SRPSKE SVINJE NISU ZARAŽENE AFRIČKOM KUGOM

Autor: Agencije

Vesti

13.08.2018

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji nije registrovana nijedna svinja zaražena afričkom kugom, zbog koje je u Rumuniji od početka godine ubijeno 50.000 ovih životinja

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog rizika da se bolest proširi i u Srbiji, Ministarstvo poljoprivrede Srbije formiralo je Nacionalni krizni centar, koji prati situaciju u Rumuniji i preduzima mere predostrožnosti, prenio je danas RTS.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava veterine Srbije čine sve kako bi se širenje zaraze u Srbiji sprečilo, a obrazovana su četiri regionalna krizna centra koja svakodnevno vrše nadzor divljih i domaćih svinja, prenosi RTS.

S obzirom na to da se virus širi i kroz mesne proizvode i prerađevine uspostavljena je koordinacija sa carinskim službama i pograničnom policijom.

Rumunski stočari sa ovom opasnom bolešću bore se poslednjih godinu dana, a od 9. juna razvoj afričke svinjske kuge je veoma agresivan u jugoistočnom delu te zemlje i stigao je do prirodnog rezervata Delte Dunava.

- Zbog blizine granice, srpskim stočarima prvi put preti ova opasna, zarazna bolest. Na sreću, do sada nije zabeležen nijedan slučaj zaraze, ali su stočari, sa razlogom, zabrinuti", preneo je RTS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading