VULIN ZVANIČNO KONTAKTIRAO AMBASADU SAD: Tražio sam odgovor o učešću FBI u hapšenju Belivuka

Autor: Republika

Vesti

04.08.2021

08:19

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da FBI nije učestvovao u razbijanju kriminalne grupe Belivuk-Miljković i da je zvanično, preko Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, zatražio odgovor da li su radili bilo kakvu operativnu obradu ove kriminalne grupe.

mod.gov.rs

Aleksandar Vulin

- Zvanično sam se obratio Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država da ih zamolim da proslede FBI-ju, kako bi nam ta agencija odgovorila da li imaju bilo kakvu operativnu obradu ili saznanje, koje mi u Ministarstvu unutrašnjih poslova nemamo, da su oni radili ovu grupu - rekao je ministar u utorak za B92.


On je rekao da je razbijanje kriminalne grupe Belivuk-Miljković isključivo uspeh srpske policije, Bezbednosno-informativne agencije i Tužilaštva za organizovani kriminal i naglasio da su "sramni pokušaji" da se tim ljudima danas oduzme zasluga, saopštio je MUP.

Prema njegovim rečima, nakon što je strancima i „Ðilasovim medijima" i političarima postalo jasno da optužbe okrivljenih Belivuka i Miljkovića ne prolaze, uvedena je priča kako grupu nije radila srpska policija, već FBI.

- Ako su ovo sve stranci uradili, postavlja se pitanje šta su čekali, da pripadnici klana ubijaju, a da oni imaju dokaze, ako su ih prikupili, zašto nas nisu o tome obavestili - upitao je Vulin, ocenivši da je reč o pokušaju da se srpska policija predstavi kao nesposobna.

Objasnio je da oni koji se pozivaju na saopštenje američke ambasade, nisu primetili da je saopštenje od 8. juna 2021. i da se u njemu precizira da je 7. juna 2021. u velikoj akciji „Trojanski štit" razbijena ANOM aplikacija, koju je FBI sam napravio da je kriminalci koriste, te da je nakon što je prikupljen veliki broj informacija ona srušena, a da su onda preuzeti dokazi i počelo je sprovođenje krivičnih postupaka.

- Belivuk i Miljković su koristili SKAJ aplikaciju, ne ANOM, a pripadnici ove grupe uhapšeni su 4. februara 2021. i nikako nisu mogli biti na slobodi da bi mogli biti hapšeni još jednom i da bi se vratili u zatvor - naveo je.

On je podsetio da je radna grupa koja se bavila razbijanjem kriminalne grupe Belivuk-Miljković formirana po njegovom nalogu 8. decembra 2020. i da je prilikom hapšenja 4. februara 2021, srpska policija bila "potkovana dokazima".

Komentari (0)

Loading