Odbiće vas za kredit zbog dozvoljenog minusa: Otkrivamo nova pravila banaka

Autor: IVANA ŽIGIĆ

Vesti

11.01.2019

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve banke u Srbiji ubuduće će i dozvoljeni minus morati da vode kao kreditno opterećenje! Ovo je jedna od novih mera Narodne banke Srbije koje imaju za cilj stabilnost finansijskog sektora.

Foto: Ilustracija

Ovu vrstu zaduženja do sada nisu sve banke vodile kao kreditno opterećenje, pa su građani mogli da uzimaju veće iznose drugih kredita bez dodatnih obezbeđenja i garancija.

Međutim, posle najnovijih mera NBS, to više neće biti moguće, pa će građani koji sada planiraju da uzmu kredit, a u minusu su, moći da računaju na manji iznos.

DA SE VIDI KOLIKO KO DUGUJE

Ovo su za Srpski telegraf precizno objasnili i u centralnoj banci.

- NBS ukazuje da se, i nakon usvajanja seta podzakonskih akata, čiji je cilj podsticanje prakse održivog kreditiranja stanovništva, stepen kreditne zaduženosti dužnika utvrđuje kao odnos ukupnih mesečnih kreditnih obaveza i redovnih neto mesečnih prihoda tog dužnika, pri čemu je izmenama propisa dodatno precizirano da se u te obaveze uključuju i krediti po tekućim računima (minusi), kao i obaveze po kreditnim karticama. Cilj je da se ujednači tretman minusa i kreditnih kartica kako bi se izračunalo stvarno kreditno opterećenje dužnika na mesečnom nivou - objašnjavaju u NBS.

ČLAN SAVETA NBS KOVAČEVIĆ: To je sve nauk iz prošlosti i vodi ka stabilnijem finansijskom sektoru

Banke, kako ističu, obavezne su da u skladu sa svojim unutrašnjim aktima obračunaju iznos koji se može smatrati mesečnom obavezom dužnika po osnovu odobrenog minusa po tekućem računu na osnovu svih podataka kojima raspolažu (iznos odobrenog prekoračenja, iznos odobrenog prekoračenja u korišćenju, kamata za korišćenje dozvoljenog minusa...) i podataka o odobrenom prekoračenju iz Kreditnog biroa, pa da na osnovu toga utvrde mesečnu obavezu dužnika po ovom osnovu (npr. pet odsto od ukupnog odobrenog prekoračenja po tekućem računu).

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

PREVENTIVNE MERE

Član Saveta guvernera NBS Miladin Kovačević kaže za Srpski telegraf da su sve ovo mere koje treba da obezbede stabilnost finansijskog sektora i spreče rast nenaplativih potraživanja.

- Sve su to preventivne mere kako bi zaduživanje bilo transparentnije i jasno se vodilo u knjigovodstvenim evidencijama, ali i zbog prevencije ponovnog razvoja nenaplativih potraživanja. To je sve nauk iz prošlosti i vodi ka stabilnijem finansijskom sektoru - poručuje Kovačević.

Gotovinski krediti na osam godina

NBS je propisala bankama i da gotovinske (keš) i potrošačke kredite ne odobravaju kao do sada na 10 ili čak 12 godina. Tako je od 1. januara maksimalan rok otplate skraćen na osam godina (96 meseci), u 2020. to će biti sedam godina, a 2021. ove vrste zajmova moći da se odobravaju na najviše 72 meseca.

- Novim propisima nije skraćen niti ograničen rok za otplatu gotovinskih kredita niti je određena maksimalna visina opterećenja plate budući da, ni posle početka njihove primene, ne postoje prepreke da banke odobravaju kredite s dužim rokovima otplate, kao i kredite dužnicima s višim stepenom kreditne zaduženosti (preko 60%) ako posle toga održavaju odgovarajući nivo kapitala, tj. ako u svakom trenutku imaju dovoljno sopstvenih sredstava za ispunjenje svih regulatornih zahteva - napomenuli su u NBS.

 

Šta sve ulazi u kreditno opterećenje - primer

1. Rata kredita - pun iznos
2. Dozvoljeni minus (5% odobrenog iznosa)
3. Kreditne kartice (5% odobrenog limita)

Primer kreditnog opterećenja

Plata: 50.000 dinara
Dozvoljeno opterećenje 60%: 30.000 dinara
Dozvoljeni minus - cela plata: 2.500 dinara (računa se 5% odobrenog iznosa minusa)
Kreditna kartica - limit 100.000 dinara: 5.000 dinara (računa se 5% odobrenog limita)
Raspoloživo: 22.500 (najviše toliko može da iznosi rata kredita koji uzimate)

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading