Izvanredna vest: Posle 200 godina bizoni ponovo na Fruškoj gori

Autor: mitrovica.info, Republika

Vesti

14.11.2018

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bizoni i jeleni lopatari biće novi stanovnici Fruške gore, a cilj je da se osveži krv novim divljačima na ovoj planini. Nakon muflona, na Frušku goru stići će evropski bizon, vrsta životinja koja je do nedavno bila potpuno zaboravljena na ovom području. Smatra se da je poslednji bizon u našoj zemlji odstreljen pre više od 200 godina.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Foto: Ilustracija

Radoslav Krunić, direktor Javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora", kaže da su prošle godine posetili nekoliko rezervata evropskog bizona sa željom da ovu impozantnu vrstu nasele u najstariji Nacionalni park u Srbiji i jedini u Vojvodini.

Karantin, pa adaptacija

- Nakon upoznavanja sa tom vrstom, usledila je edukacija naših kadrova i pripreme prostora za prihvat bizona. Zahvaljujući zajedničkoj saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine i Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode, porodica bizona koju sačinjavaju četiri ženke i dva mužjaka očekuje se da stigne početkom proleća u svoj novi dom. Biće smešteni na jednoj od najlepših lokacija u Nacionalnom parku. Nakon obaveznog karantina i perioda adaptacije, bizone će imati priliku da upoznaju i svi naši posetioci - izjavio je Krunić.

Fruška gora tako će da bude prvo mesto na Balkanu koje naseljavaju ove životinje. Kasnije će se odavde bizoni transportovati i naseljavati područja Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bizoni koji bi trebalo da nasele Frušku goru trenutno su u Poljskoj, gde ujedno čine i najbrojniju populaciju bizona u Evropi.

Kako kažu iz Nacionalnog parka Fruška gora, uslovi za bizone su kod nas bolji nego u Francuskoj, Španiji ili Grčkoj.

Sledeće godine treba da stignu i jeleni lopatari, u periodu od decembra do februara, jer je to vreme najbolje za transport, pošto tada divljač odbacije rogove.

Čekajući nove vrste divljači, Frušku goru trenutno naseljavaju mufloni, koji su stigli u februaru ove godine. Oko 40 jedinki muflona je dovedeno, a nalaze se u lovištu Vorovo.

Fruška gora je u prošlosti bila naseljena muflonima i jelenima lopatarima, međutim opstali su samo oni koji su se našli iza žica lovišta Vorovo koje je ograđeno 1958. godine, dok je ostatak istrebljen.

U prošlosti je bilo nekoliko pokušaja da se krv ovih divljači osveži, a iz Nacionalnog parka se nadaju da će ovaj pokušaj posle 50 godina čekanja, biti uspešan.

Bizoni nisu jedina vrsta životinja koja je nekada istrebljena sa području Srbije, a sada će biti obnovljena.

Naseljeni i dabrovi

Pre više godina, ponovo su naseljeni i dabrovi. Oni su u Srbiji istrebljeni pre 100 godina, ali su ponovo naseljeni 2004. godine u specijalni rezervat prirode "Zasavica", kada nam ih je njih tridesetak poklonila nemačka pokrajina Bavarska.

Da dabrovima prija život u Srbiji pokazuje i to što ih sada ima najmanje 100. Međutim, pošto su se proširili iz "Zasavice", oni sada zadaju teškoće poljoprivrednicima kraj Drine i Save, jer prave brane zbog kojih voda plavi njive.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading