočekao Akufo-Adou, koji učestvuje i na Samitu kojim se obeležava 60 godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih.

Nakon ceremonije dočeka počeo je "tet-tet" sastanak dvojice predsednika" posle kojeg će se Vučiću i Akufo-Adoi pridružiti i ostali članovi delegacija Srbije i Gane.

Vučić će na ceremoniji u Palati Srbija Akufo-Adoi uručiti Orden Republike Srbije na lenti, a nakon toga dvojica predsednika će se obratiti na zajedničkoj konferenciji za medije.

 

Predsednik Akufo-Ado doputovao je u nedelju u Beograd, a dočekao ga je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. 

Gana je 2019. godine, kao 16. zemlja članica UN, povukla priznanje Kosova uz obrazloženje je da je odluka o priznanju kosovske nezavisnosti 2012. godine bila "preuranjena".

11.20 Završen prvi deo svečanosti

Nakon obraćanja visokih zvaničnika na Samitu nesvrstanih, prvi deo svečanosti je završen.

Odmah nakon toga usledilo je grupno fotografisanje svih učesnika.

 

11:00 Čavušoglu se obratio prisutnima

- Želim da Vam prenesem poruke mog predsednika Erdogana. Želim da čestitam Azerbejdžanu i Srbiji, Azerbejdžanu na predsedavanju, a Srbiji na organizaciji. Vaše ekselencije, bipolarni svet se pretvorio u multilateralni, ali glavni principi beogradske deklaracije i dalje ostaju veoma relevantni i bitni, pozivamo vas i ceo pokret da bude jači u svojim aktivnostima – rekao je Čavušoglu.

10:49 - Putinova poruka učesnicima skupa Pokreta nesvrstanih

Predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je učesnicima skupa u Beogradu povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih da je pozitivni potencijal te organizacije danas od posebnog značaja imajući u vidu turbulentnu situaciju u svetu.

Putin je u telegramu učesnicima istakao da Pokret nesvrstanih ima veoma važnu ulogu u međunarodnim odnosima, da dosledno insistira na principu ravnopravnosti država, uvažavanju suvereniteta i zakonitih interesa, a takođe se zalaže za konstruktivni multilateralni dijalog strogo u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija.

Danas, kada je situacija u svetu sve turbulentnija i kada čovečanstvo mora da se suoči sa narastajućim brojem pretnji i izazova, pozitivni potencijal Pokreta nesvrstanih je posebno potreban, naveo je predsednik Rusije.

Ukazao je da je važno da se ta autoritativna i reprezentativna organizacija aktivno uključi u rešavanje kriznih situacija, dajući suštinski doprinos kolektivnim naporima za izgradnju demokratičnijeg i stabilnijeg svetskog poretka, jačanjem poverenja i uzajamnog razumevanja među članicama međunarodne zajednice, istakao je Putin.

Ruski predsednik je podsetio da je Rusija nedavno dobila status posmatrača u Pokretu nesvrstanih i ocenio da to otvara nove mogućnosti za saradnju u rešavanju regionalnih i svetski pitanja, u osiguravanje bezbednosti i održivog razvoja u celom svetu.

Putin je učesnicima skupa poželeo uspešan rad. Rusiju na skupu u Beogradu predstavlja šef diplomatije Sergej Lavrov

10.35 - Obraćanje Milorada Dodika

- Svet je prošao kroz jednu od najvećih kriza uzrokovanu virusom korone. Na početku epidemije koja je pogodila svet bogate zemlje su zaboravile na male. Pokušaj da se pravovremeno obezbede sredstva i zaštita opreme, bilo je na granici prevare i sve na štetu manjih i siromašnih. Kao da svi životi ne vrede isto, i opet su male zemlje pomogle siromašnim i nisu zaboravile na prijateljstvo. Vidimo da Pokret se driži principa. Želim da izrazim zabrinutost jer se svet svaki dan suočava sa brojnim problemima, migrantskom krizom, pandemijom, terorizmom - rekao je između ostalog Milorad Dodik

 

 

10:20 - Guteres se obratio putem video-poruke

Sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres istakao je da mu je velika čast što može da se obrati u vreme globalnih izazova.

- Jako je važno da mulilaterizam i međunarodna saradnja budu od primarnog značaja. Želim vam uspešan sastanak - rekao je Guteres.

 

10.09 - Obraćanje predsednika Generalne skupštine UN

- Nema druge političke sile u ovom periodu koji je otliko istrajno se borio za bolje i pravednije međunarodne odnose. Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira, prijateljstva i upravo ovaj pokret služi tome - rekao je Abdula Šahid predsednik Generalne skupštine UN

09:55 – Obraćanje predsednika Vučića na skupu

- Osnovna ideja oko koje su se naši prethodnici okupili bio je mir. Mir je osnov svake saradnje, to je jedini put ga blagostanju i prosperitetu čitavog čovečanstva. Velika mi je čast što smo se svi okupuli danas u Beogradu, osećajte se kao kod kuće. Posebno mi je drago da vidim toliko naših prijatelja iz različitih delova sveta kojima pandemija nije bila prepreka da se okupimo - rekao je na početku predsednik.

On je rekao da ne treba zaboraviti suštinsku ulogu koju je Pokret imao u svetu.

- Smatram da ćemo se složiti da je danas svet na mnoge načine različit od onoga 1961. godine, istovremeno nije samo reč o broju izazova sa kojima se suočavamo već je priroda svega toga složenija. Neophodno je da radimo na jačanju, svaki novi izazov sa kojim se suočavamo podseća nas da nijedna država nije izolovana. Saradnja i solidarsnot su jedini put koji vodi prosperitetu - rekao je predsednik i dodao:

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

- Republika Srbija kao jedna od naslednika počastovana je ulogom koju je nasledila i nikada nismo prestali da jačamo saradnju. Ponosni smo što kao neutralna zemlja na putu ka EU, a isto tako održavamo odnose i sa drugim državama. Uveren sam da ćete imati prilike da dok ste u Beogradu vidite novu, snažnu i moderniju Srbiju - kazao je predsednik.

On je istakao i da Srbija nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima.

- Imate odanog i vernog prijatelja u Srbiji - rekao je predsednik i gostima poželeo da se osećaju kao kod kuće.

09.45 - Predsedavajući Pokreta nesvrstanih Ilham Alijev obratio se putem video-linka

09:41 - Počeo Samit Pokreta nesvrstanih u Beogradu

09:19 - Predsednik Aleksandar Vučić dočekuje najviše zvanice na Samitu

09:06 – Stigla premijerka Srbije Ana Brnabić

08:57 – Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je na skup.

08:56 – Na beogradski sajam je pristigao i predsednik Gane Ado Dankva Akufo-Ada.

08:55 – Stigao Ivica Dačić.

08:30 – Učesnici Samita Pokreta nesvrstanih pristižu u Halu 1 na Beogradskom sajmu.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić oglasio se pred početak skupa povodom godišnjice Pokreta nesvrstanih.

– Podočnjake ne mogu da popravim, ali ponosan na Srbiju i skup nesvrstanih koji posle šezdeset godina ponovo organizujemo u Beogradu. Ovo su poslednje pripreme u nekom sobičku na Beogradskom sajmu – naveo je Vučić.

 

 

 


Među učesnicima skupa su predsednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara spoljnih poslova, brojni specijalni izaslanici, i kao posebni gosti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, minister spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Obezbeđenje Samita je na najvišem nivou, a u nekoliko navrata Sajam su nadletali helikopteri.

Planirano je da skup otvore predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, a u uvodnom delu skupa predviđeno je i video obraćanje generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, kao i uživo obraćanje aktuelnog predsednika Generalne skupštine UN Abdula Šahida.

Republika

Foto: Tanjug/M. Milivojević

 

 


Plenarni deo sa obraćanjima svih delegacija trajaće dva dana, dok će se paralelno odvijati i drugi događaji, poput Poslovnog foruma u organizaciji Privredne komore Srbije.

Ispred sale u kojoj zvaničnici zasedaju, vijore se zastave svih zemalja učesnica, uz fotografije iz doba rađanja ideje o Pokretu nesvrstanih, kao i veliki bilbord, na kojem su, uz fotografiju Skupštine Srbije, gde su prvi put zasedali, likovi nekada važnih figura tog pokreta, Tita, Sukarna, Nasera, Nehrua i Nkrume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
saki

11.10.2021 08:42

Nece biti donete velike odluke, ali će se obnoviti stara prijateljstva a to je u politici najvažnije.

Jeca

11.10.2021 08:56

Dobrodosli! Radujem se zajednickom radu borbi sa mnogim izazovima

Aleksandra

11.10.2021 08:59

Srbija je uvek tu za svoje prijatelje kao i oni za nas!

Maja

11.10.2021 09:37

Osnovna poruka ovog Pokreta a i ovog Samita je mir i dobra saradnja svih zemalja. Ponosni smo što smo domaćini ovako važnog skupa