BENZIN POSKUPEO! Evo koliko ćemo narednih nedelju dana plaćati gorivo u Srbiji!

Autor:

Vesti

12.04.2024

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo su nove cene!

BENZIN POSKUPEO! Evo koliko ćemo narednih nedelju dana plaćati gorivo u Srbiji!

Foto: pixabay.com

Od danas od 15 časova, na pumpama u Srbiji, litar evro dizela će koštati 206 dinara, dok će litar benzina evropremijum BMB biti 195 dinara.

Nove cene goriva biće na snazi do sledećeg petka 12. aprila. U odnosu na prošlu nedelju, dizel je ostao ne promenjen, a benzin je poskupeo 2 dinara, javlja Blic biznis.

Cena nafte u svetu prešla 90 dolara

Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte je porasla na 85,900 dolara, dok je cena nafte Brent dostigla 90,407 dolara.

Vud Mekenzi, konsultantska kuća za energetiku sa sedištem u Edinburgu, objavila je nedavni izveštaj koji navodi da je više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte u opasnosti od zatvaranja. Analizirajući 465 kapaciteta za preradu nafte, Vud Mekenzi je utvrdio da je 21 odsto tih kapaciteta u 2023. godini bilo pod rizikom od zatvaranja. Marže na benzin su niže, a globalno raste pritisak da se smanje emisije ugljenika.

Većina lokacija koje su u opasnosti od zatvaranja nalazi se u Evropi i Kini, što dovodi u pitanje oko 3,9 miliona barela dnevno (bpd) kapaciteta prerade nafte.

Podaci kompanije Konvejv pokazuju da je od 2009. godine zatvoreno oko 30 evropskih rafinerija, dok ih još uvek radi skoro 90. Ovo zatvaranje je rezultat konkurencije novijih i složenijih postrojenja na Bliskom istoku i Aziji, kao i uticaja pandemije korona virusa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading