Škola osnovana umesto BPŠ pravno ne postoji: DIREKTOR NA DIVLJE RADI TRI NEDELJE

Autor: M. L. - M. S.

Vesti

28.08.2018

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novoosnovana Akademija strukovnih studija, nastala nakaradnim spajanjem Beogradske poslovne škole (BPŠ) i Visoke poslovne škole u Blacu, prema zakonu niti postoji niti ima direktora!

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Beogradska poslovna škola u Beogradu

Naime, kako nezvanično saznajemo, Privredni sud u Beogradu odbio je da registruje prof. dr Sašu Bovana za v. d. direktora nove škole jer zakonski ne ispunjava uslove za to. 

- U sudu su naveli da profesor Bovan ne može biti upisan kao vršilac dužnosti direktora jer samo odluka Vlade o njegovom izboru i osnivanju nove akademije nije dovoljna. Da bi sud mogao registrovati Bovana, potrebno je da škola bude osnovana u skladu sa zakonom, da ima svoj statut, organe, PIB, žiro-račun, a ona ne samo da nema ništa od toga već se još ne zna ni kako će se zvati - navodi izvor Srpskog telegrafa.

RepublikaFoto: youtube.com/News front Srbija
Saša Bovan

PRITISAK NA SUD

Koliki je problem posredi, dovoljno govori to da su sada u neizvesnosti i studenti i zaposleni. Pošto školu nema ko da zastupa, postavlja se pitanje kako će se izdavati javne isprave, diplome studentima, šta oni sada studiraju, koja je to škola zapravo i ko će potpisivati sve ono što treba da bi ova ustanova funkcionisala, uključujući i naloge za plate radnicima.

Pored svega toga, navodi izvor Srpskog telegrafa, na sud se vrši pritisak da upis u registar izvrši "preko kolena", što bi bila nova nezakonitost u čitavoj ujdurmi.

U problemu su i studenti i zaposleni pošto školu nema ko da zastupa, a postavlja se pitanje i kako će se izdavati diplome studentima i šta oni sada studiraju

 

Podsetimo, ukidanjem BPŠ i aktom o osnivanju Akademije strukovnih studija, koji je naprasno donet početkom avgusta, grubo je prekršen Zakon o visokom obrazovanju! Ova odluka doneta je na predlog ministra prosvete Mladena Šarčevića.

RepublikaFoto: Tanjug
Mladen Šarčević ukinuo Poslovnu školu

NEMA AKREDITACIJE

Da bi dobila dozvolu za rad, akademija mora da bude akreditovana, što ovde nije slučaj. Akreditacija je neophodna i zbog izdavanja javnih isprava - diploma. To znači da, sve dok novoosnovana akademija ne dobije akreditaciju, koju izdaje Komisija za akreditaciju, što može da potraje i godinama, studenti koji studiraju BPŠ neće moći dobiju diplome.

Bovan: Sve ide po planu

Prof. dr Saša Bovan kaže za Srpski telegraf da je postupak upisa u registar Privrednog suda dug proces koji podrazumeva veliki broj dokumenata, ali da sve ide po planu.

- Kad se radi o privrednim licima, taj postupak traje i po nekoliko meseci, ali s obzirom na to da je sada u pitanju škola, upis će trajati mnogo kraće. Štaviše, sve ide mnogo brže nego što sam očekivao i nema nikakvog razloga za brigu. Postoji odluka Vlade Srbije o osnivanju Akademije strukovnih studija i svako ima pravo da je tumači kako hoće, ali po meni, kao pravniku, to je validan pravni osnov za započinjanje postupka upisa u sudski registar - navodi Bovan.

Prijava za upis podneta tek juče

Iz Privrednog suda u Beogradu odgovaraju da je prijava za upis akademije i njenog direktora u registar podneta tek juče i da će postupak o tome sud voditi u skladu sa zakonom. Iz Ministarstva prosvete takođe su odgovorili da je podnet zahtev sudu za registraciju ustanove, kao i da Saša Bovan bude upisan kao v. d. direktora. Oni tvrde i da plate zaposlenih neće kasniti.

- Očekuje se da će plata za avgust zaposlenima u celosti biti isplaćena najkasnije do 7. septembra - tvrde u Ministarstvu prosvete.

Takođe, po zakonu, direktor, odnosno predsednik Akademije strukovnih studija, bira se iz redova nastavnika te visokoškolske ustanove koji su primljeni na neodređeno i sa punim radnom vremenom, što takođe nije ispoštovano odlukom da Saša Bovan, profesor Pravnog fakulteta, dođe kao vršilac dužnosti na njeno čelo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading