Maleni Gavrilo ostavljen na vratima crkve: Svi žele bebu iz Čajetine, ali, postoji jedna začkoljica!

Autor: Republika

Vesti

26.10.2018

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beba koja je pre 15 dana ostavljena na pragu crkve u Čajetini i dalje se nalazi na Odeljenju neonatologije Opšte bolnice u Užicu, a tužilaštvo i policija do sada nisu uspeli da pronađu biološke roditelje napuštenog mališana. U međuvremenu, mnoge porodice izrazile su želju da usvoje napuštenog dečaka.

RepublikaFoto: Republika
Dečak ostavljen na pragu crkve

Nema novih informacija o tome ko su biološki roditelji, ali je dete dobro i zdravo. Centar za socijalni rad u Čajetini je preuzeo brigu o detetu i oni će, ukoliko se roditelji ne predomisle i ne pojave, dečaku odabrati ime i u zakonskom roku upisati ga u matičnu knjigu rođenih.

U Centru za socijalni rad neprekidno primaju pozive građana koji se interesuju kako bi mogli da usvoje dete ali, kako kažu, za to postoji striktna procedura.

- Dete ne može da ide na usvojenje dok situacija ne bude potpuno čista i dok biološki roditelji ne daju saglasnost. Ukoliko se roditelji ne pronađu, Centar za socijalni rad koji je nadležan treba da upiše dete u knjigu ređenja, da mu ime i odluči šta je u najboljem interesu deteta: usvojenje, hraniteljska porodica ili nešto treće - objašnjava načelnik sektora za brigu o deci i porodici Dragan Vulević.

Iako mnogi građani veruju da je procedura usvojenja duga i komplikovana u Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja kažu da je ona samo primerena ozbiljnosti brige o detetu.

- Mora da se prođe procedura utvrđivanja opšte podobnosti ali ona ne traje duže od mesec i po dana. Mi vodimo jedinstveni registar dece koja su podobna za usvojenje i trenutno ih je 240 od kojih za njih 70 u roku od godinu dana nismo mogli da nađemo usvojitelje. Zbog toga apelujem na sve građane koji imaju želju da usvoje dete, ali ne konkretno dete, da se jave centrima za socijalni rad, prođu proceduru utvrđivanja opšte podobnosti i uđu u proces za usvojenje - rekao je za RTS Dragan Vulević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading