Za nestale bebe traže da se donese leks specijalis

Autor: Republika

Vesti

14.09.2018

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Problem nestalih beba u Srbiji može se rešiti donošenjem leks specijalisa, kažu predstavnici tri udruženja roditelja nestalih beba koji su juče zatražili od Vlade i premijerke Ane Brnabić da se iz skupštinske procedure povuče sadašnji predlog zakona o statusu novorođenih beba koji su nazvali "sramnim" i "faličnim".

Predstavnici udruženja Roditelji nestalih beba Srbije, Roditelji nestalih beba Vojvodine i Beogradske grupe roditelja nestalih beba poručili su na konferenciji za novinare da se afera "nestalih beba" u Srbiji može razrešiti donošenjem zakona od opšteg interesa (leks specijalis) koji bi se odnosio i na usvojenu decu.

Kako su naveli, jedna od glavnih zamerki Predloga zakona koji je u skupštinskoj proceduri jeste što roditelji moraju da dokažu da im je dete nestalo tako što će sami sprovesti istragu i dostaviti dokaze sudu u vanparničnom postupku.

Od premijerke Ane Brnabić zatraženo da se iz skupštinske procedure povuče sadašnji predlog zakona o statusu novorođenih beba

U zajedničkom zahtevu naveli su da novi zakon treba da predvidi istragu o svakom pojedinačnom slučaju nestalog novorođenčeta, kao i da se utvrdi gde se ta deca nalaze i uvede besplatno dobijanje dokumentacije od svih ustanova, pre svega bolnica i matičnih službi. Udruženja se, takođe, zalažu se za javno uvođenje DNK profila dece i roditelja u okviru Zakona o nacionalnom DNK registru.

- Pitali smo komisiju da li je cilj utvrđivanje istine o svakom pojedinačnom slučaju, gde su naša deca, da li će se raditi DNK analiza. Pitali smo koje će propise komisija primenjivati u zastarelim slučajevima s obzirom na to da smo svi dobijali odbijenice da su naši slučajevi zastareli - rekla je predstavnica Beogradske grupe roditelja nestalih beba Srbije Mirjana Novokmet.

Na konferenciji je iznet podatak da je 240.912 beba proglašeno nestalim od 1960. godine do danas prema evidenciji Republičkog zavoda za statistiku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading