MOĆNA PORUKA PREDSEDNIKA SRBIJE! Vučić govorom oduševio sve: Ovo je drugačija, ponosna Srbija! (FOTO)

Autor:

Vesti

15.09.2021

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras na obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Njegov govor oduševio je sve, a imao je i moćnu poruku

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

Aleksandar Vučić

Kralj Petar Prvi Karađorđević, uručio je juna i novembra 1911. godine 51 pukovsku zastavu svojoj vojsci.

Nijedna, od tih zastava nije zarobljena, što je presedan u istoriji modernog ratovanja.

Junaci, kojima je poveren zadatak da se staraju o tim zastavama, prošli su sve bitke balkanskih i Prvog svetskog rata, da bi baš na današnji dan 1918. godine jurišajući ispod tih barjaka pobedonosno krenuli u proboj Solunskog fronta. Slava, našim velikim, sprkim junacima!

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

Našim precima, junacima Kolubare, Cera, Kumanova, nosiocima Karađorđeve zvezde i Albanske spomenice, srpska trobojka - crveno, plava, bela, bila je i veća i važnija i preča od života, jer ih je opominjala da sloboda Srbije nema ni cenu, ni alternativu. Zato su barjaktari ginuli, ali su im zastave preživele. Njih nije, ali zastava uvek jeste!

 

 

Zbog njih, zbog svih drugih koji su pod tom zastavom, pod tim imenom, za tu slavu, dali živote, danas obeležavamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, možda i najvažniji naš praznik, koji nam jasno govori ko smo, odakle dolazimo, i gde idemo.

To je praznik našeg identiteta, onog u kojem se sjedinjuju jezik, kultura, tradicija, vera, ali i vrednosti na kojima počiva čitavo društvo, vrednosti koje jednu državu čine civilizovanom, uređenom, sposobnom da pamti, ali i da zna šta joj je i zašto činiti.

Datum koji smo izabrali, 15. septembar je datum proboja Solunskog fronta, onaj dan u kojem, zajedno, leže i naš bol i naša slava, koji čine prvi deo one Renanove definicije nacije, po kojoj je ona zasnovana na zajedničkoj patnji, slavi u prošlosti, i zajedničkom planu za budućnost.

Republika

Foto: ST/Dragan Kadić

 

Ovo je zastava slobode, zastava mira i zastava budućnosti. Zastava našeg jedinstva, u nameri da sačuvamo naš srpski identitet, pravo da budemo to što jesmo.

Ovo je drugačija, ponosna Srbija!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Patriota

16.09.2021 05:58

Podrska za predsednika Vucica za sve sto radi. Srecan nam praznik! Ne svidja mi se to sto se mnogo komentarise ko je sta rekao od nasih neprijatelja iz regiona ,da li se nekom svidja ovo ili ono. Mislim da je to nepotrebno i nebitno. Mi moramo da nastavimo da radimo ,da jacamo u svakom smislu ,da se uredjujemo ,izgradjujemo kao drzava a to ko sta kaze iz regiona ili ovi domaci izdajnici treba ih ignorisati i ne davati im na znacaju! Sloga bice poraz vragu!