VUČIĆEV "AMANDMAN" UNEO PANIKU MEĐU BALKANSKE LIDERE! Ozbiljan problem pred Samit Brdo-Brioni!

Autor: Republika

Vesti

16.05.2021

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uneo je potpunu pometnju pred Samit Procesa Brdo-Brioni, jer još nije utanačen predlog zaključaka koji bi po završetku skupa lidera regiona trebalo da prihvate svi učesnici.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL

Prvi čovek Slovenije Borut Pahor prilikom nedavne posete Beogradu pokušao je svom domaćinu Vučiću da podmetne kukavičije jaje u vidu usaglašenih zaključaka, a koji bi podrazumevali nepromenljivost granica u našem regionu, pišu Novosti.

Međutim, Vučić je insistirao da se u dokument ubaci odredba o poštovanju državnih međa koje su utemeljile Ujedinjene nacije.

Ovaj njegov zahtev, očigledno je pomutio planove balkanskih lidera tako da još nisu usaglasili konačnu verziju teksta.

Amandman predsednika Srbije ne odgovara onim političkim faktorima koji priznaju lažnu državu Kosovo, s obzirom na to da je UN ne priznaju već celovitu Srbiju kao ravnopravnu članicu UN.

Samit Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine na desetu godišnjicu inicijative prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije kovida-19.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa koju je 2010. pokrenuo tadašnji slovenački premijer Borut Pahor radi "jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU". Od 2013. sastanci se održavaju jednom godišnje, svake godine u drugoj zemlji.

Na samitu u ponedeljak lideri zemalja učesnica obeležiće 10. godišnjicu pokretanja Inicijative i, kako je najavljeno, ponovo "potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU" ali i "razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
Aca

16.05.2021 10:48

Bravo tako treba da se ponasa svaki drzavni cinovnik koji zastupa drzavu I narod

Zeljko

16.05.2021 11:50

Pahor je umislio da može da nadmudri Vučića? Nije imao šanse protiv predsednika Srbije i naravno da neće niko da nam naredi da li granice trebaju ili ne trebaju da se menjaju, za tako nešto se prvo mi pitamo sada.

Jana

16.05.2021 12:33

Nema poigravanja ni sa Srbijom ni sa predsednikom Vucicem.

Jelena

16.05.2021 14:57

Podrška za našeg predsednika, još jednom je pokazao kako se bori za interes svoje države