Stigle mošti ruskih svetitelja u Ivanjicu!

Autor: Republika

Vesti

13.10.2018

19:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mošti 18 ruskih svetitelja danas su iz Beograda prenete u Ivanjicu, a u žičkoj Eparhiji zadržaće se do 11. novembra.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ruska crkva

U ivanjičkoj crkvi Svetog cara Konstantina i carice Jelene moštima se poklonio veliki broj građana, a u varoš na Moravici stigla je i delegacija zbratimljenog ruskog grada Rostova Velikog. Prema rečima episkopa žičkog Justina, dolazak moštiju ruskih svetaca veliki je blagoslov za verujući narod i još jedan dokaz neraskidivog prijateljstva ruskog i srpskog naroda.

"Danas mi činimo bratimljenje preko svetitelja božijih, ima li većeg i bogougodnijeg dela", kazao je episkop i istakao da su ovi svetitelji do sada čuvali i štitili ruski narod, a od danas oni su čuvari i srpskog naroda. Predsednik opštine Zoran Lazović istakao je da je ovaj doček neverovatno velika čast za sve Ivanjičane. "Ovo je velika čast i ponos za sve nas, ali i velika obaveza", kazao je on. Dolazak moštiju bila je prilika i za uzvratnu posetu iz ruskog grada Rostova Velikog sa kojim je 2015. godine Ivanjica postala zbratimljeni grad. "Ono o čemu danas razgovaramo i što je u planu jeste izgradnja ruskog doma u Ivanjici koji će biti u starinskom ruskom stilu kao u ruskim bajkama i koji će biti simbol početka našeg prijateljstva", rekao je gradonačelnik Rostova Velikog Andrej Los. Tim povodom danas je potpisan načelni dogovor o izgradnji kulturnog muzej Rusije u Ivanjici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading