Treba li uvesti smrtnu kaznu za silovatelje?! Evo šta kažu stručnjaci

Autor: Tanjug

Vesti

30.10.2018

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čak dve trećine silovatelja po izlasku iz zatvora ponovi delo i vrati se iza rešetaka. Najstroža kazna u Srbiji je 40 godina zatvora. Deo javnosti, međutim, smatra da ta kazna nije dovoljna za one koji počine najteža krivična dela, posebno kada su žrtve deca, i predlažu doživotni zatvor ili čak smrtnu kaznu. Najveći problem je kako kazniti osobe koje, po proceni psihijatara, nemaju savest i nikada neće shvatiti da su pogrešile, navodi RTS.

Foto: Ilustracija

- Sećam se jednog razgovora u kome pitam ubicu: "Pa je l' ti bilo žao kad si ubio oca i majku, pa ubijaš i dete od osam godina", a on kaže: "Naravno da mi je bilo žao, u kući je bilo samo 2.000 maraka", marke su tada bile. Dakle, da je bilo 20.000 maraka on bi dovoljno radio za tu sumu, zamislite tako monstruozan sistem vrednosti - prenosi svoje iskustvo neuropsihijatar prof. dr Slavica Đukić Dejanović.

Silovatelje, serijske ubice, počinioce najstrašnijih krivičnih dela, često povratnike, treba tražiti među osobama sa poremećajem ličnosti, kažu stručnjaci. To nije bolest, tvrde i ne može se lečiti lekovima.

 

 

- Njih prepoznajete po tome što na male povode reaguju drastično, ako ih neko malo naljuti skloni su tuči, agresivnim ispadima. Kod njih se zapravo i ne razvija još od treće do sedme godine jedna instanca čovekove ličnosti koja se zove savest - objašnjava profesorka Đukić Dejanović.

Da li su posle odslužene kazne takve osobe i dalje opasnost za sredinu u koju se vraćaju da žive?!

- Investicija u takvu osobu mora biti ta psihološka, psihijatrijska, stručna, još u periodu boravka u zatvoru. Ako osoba tokom boravka u zatvoru na sebi ništa nije uradila na svi ovim segmentima, postoji šansa da će ona ponoviti delo koje može biti jako opasno za pojedince i za okruženje i tu je socijalni nadzor nad takvom osobom praktično neophodan s jedne strane. S druge strane, za slučaj pokušaja da ponovi delo tu se mora ići na drastičnije kazne - ističe Đukić Dejanović.

​Fila: Silovatelji ne priznaju krivicu

RepublikaFoto: youtube.com/Nas gost

Advokat Toma Fila, na osnovu svog iskustva, tvrdi da silovatelji nikada ne priznaju krivicu.

- Znate, ja sam imao slučaj, gde sam gledao, savetodavno iz moje kancelarije, čovek je sačekivao žene ispred "Galenike", udari ciglom u glavu i siluje, dok ga nisu uhvatili, i tvrdio je: "One su se zaljubile u mene" - kaže Fila.

Toma Fila smatra da su potrebni timovi psihologa i psihijatara da bi oni shvatili šta su uradili i da im, kada izađu iz zatvora jednog dana, ne padne na pamet da ponove.

- To je jedna varijanta koja uspeva kod normalnih ljudi. Veliko je pitanje kod onih koji su patološki slučajevi. Način represije u zatvoru nije baš mnogo "popravan". Retko da sam video nekog da se popravi ako nije sam počeo da razmišlja, ako sam ne dođe do toga - ukazuje Fila.

Mogu da budu osuđeni na maksimalno 40 godina zatvora. Mnogi smatraju da to nije dovoljno.  Predlažu da se uvede doživotna robija, a čak se traži i smrtna kazna.

- Ja sam lično protiv doživotne robije, jer mislim da čoveku treba dati neku šansu - ističe Toma Fila za RTS.

Saglasni su da zakon omogućava izricanje najstrože kazne, ali je problem što se one u većini slučajeva ne izriču. Ako ćemo u EU ne možemo razmišljati ni o smrtnoj kazni, a ta kazna je protivna i konvencijama o ljudskim pravima koje smo potpisali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading