SPREMNO DOČEKAJTE NAPAD MORSKIH BEŠTIJA: Evo kako da sanirate moguće letnje povrede!

Autor: alo.rs, Republika

Vesti

20.07.2018

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Igre u plićaku, u moru ili na stenama često mogu da se završe ubodima ježa ili opekotinama od meduza i morskih trava, a i boravak u prirodi može da nam donese neprijatne susrete sa insektima i drugim ne baš prijateljski naklonjenim živim bićima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Smpremite prvu pomoć

Budite oprezni, ali ako do ujeda i opekotine dođe, iskoristite ove korisne savete.

Morski jež

Neoprezni kupači morskog ježa često nagaze u plićaku, pri čemu njegove bodlje mogu prodreti duboko u tkivo, gde mogu i ostati, pa i uzrokovati ozbiljne komplikacije, poput gnojenja i stalnog bola. 

U rani se obično vide polomljeni delići bodlji, a na mestu uboda crvenilo i otok. Ako ste spretni, dok je koža još vlažna i meka, sterilnom iglom ili pincetom izvadite bodlje. Iglice koje se ne mogu izvaditi mogu se namazati takozvanom crnom mašću, odnosno mašću amonijak-sulfogirodalata, koja će ubrzati izlazak bodlji iz kože. Nakon što se iglice izvade, područje treba dezinfikovati ili staviti antibiotsku mast. Zatim mesto uboda zaštitite sterilnom gazom ili flasterom.

Većina preostalih iglica će sama izaći, ali ako se to ne dogodi, a područje uboda se zacrveni i boli, treba potražiti lekarsku pomoć.

RepublikaFoto: pixabay.com

Meduza

Dodir meduze boli poput vrućeg metala, a dodir pojedinih morskih trava izaziva oštar bol. Ubrzo se javlja alergijska reakcija, koja može uključivati crvenilo, osip, otok i plikove, a sve to obično traje po nekoliko dana. 

Nakon prvih simptoma, mogu se razviti i sekundarne infekcije - svrab, kraste i promena boje kože. Plikove ne treba bušiti, a nakon što se povuku ostaće ožiljak koji može biti vidljiv godinama. 

Opečeni deo tela što pre treba isprati morskom vodom ili vinskim sirćetom, a nikako ne vodom jer se pojačava bol. Uz sirće je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužiće i urin. Takođe vam može pomoći ako opečeni deo tela istrljate peskom.

Opekotina od meduze manje boli ako se mesto ohladi. Ako je opekotinom zahvaćen deo kože veći od površine dlana, bilo bi dobro potražiti pomoć lekara, baš kao kad osetite vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem. I opekotine na području očiju, lica, usta ili genitalija zahtevaju hitnu medicinsku pomoć.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ribe otrovnice

Ako ste došli u susret sa otrovnim ribama, poput ribe pauka, znajte da je bol nakon uboda njegovim otrovnim bodljama žestok, pulsirajući, a mesta uboda se širi, otiče i menja boju, ide od sasvim bele preko crvene do tamnomodre, a mogu se pojaviti i plikovi.

Ranu treba isprati, a ostatke otrovnih bodlji odmah izvaditi. Kako je otrov osetljiv na povišenu temperaturu, ubodeni deo tela treba pokvasiti što toplijom vodom, onoliko koliko možete izdržati, i što pre se javite lekaru. Kod težih slučajeva uboda mogu se pojaviti vrtoglavica, nesvestica i znojenje, ali i problemi sa disanjem i radom srca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading