ŠOK NA SRPSKOJ POLITIČKOJ SCENI: Ova stranka je najjača opozicija, A OVE NEMA NI U ISTRAŽIVANJU! Naprednjaci bez premca!

Autor: Republika

Vesti

23.02.2021

08:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da se parlamentarni izbori održavaju u nedelju, lista oko Srpske napredne stranke osvojila bi oko 60 procenata glasova, a "stari" cenzus od 5 procenata prešla bi samo još Socijalisticka partija Srbije, pokazuje najnovije istraživanje agencija Faktor plus.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Kriza izazvana koronavirusom, sve u vezi sa vakcinacijom, ali i vakuum unutar opozicije ucinili su da naprednjacima rejting dodatno skoci.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Naprednjaci

- Ne sećam se da je SNS imala ovako visok procenat podrške. Tome svako doprinosi i utisak da politicka scena ne postoji. Za njih je to dobro, ali se postavlja pitanje šta je zenit i koliko dugo mogu da se zadrže. Za društvo je svakako bolje da imamo više jakih ucesnika, to je princip demokratije. Dobro je da imamo izbor, ali procenti se ne mogu dodeljivati dekretom, pa je potrebno da ostale stranke ponude nešto više - navodi Vladimir Pejić, direktor agencije Faktor plus za Blic.

Rejting Socijalisticke partije Srbije, u blagom je padu i ta stranka bi, da se izbori održavaju u nedelju osvojila 8,3 odsto podrške. U postojecim uslovima je, kako kaže naš sagovornik, to dobar rezultat.

Zanimljivo je da je treca po snazi još jedna stranka na vlasti - Srpski patriotski savez sa 4,3 odsto podrške, ujedno i poslednja stranka, ako se ne racunaju nacionalne manjine, koja je na junskim izborima ušla u parlament.

- Mnogi su SPAS potcenjivali pre izbora. Njihova participacija u vlasti nije se još materijalizovala kroz procente. Nisu do kraja prepoznati kao clanovi vladajuce koalicije i bice zanimljivo kako ce se postaviti i kako ce braniti stavove koalicionih partnera - navodi Pejić.

RepublikaFoto: Republika.rs
Saša Radulović sa saradnicima

U ovom trenutku, najjaca stranka opozicije je Dosta je bilo sa podrškom od 3,8 odsto.

- DJB nije prepoznat kao saradnik vlasti, imaju politiku koju nema ni ostatak opozicije, a ni vlast i koja je na ivici s teorijama zavere po mnogim pitanjima. Našli su svoju nišu i imaju rezultat za sada - objašnava Pejic.

Demokratska stranka Srbije i POKS u savezu imaju otprilike isto kao u prostom zbiru na izborima, ako se izuzme bojkot. Nastupaju zajednicki, imaju slicne politike i to bi, kako Pejic kaže, moglo da se pokaže korisnim.

- Stranku slobode i pravde, Narodnu stranku, PSG i Dveri posmatrao bih kao celinu. Rezultat koji postižu pokazuje da nisu za njih baš svi koji su protiv Aleksandra Vučića. Nisu do sada uspeli da animiraju veci broj biraca. Deluje i da su Dveri odbacene, nema ih nigde, a ne bih isključio da je ovo samo njihovo zatišje pred buru - kaže Pejić.

On navodi da je "najtužnije što Demokratske stranke (DS) već po ko zna koji put nema u istraživanju".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Danko

23.02.2021 08:46

Neko spomenuo reč opozicija!? Koja opozicija?

lak

23.02.2021 08:46

Sns opravdano ima vecinsku podrsku naroda.

Nemanja

23.02.2021 08:46

Dveri vise bukvalno ne postoje u politickom zivotu Srbije posle onolikih ispada Boska Obradovica u javnosti.

Maja

23.02.2021 08:51

Važno je da je narod prepoznao trud i zalaganje SNS i da oni imaju dobar procenat podrške!