U NEDELJU POČINJE 63. SAJAM KNJIGA U BEOGRADU: Evo šta čitaju srpski ministri

Autor: J. D. J. - A. V. M.

Vesti

20.10.2018

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pod sloganom "Radost čitanja", 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće održan od nedelje 21. do 28. oktobra uz učešće 500 izlagača iz zemlje i inostranstva. Zemlja počasni gost manifestacije je Kraljevina Maroko, a ambasador Muhamed Amin Belhaž izrazio je zadovoljstvo što je to prva arapska zemlja koja ima čast da bude počasni gost na događaju koji okuplja najznačajnije pisce, pesnike i druge stvaraoce iz Srbije i sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Sajam knjiga

O ugledu ove manifestacije u svetu najbolje govori da je broj stranih izlagača svake godine sve veći, te da je od 2014. porastao sa 48 na 116. Ovogodišnji sajam će biti poseban i zbog obeležavanja četiri jubileja, 200 godina od objavljivanja Vukovog Srpskog rječnika, 150 godina od rođenja Mihaila Petrovića Alasa, 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog i 120 godina od rođenja Desanke Maksimović. Pred otvaranje najveće smotre knjige pitali smo ministre u Vladi Srbije da li pored brojnih obaveza stignu da posete sajam i koje štivo čitaju.

- Čitam poučnu knjigu "Karijera jednog državnika" Nikole Živkovića. Zanimljiva mi je pre svega jer u njoj postoji recept za uspeh, što je svima potrebno. Ove godine ću obavezno otići na Sajam knjiga da upotpunim svoju biblioteku - kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja.

Redovan posetilac sajma je i Jadranka Joksimović, ministarka evropskih integracija.

- Oduvek mnogo čitam. Volim beletristiku i istorijsku literaturu, kao i stručnu iz oblasti politikologije i međunarodnih odnosa. Trenutno čitam roman "Kuća Eliot" Džin Marš, po kojoj je snimljena uspešna britanska serija. Paralelno čitam i "Svetska politika: trend i transformacija" koautora Čarlsa Keglija i Judžina Vitkofa - ističe ministarka.

RepublikaFoto: Tanjug/Dimitrije Goll
Jadranka Joksimović

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da sajam ne propušta jer i njegova deca redovno idu.

- Prošle godine sam kupio mnogo dobru knjigu govora svetskih državnika, a sada čitam "Sapijens" izraelskog pisca Hararija.

Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, kaže da će se potruditi da posetim sajam.

- Volim filozofiju, biografije, besede. Kupujem knjige kad god mogu i ovde i kada negde otputujem. Obožavam knjige. Čitam svaki dan, a trenutno "Tragediju jednog naroda" Momčila Đorgovića - kaže ona.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading