USVOJEN ZAKON O PRESAĐIVANJU ORGANA: Postupak pristanka će biti JEDNOSTAVNIJI

Autor: Tanjug

Vesti

24.07.2018

11:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o presađivanju ljudskih organa kojim će se sistemski rešiti oblasti doniranje organa, a ključna novina je što se pojednostavljuje postupak pristanka, jer se svaka punoletna osoba definiše kao potencijalni donor.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Donor neće biti samo onaj ko se tome usprotivi tokom života, odnosno ako se tome nije izričito usprotivio neko od članova porodice.

Ukoliko neko ne želi da bude donor, to treba da prijavi usmeno ili pismeno Upravi za biomedicinu, koja je nadležna za sprovođenje zakona.

Osnovni razlog za donošenje zakona je povećanje donacije organa, povećanje broja uspešno obavljenih presađivanja organa, uz smanenje liste čekanja.

Zakonom se detaljno definišu uslovi za donatorstvo u koje spadaju poslovi darivanja, dobijanja, testiranja, obrade, očuvanja, skladištenja, distribucije i primene ljudskih ćelija i tkiva od živog ili od umrlog. 


Zakon predviđa i precizno definisanje zdravstvenih institucija i to tako da postoje ustanova za obavljanje poslova presađivanja organa i bolnica za darivanje organa. 

Doneće se nacionalni program presađivanja organa jedinstven na teritoriji Srbije, sa jasnim procedurama i postupcima, uz jedinstven informacioni sistem, a nadzor nad sprovođenje zakona će biti u nadležnosti Uprave za biomedicinu.

Komentari (10)

Loading
milan

24.07.2018 11:41

Zakon je odličan, pojednostavljena je procedura za pristanak a ako se čovek protivi darivanje je onemogućeno.

dada

24.07.2018 11:48

Ovim zakonom će se omogućiti lakša donacija organa . Možda neki ljudi su skeptični u tom domenu jer mislim da kod nas nije dovoljno razvijena svest o tome. Isto tako bi poručila onima koji jasno iskažu svoju želju da ne doniraju organe neka se u svoje ime i ime svoje porodice jasno izjasne da neće ni biti na listi da im se donira organ ukoliko se to desi da im je potreban.

Tina

24.07.2018 11:55

Ovim zakonom će se spasiti mnogi životi.

Sanja

24.07.2018 12:17

Odličan je zakon, svaka pohvala za donošenje, ovako će mnogi životi biti spaseni.