STIGLE NOVE CENE GORIVA! Benzin poskupeo!

Autor:

Vesti

19.04.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 12. aprila.

STIGLE NOVE CENE GORIVA! Benzin poskupeo!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Prevarant traži novac za benzin

Od danas od 15 časova, na pumpama širom Srbije, došlo je do promene cena goriva. Litar evro dizela sada će koštati 206 dinara, dok će litar benzina evropremijum BMB biti 198 dinara. Ove nove cene goriva važiće do sledećeg petka, 12. aprila.

U poređenju sa prethodnom nedeljom, cena dizela nije promenjena, dok je cena benzina evropremijum BMB povećana za tri dinara po litru. Ovakve fluktuacije cena goriva dešavaju se u skladu sa tržišnim kretanjima i cenama sirove nafte na svetskom tržištu.

Cena nafte u svetu u porastu

Globalna referentna vrednost Brent trgovala se 1,73% više na 88,62 dolara po barelu nakon što je ranije premašila 90 dolara, dok je američki West Texas Intermediate porastao 1,75% na 84,1 dolara po barelu.

Cene nafte na azijskom tržištu skočile su više od 3 odsto s globalnom referentnom sirovom naftom Brent čije su terminske cene premašile 90 dolara po barelu, pre nego što su pale na malo iznad 89 dolara.

Sve ove vrednosti su skočile nakon što je Izrael izveo napad na Iran jer se strahuje od širenja sukoba na Bliskom istoku.

Vud Mekenzi, konsultantska kuća za energetiku sa sedištem u Edinburgu, objavila je nedavni izveštaj koji navodi da je više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte u opasnosti od zatvaranja. Analizirajući 465 kapaciteta za preradu nafte, Vud Mekenzi je utvrdio da je 21 odsto tih kapaciteta u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja. Marže na benzin su niže, a globalno raste pritisak da se smanje emisije ugljenika.

Većina lokacija koje su u opasnosti od zatvaranja nalazi se u Evropi i Kini, što dovodi u pitanje oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Podaci kompanije Konvejv pokazuju da je od 2009. godine zatvoreno oko 30 evropskih rafinerija, dok ih još uvek radi skoro 90. Ovo zatvaranje je rezultat konkurencije novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticaja pandemije korona virusa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Laki

19.04.2024 12:02

Iskijacemo EKSPO 2027. g. Usli smo u nesto sto cd se prelomiti preko ledja gradjana. Imacemo permanentno povecanje akciza i cene goriva. Plaćamo necije bolesne ambicije.