Stravična pljačka u Vojvodini: Afera "oranice", otimaju i čerupaju sve što stignu!

Autor: D. S. - T. S.

Vesti

03.11.2018

06:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pljačka neviđenih razmera! Hiljade i hiljade hektara najplodnijih vojvođanskih oranica preko noći su završile u rukama sumnjivih vlasnika. Državni i društveni giganti, kombinati koji su prehranjivali ogroman broj porodica, otuđeni su za male pare ili jednostavno otimani, a iza svega, po svemu sudeći, stoji dobro organizovana grupa koja ne preza ni od čega.

Ilustracija

Srpski telegraf samo je odškrinuo Pandorinu kutiju prethodnih dana pišući o pustošenju i pljački nekada moćnog "Hipola" iz Odžaka.

Kako se klupko razmotavalo, dobijali smo nova i nova saznanja, javljali su nam se ljudi koji su bili svedoci ove i drugih velikih pljački.

"Graničar" je nekada imao 400 krava muzara, 200 krmača, 2.000 tovljenika i 10.000 koka nosilja

Tim tragom, ekipa našeg lista stigla je do pouzdanih informacija da je jedan od čelnika pomenute grupe kontroverzni biznismen iz Vrbasa Vladimir Vrbaški. On je, naime, blisko povezan sa firmom "Energrin", koja je po osnovu više nego sumnjivog potraživanja naplatila od "Hipola" milione dinara i ojadila ne samo tu kompaniju već i njene poverioce, a pre svih Poresku upravu, EPS, "Petrohemiju"...

PUKLA BRUKA

Dalja istraživanja pokazala su da Vrbaški stoji i iza afere "Graničar", koja je pre dve godine izazvala neviđenu buru u Vojvodini. Tada je, naime, uspešno poljoprivredno preduzeće "Graničar" iz Gakova ostalo bez kompletne imovine, čiji je najvredniji deo bilo 4.600 hektara najplodnije bačke zemlje.

Mašina koja isisava novac

Srpski telegraf je prethodnih dana pisao o uplitanju biznismena Vladimira Vrbaškog u isisavanje novca iz "Hipola", nekada moćne firme za izradu polipropilena, koja je u stečaju od 2016. Vladimir Vrbaški je, takođe, prema pouzdanim saznanjima, uticao na odabir stečajnog upravnika u slučaju "Hipol" kako bi lakše mogao da bude deo mašine koja iz preduzeća iz Odžaka isisava novac.

O ovom slučaju opširno je, nakon nekoliko meseci istraživanja, pisao i Vojvođanski istraživačko-analitički centar VOICE. Prema tvrdnjama njihovih autora, Vladimir Vrbaški je na volšeban način preuzeo vlasništvo nad nekadašnjim poljoprivrednim gigantom "Graničar" i zapečatio mu sudbinu. Ovo preduzeće na vrlo sumnjiv način u fazi između restrukturiranja i stečaja prelazi u ruke firme "Scom", na čijem se čelu nalazi upravo ovaj vojvođanski tajkun. Njegova firma tako je preuzela više od 100 objekata "Graničara" i više od 120 hektara građevinskog zemljišta u Somboru, Gakovu i Rastini na kojima je nekada uspešno preduzeće posedovalo poljoprivredne objekte za ratarstvo, farme pilića, svinja, krava i ovaca. Vrbaškom, očigledno, ni to nije bilo dovoljno, te je uspeo da na svoju firmu "Scom" prebaci i objekte koje su koristila zavisna preduzeća "Graničar veterina" i "Graničar kooperacija". U okviru "Scoma" se nalazi i "Best Seed Producer" (BSP), firma Vrbaškog sa kojom gakovačko preduzeće ima poslovni aranžman o zajedničkoj proizvodnji na hiljadama hektara državnih oranica u ataru somborske opštine.

POSLAO UPOZORENJE

Nakon toga su "Graničaru", od stotinak objekata koji su predstavljali infrastrukturu i osnov za korišćenje više od 4.600 hektara državnih oranica, preostali samo poslovna zgrada, silos i sušara u selu. I nad ovim objektima, međutim, firme Vrbaškog upisale su hipoteku.

Umesto odgovora na naša pitanja, Vladimir Vrbaški je preko advokata uputio upozorenja sa zahtevom da prestane pisanje o ovim aferama.

U PONEDELJAK: Misteriozna promena imena firmi i vlasnika

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Branka

03.11.2018 16:27

Krenite po nekadasnjim zadrugama u opstini Zitiste,zagrebite samo malo pa ce te naci jos ociglednija otimanja i totalno rasulo,a sigurno je tako i u drugim opstinama koje su malo dalje od vecih centara,lakse se rastura i otima.