(VIDEO) U zagrljaju "Milosrdnog anđela": Ratni dnevnik generala Pavkovića otkriva kako su zarobljeni američki marinci 1999!

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

13.11.2018

20:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Niškog korpusa su 31. marta 1999. godine, za vreme NATO agresije na SRJ, zarobili trojicu neprijateljskih vojnika, a svoja zapažanja o hvatanju trojice NATO okupatora zabeležio je i general-pukovnik Nebojša Pavković.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pavković i Lazarević

Trojica uhapšenih vojnika su Endru Ramirez, Kristofer Stoun i Stiven Gonzales, a Pavkovića je o njihovom zarobljavanju obavestio komandant Niškog korpusa, general Negoslav Nikolić. 

Pavković u dnevniku opisuje da mu je Nikolić rekao da su njih trojica zarobljeni u zasedi u rejonu sela Slavujevac, u blizini Preševa. 

Kada je završio razgovor, Pavković je svima koji su bili u njegovoj blizini saopštio radosne vesti, a onda je čuo aplauz.

Negde pre ponoći, zazvonio je telefon. Pavković je mislio da ga zove načelnik generalštaba Dragoljub Ojdanić, ali sa druge strane veze je bio predsednik Slobodan Milošević. 

Milošević je, tvrdi Pavković, čestitao na uspehu i zahtevao da se prema zarobljenim vojnicima postupa korektno. 

 

Zabrinuo se i zbog toga što su Pavković i general-pukovnik Vladimir Lazarević mnogo prisutni na Kosovu i Metohiji, što je ugrožavalo njihovu bezbednost. 

Pavković je odgovorio da oni moraju biti sa svojim starešinama i vojnicima, sa čim se Milošević saglasio, ali im je poručio da se čuvaju, ističući njihovu važnost za celu armiju. 

Na kraju su marinci pušteni na slobodu i vratili su se u SAD. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading