Opatice teraju srpsku porodicu na ulicu

Autor:

Vesti

12.10.2018

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porodici Mirković iz Bregalničke 14 u Beogradu, koja već 27 godina živi u stanu u dvorištu katoličke crkve Sveti Ante, preti iseljenje po tužbi hrvatskih opatica iz Zagreba.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
NE POMAŽE NI UGOVOR Sporna kuća u dvorištu katoličke crkve

Mirkovići, Branko i Aleksandra, od 1991. imaju ugovor o korišćenju pomenutog stana, koji je još 1955. na neodređeno dobio Brankov otac Željko, koji je zidao crkvu i bio njen domar.

Međutim, pre deset dana stigla im je opomena pred utuženje od pomenutog društva sa zahtevom da se isele u roku od 30 dana. Ista opomena stigla je i njihovom prvom komšiji. 

- Kod zaključenja ugovora nismo znali da postoji drugi vlasnik na parceli. Sva ovlašćenja imao je starešina samostana Marko Rohmes. Prvih osam godina nije bilo problema, ali je posle odlučio da mu malo plaćamo. Od tada svakog prvog u mesecu uplaćujem u sudski depozit Četvrtog osnovnog suda. Međutim, 2. oktobra stigla je opomena od njihovog advokata da smo se uselili bez pravnog osnova i saglasnosti vlasnika i da se iselimo ili ćemo biti izloženi troškovima sudskog postupka. Od tada ne živimo - jada se Branko.

27 godina Mirkovići žive u ovom stanu

On napominje da je, kopajući po dokumentaciji, pronašao da je pomenuto društvo prestalo da postoji još 1942, a da se opet aktiviralo 2016. godine, odnosno 15 godina kasnije pošto su Mirkovići sklopili ugovor o korišćenju i da ne postoji nikakav dokaz da su preneli vlasništvo Crkvi Svetog Anta.

- Mi već dve godine hoćemo da otkupimo stan i nikada se u sudu nije pojavio niko osim sveštenika crkve, niti je ikada spomenuto da je to društvo vlasnik zgrade. O svom slučaju obavestiću nadbiskupe u Beogradu, Zagrebu, ali ću poslati i u Vatikan sve prevedeno na italijanski jezik. Boriću se da zakon pobedi - zaključuje Branko, koji ima i maloletnog sina Filipa.

Iz Zagreba, do zaključenja ovog broja, nisu nam odgovorili ovim povodom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading