Vest koja će sve promeniti: Stižu novi investitori sa stotinama miliona evra!

Autor: Ivana Žigić/ Vladimir Lukić

Vesti

06.03.2019

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprema se veliki investicioni bum, u Srbiju će se sliti na stotine miliona evra! U toku su završni pregovori za čak 25 novih stranih investicija, čija se realizacija očekuje do kraja ove godine i tokom sledeće, saznaje Srpski telegraf na biznis-forumu na Kopaoniku.

RepublikaFoto: Tanjug
PREPOROD: Čadež na jednom od panela

- Reč je o velikim kompanijama raznih profila među kojima je zavidan broj auto-dobavljača, koji su odličan motor razvoja i rasta u svakoj privredi - navodi naš izvor.

BOLJA KRVNA SLIKA

Kako kaže sagovornik Srpskog telegrafa blizak Vladi Srbije, nema uopšte dileme da li će pomenuti poslovi biti realizovani:

Foto: Srpski telegraf

- Razgovara se još samo o detaljima, a u nekim slučajevima investitori treba da se odluče između dve ili tri ponuđene lokacije. Sve drugo je utanačeno.

Saznanja našeg lista potvrdio je i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, koji je objasnio da se trenutno pregovara za više od 20 velikih investicionih projekata.

 To su investicije koje će se i te kako odraziti na ekonomsku krvnu sliku Srbije. O njima se trenutno pregovora, u završnoj smo fazi i očekujem da se najveći deo njih realizuje u ovoj i sledećoj godini. U pitanju su proizvodne ili IT kompanije, ali one koje razvijaju softverska rešenja. Tačno je, ima i dosta auto-dobavljača - rekao nam je Čadež, ali nije želeo da otkriva o kojim se konkretno investitorima radi, uz obrazloženje da je na njima da odluče u kom momentu će to javno saopštiti.

Foto: Printskrin
Ljubomorni Hrvati: Zavide što "Folksvagen" dolazi u Srbiju

On je ponovio da su u pitanju veliki investicioni projekti vredni na stotine miliona evra, kao i da je veliki broj tih investitora iz Nemačke. Ima ih, kaže, čak i iz Amerike.

RepublikaFoto: ST/Vladimir Lukić
Kajl Skot

Skot: SAD želi da vidi Srbiju u EU

Amerika želi da vidi Srbiju u EU i porodici evropskih naroda i u tom smislu će pojačati odnose sa Srbijom, izjavio je ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

- Poručio bih srpskom narodu da pogleda zemlje koje su krenule evropskim putem. Da li ima ijedna koja nije bolje prošla? Sve su stabilnije i napredovale su - rekao je Skot na panelu "Drugačija EU - drugačije partnerstvo" na Kopaonik biznis-forumu. Ocenio je da će pridruživanje EU Srbiju ojačati posle svega šta je preživela sa svojim susedima, kao i da će ljudi moći bolje da žive.

PRVI PUT DOLAZE

Prvi čovek PKS je ocenio da će dolazak novih investitora otvoriti veliki broj radnih mesta, dovesti dobavljače i najmoderniju tehnologiju, povećati izvoz. Takođe, otvoriće se i mnogobrojna tržišta na koja će se ova roba izvoziti.

Čadež je dodao i da se u ovom slučaju radi uglavnom o novim investitorima koji do sada nisu bili prisutni u Srbiji.

- Oni nameravaju ovde da šire svoje kapacitete ili da počnu sa novim proizvodima - rekao je naš sagovornik.

Od EBRD 500 miliona evra

Regionalna direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Žužana Hargitaj izjavila je da ta banka razmatra da obezbedi čak 500 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji. Ona je rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju kako s javnim i državnim preduzećima tako i sa privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP u Srbiji od preko četiri odsto u proteklom periodu nije slučajnost, kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici.

RepublikaFoto: Ivana Žigić
UVEČE PROVOD NA ŽURKI: Zoran Drakulić...

Šta donose ove investicije

1. Nova radna mesta
2. Veći izvoz
3. Skok BDP
4. Otvaranje novih tržišta
5. Nove tehnologije
6. Dolazak dobavljača

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Ela

06.03.2019 16:31

Vide da je Srbija postala stabilna zemlja i zato ce i ulagati u istu.

Vitki

06.03.2019 20:54

Nastavlja se preporod Srbije!

saran

07.03.2019 05:57

Vec se oseca boljitak, ali posle ovih investicija bice jos bolje.

SrBin

07.03.2019 07:12

Srbija ce postati stabilna zemlja u svim segmentima