EKONOMSKO ČUDO: BMW FABRIKA U SRBIJI

Autor: I. Žigić

Vesti

02.03.2018

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska ekonomija mogla bi uskoro da dobije najveće moguće pojačanje: jedna od najjačih svetskih kompanija nemački BMW otvara u Srbiji fabriku za proizvodnju električnih automobila.

RepublikaFoto: BMW Media
Foto: Ilustracija

Ova informacija ma koliko će nekima zazvučati kao nemoguća, i te kako ima osnova. Pre svega, nije tajna da nemački gigant planira otvaranje pogona u nekoj od zemalja istočne Evrope, što je javni podatak i stoji u njihovim biznis-planovima koji se usvajaju za nekoliko godina unapred.

90 milijardi evra godišnji prihod "BMW grupe"

S druge strane, pre nekoliko dana je kao bomba odjeknula vest, koju je otkrio hrvatski biznismen Mate Rimac, da je naša zemlja pobedila između 15 država, pa će jedan od najvećih evropskih proizvođača auto-komponenti, takođe iz Nemačke, kod nas praviti motore za električne automobile, između ostalih i za BMW. I treće, na direktno pitanje novinarke Politike da li planiraju otvaranje fabrike u Srbiji, nije usledio demanti iz BMW, već zagonetna formulacija: "Lokaciju za novu fabriku još nismo odredili".

Spojeni sudovi

- Konačna odluka o lokaciji za izgradnju nove fabrike nije doneta. "BMW grupa" redovno razmatra različite zemlje kao potencijalne destinacije za buduće proizvodne lokacije kao deo naših budućih planova i dugoročne proizvodne i razvojne strategije - navela je Sandra Šilmiler, zadužena za komunikacije u "BMW grupi", a kako se komentariše u poslovnim krugovima, ovaj odgovor uvek "zakopčanih" Nemaca je indikativan i sasvim sigurno više zvuči kao da nego kao ne.

RepublikaFoto: BMW Media
Foto: Ilustracija

Ipak, u poslovnim krugovima šuška se i da dve najavljene investicije - prva, već pomenuta, proizvođača auto-komponenti, i ova druga, iza koje stoji BMW, i te kako imaju veze.

Naime, proizvodnje jednog i drugog giganta su kao spojeni sudovi i zajedno daje finalni proizvod - električni automobil i veoma je realno da će se ova vozila proizvoditi u Srbiji i odavde plasirati na svetsko tržište. To što će obe kompanije biti veoma blizu velika je prednost zbog racionalizacije proizvodnje, smanjenja troškova i bržeg transporta.

Ovoj tezi u prilog ide i činjenica da je BMW nedavno objavio da nameravaju da izbace na tržište 12 električnih modela i 13 verzija hibridnih automobila do 2025. godine.

Gde sve imaju fabrike
- Nemačka
- Južna Afrika
- Austrija
- Engleska
- SAD
- Kina

Najbolja vest

Stručnjaci smatraju da bi dolazak takvog giganta u našu zemlju za Srbiju značio mnogo.

- Sve zavisi od toga šta bi ta kompanija tačno radila u našoj zemlji. Jer i najveća i najbolja kompanija može da proizvodi nešto beznačajno i petorazredno, što svakako ne bi bio neki dobitak. Ali ako bi u pitanju bila ozbiljna proizvodnja, to je druga stvar. Nadam se u svakom slučaju da ćemo uskoro saznati više detalja - kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

"BMW grupa" redovno razmatra različite zemlje kao potencijalne destinacije za buduće proizvodne lokacije

Sandra Šilmiler, "BMW grupa"

S druge strane, analitičar Dejan Vuk Stanković navodi da je ovo dokaz da uspešne reforme donose investicije:

- To bi svakako značilo potvrdu da je Srbija na dobrom putu i da su ekonomske reforme stvorile dovoljno dobar ambijent da veliki strani investitori dolaze i ulažu svoj novac. A ključna stvar za boljitak je upravo dobra klima za dolazak investitora, te država treba da nastavi u ovom pravcu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dacha

02.03.2018 19:14

Ja pred izbore nikom nista ne verujem! Svi mnogo lazu!!