SEDAM SRPSKIH REKORDA! Najbolji rezultati u istoriji naše zemlje u nekoliko kategorija

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najvažnijim ekonomskim kategorijama, dok mnogi drugi grcaju, možemo da se podičimo impresivnim brojkama.

SEDAM SRPSKIH REKORDA! Najbolji rezultati u istoriji naše zemlje u nekoliko kategorija

Foto: ST/N.PANČIĆ, Profimedia, Tanjug

Posle dve godine intenzivne korone, a posebno nakon početka rata u Ukrajini, koji je doveo do eksplozije cena (energenata, pre svega), malo je država čija je ekonomija ostala čvrsto sa dve noge na zemlji. E upravo u takvo vreme Srbija je uspela da obori sedam rekorda i ostvari isto toliko najboljih rezultata u nekoliko izuzetno važnih kategorija.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenjuje da je boljitak merljiv:

- Politika odavno nisu prazne floskule, već poboljšanje sfera koje zadiru u život običnog čoveka. Putna infrastruktura jeste poboljšana, penzije su veće, dobrim delom i plate. To su sve očite stvari. U uslovima svetske krize, rata, mnogo je teže postići te rezultate. Naravno da je bilo stvari na koje Srbija nije mogla da utiče, ali je uspeh zaista merljiv i dobro bi bilo da tako nastavimo.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Dejan Vuk Stanković

1. STRANE INVESTICIJE

Srbija je prošle godine privukla ogromne strane investicije. Kompanije i pojedinci iz inostranstva su tokom 2022. uložili 4,4 milijarde evra, što je najviša suma stranog kapitala dosad uloženog u Srbiju. O koliko velikoj sumi je reč možda najviše govori to što smo iza sebe ostavili sve zemlje regiona i naša suma je veća od zbira svih njihovih investicija. Ove godine očekuje se da ćemo oboriti prošlogodišnji rekord i imati gotovo pet milijardi direktnih stranih investicija.

2. ZAPOSLENOST

U direktnoj korelaciji s prethodnim rekordom je još jedan. Naime, u prethodna dva kvartala zaredom ostvarena je stopa nezaposlenosti od 8,9 odsto, što je rezultat koji nikada pre nije ostvaren, rekao je ministar finansija Siniša Mali. Što je još značajnije, stopa je najviše smanjena kod mladih, sa 50 na 25 procenata.

- Ovo su zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku, borimo se za svako radno mesto - istakao je Mali.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Siniša Mali

Rekordan će, očekuje se, na kraju godine biti i bruto društveni proizvod (BDP).

3. DEVIZNE REZERVE

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju februara iznosile su 21,196 milijardi evra, što je njihov najviši nivo od kada se prate podaci na taj način (od 2000. godine). U toku februara bruto devizne rezerve povećane su za čak 282,9 miliona evra. Budući da novac može da izgubi vrednost, ali ne i zlato, znatno smo uvećali rezerve zlata, koje čine 12 odsto ukupnih srpskih deviznih rezervi. Srbija je sa 36 tona plemenitog metala lider u regionu po zlatnim rezervama.

4. AUTO-PUTEVI I BRZE SAOBRAĆAJNICE

Ove godine u Srbiji će biti otvoreno novih 107 kilometara puteva, što je rekord u Evropi. To su Surčin - Novi Beograd (devet kilometara - otvaranje krajem meseca), zatim Pojate-Kruševac kod Makrešana (28 kilometara, otvaranje do oktobra), obilaznica oko Beograda (10 kilometara - početkom juna), Ruma-Šabac (25 kilometara, u septembru), Pakovraće-Požega (35 km - do kraja godine). U Srbiji se danas gradi 10 brzih saobraćajnica i auto-puteva, što je, prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, najviše u njenoj istoriji. Završetkom ovih puteva očekuje se da će uslediti i ekspanzija ulaganja stranog kapitala u delove oko saobraćajnica.

5. BRZI VOZ

Godinu dana od kada je u rad puštena rekonstruisana pruga Beograd - Novi Sad oboren je još jedan rekord. Tri miliona prevezenih putnika, što je samo broj onih koji su putovali na ovoj relaciji. Osim u puteve, velika sredstva uložena su i u razvoj železnice, pa je izgrađeno 108 kilometara nove pruge.

Foto: Printskrin

 

6. POVEĆANJE PENZIJA

Penzioneri su u januaru dobili povećanje od 12,1 odsto, što je, kako je u razgovoru za Srpski telegraf otkrio prvi čovek Fonda PIO Relja Ognjenović, najveće u istoriji ove institucije. Prethodno povećanje bilo je u novembru, oko devet odsto, i sa ta dva povećanja prosečna penzija je uvećana za oko 7.000 dinara. Ujedno, najavljeno je da najstarijim sugrađanima i ove godine sledi dvocifreno povećanje, pa će možda biti postavljen novi rekord.

Republika

Foto: Shutterstock

 

7. BROJ NOĆENJA

Lane je u našoj prestonici ostvaren najveći broj noćenja, ukupno 3.180.977, što je 47 odsto više u odnosu na prošlu godinu i 18 odsto više u odnosu na rekordnu 2019. Proporcionalno, veći broj noćenja zabeležen je i u ostalim gradovima Srbije. Mada je tek početak godine, sva je prilika da će ova godina opet doneti novi rekord. Naime, u januaru je u prestonici ostvareno duplo više noćenja nego istog meseca 2022.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading