OZBILJNA BRUKA: SRPSKA DECA UČE O VELIKOJ HRVATSKOJ?!

Autor:

Vesti

18.09.2018

03:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici četvrtog razreda osnovne škole u Srbiji uče da je Hrvatska, pa još velika, postojala još u devetom veku. Ovu nebulozu im, gle čuda, podmeće izdavačka kuća Logos, čiji je vlasnik hrvatski tajkun Danijel Žderić.

U pitanju je tematski atlas uz udžbenik iz prirode i društva, a grešku nisu uočili ni oni koji odobravaju udžbenike, ni učitelji, već jedan roditelj koji je spornu mapu okačio na Tviter.

OGROMNA IZMIŠLJOTINA

Istoričar Božidar Kljajević ovakvu mapu ocenjuje kao skandaloznu i apeluje na nadležne da ispitaju šta deca uče.

- To što je izdavač hrvatska firma, ne daje im za pravo da prekrajaju istoriju. O stvaranju Hrvatske kao države može da se govori tek u sastavu Kraljevine SHS 1918. Tek tada dobijaju neke obrise države. Ranije su bili prvo u sastavu Mađarske, posle Austrougarske - ističe Kljajević.

Foto: Privatna arhiva
Laž: "Velika Hrvatska" na mapi, iako nije ni postojala

Šarčević: Tražiću da se to proveri

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da hrvatski izdavači čine strahote u udžbenicima iz kojih uče srpska deca.

- Hrvati su stvorili mit o srednjovekovnoj hrvatskoj državi i on se može naći u mnogim udžbenicima. Na primer, potpuna izmišljotina je da je Slavonija ikada bila deo Hrvatske. Ona je bila deo Panonije, a Hrvatska je bila ograničena na jedan pojas u zaleđu mora. Sada kada se na sve to nadoveže da učimo iz knjiga hrvatskih izdavača, suočavamo se sa takvim strahotama da se lažna karta "velike Hrvatske" u srednjem veku podmeće deci.

Foto: twitter.com/printscreen
Ogorčeni roditelji oglasili se na društvenim mrežama i zatražili od nadležnih da reaguju

IZBRISALI I JASENOVAC

Da samovolja hrvatskih izdavača nema kraja pokazuje i primer Jasenovca. Naime, u udžbenicima iz istorije izdavača Logos, BIGZ i Klet, svi u vlasništvu hrvatskih tajkuna, ovaj logor smrti se pominje ili u zapećku ili se uopšte ne pominje. Tako se u izdanju Logosa nalazi u poslednjoj rečenici kratke lekcije o NDH, dok se u udžbenicima Kleta i BIGZ o tome nema ni reči.

Odbio gostovanje zbog Vučića

Poznati hrvatski sociolog i pedagog Boris Jokić odbio je da gostuje na regionalnoj konferenciji Zapadni Balkan 2030 - Vizije. Želje. Realnost u Beogradu jer je najavljeno da će gost biti i predsednik Aleksandar Vučić. Jokić je trebao da bude moderator na jednoj od diskusija, a iako je prethodno prihvatio poziv, odustao je jer "političari zveckaju oružjem i stvaraju plodno tlo za strah", tvrdi on.

Ministar prosvete Mladen Šarčević reagovao je povodom sporne karte i poručio da će proveriti o čemu se radi.

- Tražiću da se to proveri. Mi imamo nove nastavne planove i programe i ove godine smo krenuli sa prvim i petim razredom i to se sada strogo kontroliše. Ovo što je po starom programu, to je nešto što je nasleđeno, što se može prevazići samo ako nastavnici dobro obrate pažnju na takve stvari - poručuje ministar.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević

Od izdavača do zaključenja broja nismo dobili odgovor na naša pitanja ovim povodom, kao ni od Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koji kontroliše i odobrava udžbenike.

Još jedan skandal: Sahranili ustaše uz državne počasti

Skandal nad skandalima. U Hrvatskoj sahranjuju ustaše i domobrane uz državne počasti. Posmrtni ostaci desetak vojnika domobranske i ustaške vojske iz Drugog svetskog rata, koji su prethodno ekshumirani iz devet grobnica, sahranjeni su u zajedničku grobnicu uz sve moguće vojne počastima.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Predvodnica neoustaške nacije, ponosna na zločince: Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Na sahrani su, da zlo bude veće, bili ministar odbrane Tomo Medved i izaslanica predsednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je rekla da je jedina krivica ubijenih to što su bili domoljubi, Hrvati, i što su voleli svoj narod i Katoličku crkvu. Poručila je i da su zločinci oni koji su se borili protiv njih, dakle partizani.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading