Ekonomisti predlažu: Vreme je da se ukine zabrana zapošljavanja u javnom sektoru

Autor: Tanjug

Vesti

10.01.2019

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U 2019. godini, kako kažu u Vladi Srbije za Tanjug, neće biti ukinuta zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i trenutno se sa MMF-om ne radi na novom modelu zapošljavanja, dok ekonomisti smatraju da je došlo vreme da se ta zabrana ukine.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Nakon više od pet godina od uvođenja privremene mere zapošljavanja u javnom sektoru uštedeo se novac, smanjen je višak radnika u pojedinim sektorima države, ali je s druge strane ta mera dovela do nedostatka kadrova u određenim sektorima države, pa je rad pojedinih institucija značajno otežan, poručuju iz Fiskalnog saveta i Ekonomskog instituta u Beogradu. 

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković u izjavi Tanjugu kaže objašnjava da zabrana zapošljavanja nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih.

- Zabrana zapošljavanja je mera koja je trebalo da bude privremenog karaktera i da obezbedi kontrolu i masu plata koja se isplaćuje u javnom sektoru. Međutim, ta privremena mera traje već šest godina i krajnje je vreme da se napusti, pošto je već dovela do toga da u pojedinim važnim delovima državnog sektora imamo manjak zaposlenih - ocenio je Vučković.

Kaže takođe da ta mera nije pravi način za kontrolu broja zaposlenih, već da je umesto nje potrebna odgovorna i ozbiljna analitična sistematizacija radnih mesta.

 

 

- Videti koliko ljudi zaista treba da radi u svakom državnom organu i onda se prema tome upravljati. Negde i dalje imamo previše zaposlenih, dok negde ima premalo zaposlenih. Nije dobro da postoje takve disproporcije i disbalansi - naveo je Vučković.

Direktor za naucno-istraživačke projekte Ekonomskog instituta u Beogradu Ivan Nikolić kaže da mu se čini da su se stekli uslovi da se vladina mera makar preispita.

- Za period važenja ove zabrane, više od pet godina, napravljene su s jedne strane velike uštede, a s druge strane redukovan je broj zaposlenih. To je na neki način, osim izazivanja povoljnijeg troškovnog efekta u mnogim segmentima javnog sektora, verovatno doprinelo do pada kvaliteta samih usluga - kaže Nikolić.

Nikolić objašnjava da postoji evidentna nesrazmera broja zaposlenih u državnim institucijama, te dodaje da se problem mora rešiti, ali ne na uštrb kvaliteta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading