Brnabić: Strane direktne investicije dostigle 436,9 miliona evra

Autor: Republika

Vesti

03.05.2018

18:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorina ekonomskom forumu istakla da će Vlada Srbije ostati posvećena daljem unapređenju investicione klime i nastavku strukturnih reformi, a da su tokom januara i februara strane direktne investicije dostigle 436,9 miliona evra, što je povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Ana Brnabić

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorina ekonomskom forumu istakla da će Vlada Srbije ostati posvećena daljem unapređenju investicione klime i nastavku strukturnih reformi, a da su tokom januara i februara strane direktne investicije dostigle 436,9 miliona evra, što je povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Brnabić je učestvovala na centralnom panelu "Jahorina ekonomskog foruma" sa predsednicom Vlade Republike Srpske Željkom Cvijanović, na kojem su govorile o reformskim procesima i značaju regionalne saradnje.

Brnabić je rekla da je Vlada Srbije nastavila program ekonomskih reformi koji je započela prethodna vlada i da je ostvarila zapažene rezultate u reformi javnih finansija i jačanju privrednog rasta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Ona je istakla da o uspehu reformi govore i priznanja vodeći svetskih međunarodnih institucija. Po oceni Financial Times, Srbija je na prvom mestu globalnog indeksa konkurentnosti u privlačenju stranih investicija. Taj trend je nastavljen i ove godine: tokom januara i februara 2018. godine, strane direktne investicije dostigle su 436,9 miliona evra, što je povećanje od 21,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Govoreći o rezultatima fiskalne konsolidacije i ekonomskih reformi u Srbiji, premijerka Brnabić je rekla da je javni dug smanjen na 57,9 odsto, što je ispod nivoa predviđenog Mastrihtom, dok je stopa nezaposlenosti smanjena sa skoro 26 odsto na današnjih oko 13 odsto, a nezaposlenost među mladima sa oko 51 odsto na oko 33 odsto.

- Vlada Srbije ostaje posvećena daljem unapređenju investicione klime i nastavku strukturnih reformi - rekla je premijerka Brnabić i istakla da je u Izveštaju Evropske komisije Srbiji priznata uloga šampiona ekonomskih reformi u regionu.

Ona je naglasila da je cilj vlade "da imamo dinamičan i održiv ekonomski rast zasnovan na inovacijama, investicijama i izvozu".

Predsednica vlade Ana Brnabić istakla je značaj regionalne ekonomske saradnje za dalji razvoj i napredak regiona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Zastava Srbije

- Privredni rast regiona ne može se bazirati samo na privlačenju stranih investicija, već je neophodno da se najveće kompanije koje već posluju na ovim prostorima šire i ujedinjuju, kako bi mogle da se nose sa globalnom konkurencijom - rekla je Brnabić.

Govoreći o privrednoj saradnji Srbije i BiH, Brnabić je ocenila da će daljem rastu robne razmene doprineti i posvećenost dve strane uklanjanju svih necarinskih barijera u međusobnoj trgovini, te dodala: "Upravo komplikovane granične procedure i prekomerna birokratija najviše sputavaju ekonomsku saradnju i razvoj regiona".

Predsednica Vlade Srbije je rekla da je regionu neophodno bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje, jer su to preduslovi za razvoj u drugim oblastima.

- Za nas su posebno značajni konkretni infrastrukturni projekti koji imaju za cilj bolje povezivanje unutar regiona. To su pre svega tzv. "Autoput mira," koji će preko Prištine povezivati Niš i Drač i autoput Beograd - Sarajevo - naglasila je Brnabić.

Brnabić je ocenila da je jedan od najvećih izazova regiona Zapadnog Balkana stvaranje uslova da mladi ljudi ostanu u svojim zemljama, i podsticaja da se vrate oni koji su otišli. Ona je dodala da je to ključ za dugoročnu perspektivu i razvoj regiona. Brnabić je istakla da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi čiji je cilj bolji život svih građana i evropskoj perspektivi regiona.

- Uspešna i razvijena regionalna saradnja značajno doprinosi strateškom spoljnopolitičkom cilju Srbije - članstvu u EU - zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Na marginama Jahorina ekonomskog foruma, Brnabić se sastala sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerkom RS Željkom Cvijanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (11)

Loading
StefanBrate99

04.05.2018 09:36

Kad je vlada Srbije stabilna i kvalitetna naravno je da ce biti sve vise investicija!

StefanBrate99

04.05.2018 09:37

Ovo je jos jedan u nizu uspeha vlade Srbije!

Kupina

04.05.2018 11:55

Za svaku pohvalu je ovo za direktnim stranim investicijama

Rea

04.05.2018 12:45

Bice ih još!