SLAVICA ÐUKIĆ DEJANOVIĆ REAGOVALA NA SKANDALOZNU IZJAVU PREDSTAVNICE MINISTARSTVA ZA RAD

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

11.09.2018

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović kaže da se po novom Zakonu o zabrani diskriminacije najtežim oblikom diskriminacije smatra praksa da poslodavac neće da zaposli ženu koja planira trudnoću.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Slavica Đukić Dejanović

Komentarišući današnju izjavu predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić da "nijedan poslodavac neće zaposliti ženu koja se danas zaposli, a sutradan zatrudni", Ðukić Dejanović je rekla da je tendencija Vlade, nevladinog sektora i medija da stimulišu poslodavca da zaključi da mu je roditelj najbolji radnik.

- Roditelj ima najveću odgovornost i zato poslodavac treba da stimuliše tog roditelja da brine o svom detetu - rekla je Dejanović na N1, dodajući da je to upravo suprotno onome što se može zaključiti iz izjave Antićeve.

"Mi smo doneli Zakon o zabrani diskirminacije i nezapošljavanje žene koja planira da bude trudna je najteži oblik diskriminacije", naglasila je Ðukić Dejanović.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako je navela, sada su novim merama o naknadama prvi put obuhvaćene i žene koje rade privremene poslove, ili naknade primaju na osnovu autorskih honorara, a koje su se sada potpuno izjednačile sa onima koje su zaposlene na neodređeno vreme.


"Ovim Zakonom svi su dobili više nego što su imali", dodala je.

Ministarka je rekla da se radi na predlogu da donji limit tih naknada treba da bude viši, makar i simbolički i ako je neko radio samo mesec dana, i dodala da je "ovo vrlo pravedna nadoknada", jer te žene do sada nisu imale ništa.

Istakla je da je ponosna na dosadašnje smernice u stimulisanju nataliteta, i dodala da finansijska podrška nije jedina mera pronataliteta, jer da je tako, ukazala je Ðukić Dejanović, skandinavske zemlje ne bi imale problem nataliteta kao i Srbija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading